discus

6 ezelsbruggetjes voor betere communicatie

dinsdag 26 maart 2019

OEN ANNA gebruikt NIVEAU, DIKke OMA is aan de LSD

Gisteren deed ik de aanname dat ik mijn zoon een plezier zou doen hem een dagje mee uit te nemen. In mijn enthousiasme was ik er vergeten bij te zeggen dat het nog 3 nachtjes slapen was. Dus vanochtend stond hij dol enthousiast naast mijn bed in de veronderstelling dat hij een topdag voor de boeg had. Vanuit mijn referentiekader had ik wat leuks bedacht, maar na deze misser, ben ik maar eens gaan vragen wat hij verwacht bij een dagje uit… want anders had hij straks 3 nachtjes afgeteld en zou de verrassing als nog tegenvallen. Het was weer een lesje in aannames en denken voor een ander.

Automatische piloot

Communiceren doen de we de hele dag door, en omdat we het constant doen, doen we het grotendeels op de automatische piloot.  Zodra de automatische piloot aanstaat, communiceren en handelen we met ons standaard repertoire. Hiermee komen we meestal een heel eind.  Iedereen heeft bepaalde kwaliteiten in zijn communicatie, maar vaak ook een aantal aandachtspunten. Dit maakt tot wie je bent, maar in sommige situaties brengt het je soms van de regen in de drup. Maar kleine ruggensteuntjes tijdens een gesprek, kan je op het juiste pad houden, vandaar…

OEN ANNA gebruikt NIVEAU & DIKke OMA is aan de LSD

Wellicht dat dit om nadere toelichting vraagt:

 1. Wees een OEN: staat voor Open, Eerlijk, Nieuwsgierig
  Sta open voor de ander, geef deze een kans iets uit te leggen en wees oprecht nieuwsgierig.
 2. Gebruik LSD: staat voor  Luisteren, Samenvatten, Doorvragen
  Alvorens een conclusie te verbinden aan een verhaal van de ander, sta echt in de luisterstand, vat samen wat de ander heeft gezegd en wellicht niet heeft gezegd en blijf nieuwsgierig naar wat er nog meer te weten valt te komen.
 3. Neem ANNA mee: staat voor Altijd Navragen, Nooit Aannemen
  Neem niet zomaar aan dat je begrijpt wat iemand bedoelt. Vraag bij twijfel altijd even na of het klopt, de samenvatting uit de LSD helpt daarbij.
 4. Laat OMA (wat vaker) thuis: staat voor Oordelen, Meningen, Adviezen
  Als iemand iets vertelt, roept dit direct beelden op in ons referentiekader. Zodra we het in hokjes plaatsen, labellen we het gedrag en is de kans groot dat we er ook een oordeeltje of mening aan plakken. Omdat we er wat van vinden, hebben we vaak ook onze adviezen direct klaar. Maar OMA zorgt ervoor dat je geen open luisterhouding meer hebt.
 5. Smeer NIVEA: staat voor Niet Invullen Voor Een Ander
  Als iets niet duidelijk is, of als je iemand al lang kent, vul je al snel andermans bedoelingen zelf in. Dit voorkom je door na te vragen en meer LSD toe te passen.
 6. Maak je niet DIK: staat voor Denk in Kwaliteiten
  Zeker bij wat moeilijke gesprekken kijk je al er snel naar wat fout ging, of wat je vervelend of zelfs irritant vind aan de ander. Door in plaats van irritatie verwondering te hebben waarom de ander anders is, sta je open om de kwaliteiten er van te ontdekken.

In dit filmpje zie je dat een aantal van de ezelsbruggetjes van pas zouden zijn gekomen.

Welk ezelsbruggetje helpt jou het beste?

Wil je onderzoeken welke ezelsbruggetjes jij onder de knie wilt krijgen? L’eau’Z helpt en prikkelt je daar graag bij!

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je hiernaast in voor de nieuwsbrief en krijg het e-magazine EAU cadeau!

Groet Mariken

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.