discus

7 lessen van topsporters hoe zij tot topprestaties komen

woensdag 5 juni 2013

Als topsporter weet je dat topprestaties voortkomen uit een hele gedegen opgebouwde topconditie. Maar alleen in vorm zijn is niet voldoende. Ook in het hoofd moet alles kloppen om die conditie te vertalen in een goed resultaat en zo zijn er nog een aantal cruciale factoren. Wil je als professional in je vak ook topprestaties leveren, gelden eigenlijk dezelfde regels. In hoeverre leef jij die na? Leer van de topsporter!

Het begint allemaal met dat een topsporter niet goed is in alle sporten. Natuurlijk heeft hij of zij een berenconditie, maar ze blinken uit in een specifieke discipline. Door die focus, hoef je je alleen nog maar te richten op dat gebied. Als professional denken we van alle markten thuis te moeten zijn. Maar in organisaties zie je een kentering ontstaan. Waren vroeger alle ogen gericht op het zo snel mogelijk de interne ladder beklimmen om invloed te hebben, waarbij je professie een ondergeschikte rol kreeg, draaien de rollen momenteel om. Niet de managersfunctie is nog het meest cruciaal in een organisatie, maar de professional, die gespecialiseerd is in zijn ‘field of expertise’. Waarin ben jij dé expert op jouw gebied?

Na de focus start de klim naar de top; echt de allerbeste worden. Dit kan alleen door doorzettingsvermogen. De stip op de horizon is duidelijk, maar ook erg ver weg. Zelfs voor topsporters die op het allerhoogste niveau meedraaien, lijkt die stip soms onbereikbaar. En als je er bent, hoe blijf je er? Het is een kwestie van lange adem. Welke doelen heb jij als het gaat om je professie? Heb je een duidelijk plan voor ogen of zie je wel waar het schip strand? Hoe duidelijker je visie, hoe groter de kans dat je het ook gaat bereiken. Anders wordt je eerder de speelbal van een ander.

Als het doel bepaald is, kan het plan gemaakt worden om het doel ook te bereiken. Met het plan, wordt het doel eigenlijk opgeknipt in kleine hapklare brokken, zodat ten eerste overzicht is, ten tweede je redelijk snel resultaat boekt, en ten derde je bij kunt sturen als je ‘off-track’ raakt. In dit plan staan een aantal zaken opgenomen. Hoe wordt je conditie opgebouwd, hoe wordt de techniek aangescherpt, wanneer moet je pieken en resultaten laten zien, wanneer zijn er rustmomenten, hoe analyseren we waarom gewenste resultaat wel of niet wordt behaald ect. Kortom, eigenlijk wordt de PDCA-cyclus van stal gehaald, of wel; na de planning gaan we doen, we checken of en wat werkt en we gaan weer over tot actie. Hoe goed heb jij voor jezelf een planning gemaakt, waarbij ook de tussentijdse resultaten worden gemeten en waar bijsturing mogelijk is?

Inhoudelijk kent het plan een aantal lijnen, waarlangs gemeten wordt of de resultaten op koers liggen. Allereerst de fysieke staat. Hoe goed is de conditie waarin je als topsporter verkeerd? Zijn er blessures? Zonder een goede fysieke basis, zullen de prestaties namelijk überhaupt niet komen. Als professional kun je jezelf afvragen hoe goed onderhoud jij dan je lichaam? Sport je genoeg? Eet je gezond, slaap je voldoende of kun je voldoende afstand tot je werk houden en heb je niet te veel stress? Als een van deze factoren ‘overbelast’ of ‘onderbelast’ is, heeft dat invloed op de je prestaties. Continu overwerken betekent wellicht wel dat het werk af is, maar of de kwaliteit daarmee ook op het gewenste niveau bereikt, is erg de vraag.

De volgende lijn die een topsporter continu checkt, is het technische aspect. Techniek en kennis over de sport ontwikkelt zich continu. Nieuwe wetenschappelijke kennis over het lichaam of technische mogelijkheden met materiaal, levert mogelijk betere prestaties op. Dit is wel mits je het wilt uitproberen en wilt begrijpen hoe het lichaam optimaal kan worden ingezet om de topprestatie te kunnen leveren. Denk maar aan de klapschaats, een revolutie in de schaatswereld, maar menig topper had er grote moeite mee om het te adopteren. Als jij kijkt naar jouw technische kennis, hoe goed houd jij je vak bij? Ben je daadwerkelijk nog de expert die je 2 jaar geleden was, of teer je op kennis van toen? Ontwikkelingen gaan razend snel en voor je het weet, ben je verouderd.

Als derde is naast het fysieke aspect ook de mentale conditie cruciaal. Als je niet geloofd in jezelf, kun je nog technisch en conditioneel klaar zijn voor de topprestatie, het resultaat zal er niet zijn. Mentaal, of spiritueel, moet je ook bijtanken om ook je hoofd voldoende voeding te hebben gegeven om die prestatie te realiseren. Als professional moet je geloof in je eigen kunnen hebben. Als je steeds negatief over jezelf denkt, mislukt het ook. Door positief te denken en te visualiseren dat je het resultaat al behaald hebt, vergroot de kans aanzienlijk dat je het resultaat ook neerzet zoals gewenst. Dat betekent niet dat er geen hobbels op de weg hoeven te zitten. Tegenslagen horen er bij. Door te leren hier mee om te gaan, zijn het hooguit hordes die je moet nemen en geen onneembare vestingen. Hoe ga jij met tegenslagen om op weg naar het eindresultaat en denk je dat het gaat lukken?

Als laatste is steun voor een topsporter van groot belang. Zonder ‘moral-support’ heb je het idee er alleen voor te staan. Topprestaties zet je nooit alleen neer. Het moet een samenwerking zijn van een team dat elkaar optimaal aanvult en steunt in de weg naar het gewenste resultaat. Het gevoel elkaars steun te kunnen zijn, levert rust op die nodig is om de focus op het resultaat te kunnen leggen. Gedoe in teams of staf van een topsporter heeft menig topsporter al de kop gekost. Wil jij als professional topprestaties leveren, dan heb je een sociaal vangnet nodig die in je gelooft, je steunt en aanmoedigt. Mensen doen het lang niet altijd bewust, maar door een belangrijke plek in jouw leven in te nemen, bieden ze die steun. Investeren in deze belangrijke mensen is een significant ingrediënt om gesteund te worden in de weg naar succes. Hoe ziet jouw sociale ‘vangnet’ eruit en besteed jij er voldoende aandacht aan?

Topprestaties komen niet aangewaaid. Je hebt ze zelf in de hand! Maar als je je doel bereikt, geniet daar ook met volle teugen van! Je hebt een topprestatie neergezet!

Wat is jouw topprestatie? Hoe heb je dat bereikt? Ik ben nieuwsgierig naar jouw belangrijkste ingrediënt!

Vriendelijke groet

Mariken handtekening

Is dit artikel interessant voor anderen? Deel dan dit artikel met je collega’s en vrienden door het via de sociale mediaknoppen te delen.

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.