discus

Authentiek zijn en je authentiek gedragen zijn echt 2 verschillende dingen

zondag 16 december 2018

Je bent normaliter een opgewekte persoonlijkheid, maar je gedraagt je kribbig en knorrig op kantoor. Je kracht zit in spontaan en direct zijn, maar in het nieuwe team vind je het lastig je punt te maken. Je hebt duidelijke normen en waarden op zelfstandigheid, maar je stelt je ten opzichte van je manager erg volgend op. Herken je dat je lang niet altijd in je kracht staat en bent wie je vind dat je bent?

 

Authentiek zijn en authentiek gedrag vertonen zijn daarom wezenlijk verschillende dingen.

Ik ben dyslectisch. Het is pas laat op de lagere school ontdekt, omdat ik als een van de slimste kindjes in de klas in eigenlijk alles haantje de voorste was. Op lezen na. Als ik hardop moest voorlezen in de klas, kon ik door de grond gaan. Ik schaamde me kapot. En als ik dan weer eens aan de beurt was geweest, wist ik niet hoe snel ik me uit het zicht van anderen moest onttrekken, zo schaamde ik me. Thuis ontplofte de bom met knorren, schreeuwen, deuren smijten. Ik wist immers niet hoe ik om moest gaan met mezelf niet kunnen zijn.
Toch zijn dit soort situaties vaker voor gekomen in mijn leven, waardoor ik opstandig gedrag als schild introduceerde. Het ging me steeds gemakkelijker af, want ja, het zette anderen op afstand en ook het issue sneeuwde onder door deze 'afleidingsmaneuvre'.

Verdedigingsmechanismen

Gevolg? Ik laat vaker mijn donderwolk preken, dan het zonnetje over de zaak te laten schijnen. Stom, want het wordt er vaak niet gezelliger op voor anderen en ook niet voor mezelf! Herken je dat?
Zo ontwikkelen we allemaal verdedigingsmechanismen, die uiteindelijk helemaal niet effectief zijn. Dit is de angstdrijfveer die ingezet wordt, om iets te voorkomen. Daarnaast is er ook een creatiedrijfveer, die juist iets wil creëren.
De kunst van authentiek leiderschap is om de creatiedrijfveer leidend te laten zijn in je gedrag en eventuele angstdrijfveren te onderkennen en om weten te zetten in creatiedrijfveren. Authentiek leiderschap is jezelf en anderen kunnen leiden vanuit de creatiedrijfveer.
Een prachtig filmpje hierover is deze. Durf te zijn wie je bent en gedraag je er ook naar!

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 2 tot 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief! 

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.