discus

10 stappen om je verlanglijstje ook echt om te zetten in het behalen van doelen

zondag 16 december 2018

balk MP3

Heel leuk als je weet wat er op je verlanglijstje staat, maar nu alleen nog even doen, is makkelijker gezegd dan gedaan. Plannen maken kan bijna iedereen wel, maar als het aankomt op uitvoer, haakt iedereen af. Dat is te ingewikkeld, niet aan mij besteed, ik ben van de grote lijnen. Maar ja, dacht je dat doelen van de een op de andere dag uit zichzelf gerealiseerd worden? Wake up! Welke 10 stappen zal je in acht moeten nemen?

Concretiseren

Na dat je na een moodboard of strategiesessie weet je wat de stip op de horizon is, is het noodzakelijk dit te concretiseren. Alleen SMART maken van doelen is dan echt niet genoeg. Het maakt het heel helder wat het doel is, maar daarmee wordt het niet vanzelf werkelijkheid. Klanten komen niet naar je toe, omdat jij toevallig een prachtproduct hebt ontwikkeld. Zij hebben immers een heel ander doel dan dat jij hebt. Wil je slagen, dan zal je het moeten gaan halen.

Variëren

Uit het moodboard of strategiesessie komen vaak veel verschillende doelen. Sommige doelen zijn vrij snel om te zetten in daden, echt gewoon een kwestie van doen. Andere doelen vragen verdere uitwerking, afstemming en zijn vaak meer op langere termijn gericht. Waarschijnlijk kun je sommige doelen als hard en meetbaar omschrijven, denk aan omzetverhoging, hoewel andere niet te kwantificeren zijn zoals bijvoorbeeld betere teamspirit.

Personifiëren

Doelen stellen doe je niet alleen omdat het bedrijf dat wil, maar vooral ook omdat het jezelf een innerlijke drive geeft om net iets harder te lopen om het te halen. Zeker als het doelen zijn waar je trots op wilt en kunt zijn.

Herinneren

Zet doelen letterlijk op papier, en hang ze naast je moodboard op. Zo zie je je doelen meerdere keren per dag. Continu je doel letterlijk voor ogen zien geeft focus. Het opschrijven, en daarmee zichtbaar delen, is echt al 90% van het werk. Want hiermee heb je je doelen al voor de 1e keer gecreëerd. Het is nu nog een kwestie van de 1e creatie omzetten in daadwerkelijke daden.

Focussen

Zonder heldere focus wat het doel is, ga je deze ook niet behalen. Henry Ford zei ooit: “Obstacles are those frightful things you see, when you take your eyes off your goal.” Met andere woorden, obstakels, beperkende gedachten, verleidelijke aanbiedingen, alles ligt op de loer.

Geloven

Pas als je echt geloofd dat je doelen te realiseren zijn, ga je ze ook halen. Doelen realiseren gebeurt niet zomaar. Dat is hard werken. Neem daarin je eigen verantwoordelijkheid. Als doelen niet slagen ligt dat niet aan anderen, maar alleen aan en het geloof in jezelf.

Volhouden

Naast geloven is het ook belangrijk om niet bij de eerste tegenvaller bij de pakken neer te gaan zitten. Wanneer je afhaakt, kun je niet na verloop van tijd weer zomaar verder gaan waar je was gebleven, maar ben je weer helemaal terug bij af… het is net als bij een attractiepark.. eenmaal uit de rij gestapt, moet je echt weer achteraan aansluiten.

Meebuigen

We denken altijd dat het halen van doelen een rechte weg is, gas erop en gaan. Er kan echter van alles gebeuren onderweg, waarop je zult moeten anticiperen. Als je blijft focussen op het einddoel, dan is het niet erg, als er hobbels of scherpe bochten in de weg komen. Als je niet wilt bijsturen, vlieg je uit de bocht en zal je doel sowieso niet gehaald worden.

Stretchen

Wil je doelen halen dan zal je buiten je comfortzone moeten treden. Get comfortable being uncomfortable. Als je dat eenmaal bent, ligt de bal voor het doel om te scoren.

Vieren

Behaal je doelen, vier ze dan ook. Het geeft weer energie om een nog groter doel te halen of de vervolgstap te zetten. En succes is aanstekelijk ook voor anderen!

Het is belangrijk om duidelijk te krijgen wat je wilt bereiken. Zonder doelen heb je geen richting. Wanneer je een doel hebt, kun je ook de weg bepalen die je moet gaan om je doel te bereiken. Het geeft je richting. Het houdt je bij de les. Het voorkomt dat je je tijd, geld en energie besteedt aan zaken die er niet toe doen. Als laatste nog een kort filmpje met praktisch tips over je doel behalen:

En wat is jouw route naar succesvol je doelen behalen? Ik ben nieuwsgierig naar jouw verhaal.

Wil jij jouw verlanglijstje omzetten in realiseren van je doelen? L’eau’Z helpt je om doelen om te zetten in resultaat!

Groet

Mariken handtekening

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? Iedere 2 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je hiernaast in voor de nieuwsbrief en krijg het e-magazine EAU cadeau!

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.