discus

Belemmert jouw geheugen jouw succes?

woensdag 15 mei 2013

Heb jij een paar vervelende ervaringen gehad met doelen die je stelde, maar niet haalde, omdat je ze wellicht te ambitieus had gesteld, er teveel tegenslagen onderweg kwamen of omdat je er gewoonweg niet aan bent begonnen het doel te realiseren? Deze ervaringen werken niet mee aan je gevoel succesvol te zijn. Wat is hier aan te doen?

Het feit dat onze hersenen goed zijn ontwikkeld in de loop van de evolutie, heeft ons de mogelijkheid gegeven om niet alleen op instinct te handelen, zoals de meeste dieren, maar ook keuzes te kunnen maken. Instinctgedrag  wordt aangestuurd door het onbewuste deel van je hersenen, de hersenstam en is zeer primitief in bijna niet te sturen. Je kunt er hooguit geen gehoor aan geven. Vroeger waren deze instincten veel belangrijker om te kunnen overleven. Tegenwoordig komen we nog zelden in levensbedreigende situaties terecht, waardoor we het voor die situaties niet meer nodig hebben. Toch is het nog wel erg handig dat we er over beschikken, omdat het een signaalfunctie heeft.

Grotendeels werken we echter met een ander deel van de hersenen, namelijk de grote hersenen, waar de ratio zich bevindt en de tussenhersenen, waar de emotie de drijfveer is. Deze twee delen van de hersenen beïnvloeden het maken van keuzes sterk. Je kunt je voorstellen dat als je een dilemma hebt, je gevoel daarin wikt en weegt als ook dat je logischerwijs afweegt met rationele argumenten welke optie de voorkeur heeft.

Op het moment dat je voor een uitdaging staat zullen de emotie en ratio direct analyseren wat ze met deze uitdaging aan moeten. De eerste optie is om gewoon de uitdaging te negeren en er niets mee te doen. Een andere optie is om wel te beginnen, maar omdat bijvoorbeeld motivatie of de tijd ontbreekt zal je snel met de actie stoppen. Een derde mogelijkheid is om er vol voor te gaan.

Maar dan? Je gaat er vol voor en onderweg kom je ik weet niet hoeveel hobbels tegen, lijkt het doel veel te hoog gesteld en vragen anderen zich openlijk af wat je in vredesnaam aan het doen bent. Wat gebeurt er dan? Twijfel slaat toe. In je hersenen ontstaan allerlei processen die gaan ratelen. Was het wel verstandig aan dit avontuur te beginnen, ben ik wel bestemd voor dit doel, is het uberhaupt wel mogelijk tot de eindstreep te komen.

Al deze twijfels komen meestal voort uit eerdere ervaringen. Waarschijnlijk heb je al eerder een soortgelijke ervaring gehad bij een andere doelstelling die je jezelf had gesteld. Het feit dat wij ons situaties herinneren, is van de ene kant natuurlijk geweldig, maar als het je aan de andere kant gaat blokkeren, gaan ze tegen je werken.

Stel je was een goudvis, dan had je geen last van ervaringen. Het geheugen van een goudvis is zo groot als de vissenkom groot is. Eenmaal een rondje gezwommen, kan hij zich niet herinneren daar te zijn geweest en gaat weer op nieuw op ontdekkingstocht. Zonder enige hinder stort die zich opnieuw in het avontuur. Niet dat je nu een goudvis moet worden, maar het feit dat ze zich niet laten hinderen door eerdere ervaringen, kunnen ze zich volledig focussen op hun nieuwe doel. De kans dat ze hun einddoel niet halen is daarbij nihil geworden.

Uit onderzoek blijkt dat we op het punt staan op te geven, als je er bijna bent. Als je voor je gevoel genoeg ontberingen hebt gehad en het wel klaar is. Thomas Alva Edison zei het zo mooi: “Vele mislukkingen zijn het gevolg van het feit dat men niet besefte hoe dicht men bij het succes was, toen men het opgaf”.

Het is mogelijk het proces te doorbreken. Daarvoor zijn er 3 opties. Allereerst is dat leren om deels meer als een goudvis te reageren als je met een doel bezig bent, óf je richten op andere ervaringen waarin je wél een resultaat behaalde door door te zetten óf je doel beter te definiëren zodat het eindbeeld beter in zicht blijft gedurende de tocht daar naar toe. Er zijn dus meerdere strategieën toe te passen om je gedachtenkronkels te doorbreken en uiteindelijk meer succes te hebben.

Hoe ga jij om met moeilijke momenten op weg naar succes? Ik ben benieuwd naar jouw reactie. Deze kun je hieronder kwijt!

Vriendelijke groet

Mariken handtekening

Is dit artikel interessant voor anderen? Deel dan dit artikel met je collega’s en vrienden door het via de sociale mediaknoppen te delen.

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.