discus

7 evaluatiestappen om te zien wat 2012 heeft opgeleverd

zondag 16 december 2018

balk MP3Natuurlijk kun je vooruit kijken naar 2013 en allerlei plannen en goede voornemens maken. De kans van slagen worden echter exponentieel vergroot als je eerst terug kijkt waar je vandaan komt. Wat waren de plannen van 2012, en wat is daar wel en niet van omgezet in resultaten en vooral wat kun je er van leren?

Terugkijken naar 2012 levert je inzicht in de wel of niet geplande successen en miskleunen. Niet alleen het resultaat (al dan niet naar wens) is daarbij van belang, vooral de weg er naar toe is vaak bepalend of het resultaat is behaald. Daarom is dát vooral interessant om op terug te kijken.

Ik help je graag door het proces van terugkijken.

  1. Mocht je een jaarplan hebben gemaakt voor 2012, pak die er dan eens bij. Heb je die niet, maar had je wel het een en ander in je hoofd? Schrijf dat dan even op. Wat had je je voorgenomen te bereiken en is dit ook gelukt? Een onwaarschijnlijk scenario is dat je blanco het jaar ingegaan bent. Dit laatste vind ik zo onwaarschijnlijk, omdat er denk ik wat anders aan de hand is; klopt het dat je je doelen niet hardop hebt durven stellen, zodat, als ze niet gehaald zouden worden, niemand weet dat je gefaald hebt? Wel of niet gedeeld, er is dus altijd een vorm van doelen geweest, klein of groot.
  2. Schrijf vervolgens eens op welke resultaten je hebt geboekt op basis van je voornemens en maak een onderscheid in werk en privé. Maak ook onderscheid in concrete doelen zoals een training persoonlijke ontwikkeling volgen of promotie krijgen als niet concrete doelen waarbij je kunt denken aan meer opkomen voor je mening of meer balans tussen werk en privé.
  3. Beschrijf bij ieder resultaat op of je ook het gewenste resultaat hebt behaald. Doe dat bij wijze van spreken met kleurtjes: groen is gehaald, oranje deels, rood niet.
  4. Ga bij ieder resultaat terug in de tijd. Welk proces heb je doorlopen om te komen waar je nu staat. Wat heeft tot succes geleid, wat waren hobbels op de weg (en hoe heb je die genomen) en wat zorgde ervoor dat het succes niet is behaald?
  5. Welke externe factoren speelde een rol en welke interne factoren waren bepalend? Natuurlijk zijn er externe factoren aan te wijzen die het proces hebben ondersteund of gefrustreerd. Echter het is te makkelijk om de schuld buiten jezelf te zoeken. De grootste kans dat de obstakels bij jezelf lagen. Natuurlijk is dat moeilijker toegeven, maar het gaat je wel het meeste opleveren voor nieuwe doelen!
  6. Welke parallellen zijn er te trekken tussen de verschillende voornemens en de processen die je daarvoor hebt doorlopen naar succes? Zie je overeenkomsten in ingezette kwaliteiten, belemmerende gedachten, punten waarop het lastig werd?
  7. Juist deze inventarisatie geeft je inzicht in hoe je het volgend jaar anders gaat doen; welke lessons learned zijn er? Niet alleen in welke doelen je gaat stellen, maar vooral om ook de weg vooraf te bepalen en te weten welke moeilijkheden je gegarandeerd gaat tegen komen.

Een van mijn doelen geëvalueerd

Een van mijn belangrijke doelen voor 2012 was om klanten en andere geïnteresseerden op regelmatige basis te voorzien van prikkelende inspirerende artikelen om zo meer mensen te helpen met hun persoonlijke ondernemerschap en zelfsturing. Zelf vind ik dat mijn doel is geslaagd en dat ik nu met steeds minder moeite wekelijks een artikel aan jullie kan geven. Het proces ging niet zonder slag of stoot. Mijn doel had ik al op 1 januari gesteld, hoewel mijn eerste artikel pas op 15 februari uit mijn pen rolde. Nota bene over goede voornemens! Ik had nog even wat belemmerende overtuigingen te weerleggen, zoals ‘Kan ik met mijn dyslexie überhaupt wel schrijven?’ en ‘Wat heb ik dan wekelijks te melden?!’ Daarnaast had ik wat technische hobbels te nemen, zodat de blog ook naar tevredenheid zou zijn. Ook tijdens het proces heb ik veel verbeteringen doorgevoerd en mezelf toegestaan te leren en te ontwikkelen. Het betekent niet dat dit doel voor 2013 van mijn lijstje afgaat. Ik heb nog veel te leren over nog betere blogs schrijven, nog beter te luisteren naar jullie als het gaat over welke onderwerpen relevant zijn en zo nog meer mensen inspireren.

Ik ben erg benieuwd naar jouw successen van 2012 en vooral wat er voor heeft gezorgd dat dit resultaat is gehaald of ergens is gestrand maar wellicht nieuwe inzichten heeft gegeven.

Wil jij leren van jouw successen en miskleunen? L’eau’Z helpt je waardevolle lessen te trekken en deze om te zetten naar krachtige doelen voor 2013!

Groet

Mariken handtekening

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? Iedere 2 weken komen ze automatisch mee in het eZine Up2Date. Dus schrijf je hiernaast in voor de eZine en krijg het e-magazine EAU cadeau!

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.