discus

Ben jij in je element?

zondag 16 december 2018

Temperamentvol, kalm, praktisch of creatief, het zijn allen kwaliteiten, die terug te voeren zijn naar de 4 elementen aarde, water, lucht en vuur, die een sterke link met ons karakter hebben. Ieder mens heeft deze 4 elementen in zich verenigd, al voert één element altijd de hoofdtoon; de voorkeurswijze waarop je reageert op situaties in het leven.  Carl Gustaf Jung, grondlegger van vele psychologische theorieën, ontwikkelde typologieën van mensen die grote overeenkomsten vertoond met de elementen. In de vier elementen zit namelijk en extraverte kant en een introverte kant, en een taakgerichte kant versus de relatiegerichte kant. Een combinatie van twee levert een element op.

elementen 1

In je energie

Ieder element vertegenwoordigd een bepaalde energie. Zo staat Aarde voor wilsenergie en staat synoniem voor kwaliteiten als stabiliteit, praktijk, nuchterheid, planmatig, praktisch, haalbaarheid, rust en verantwoordelijkheid. Water staat voor de gevoelsenergie en staat voor openheid, gevoel, verbinding, flexibel en samenwerking. Lucht vertegenwoordigd de denk-energie en heeft de volgende kenmerken (creatieve en soepele) denkkracht, ratio, humor en communicatie. Als laatste staat vuur voor de doe-energie met kracht en doelgerichtheid, passie, gedrevenheid.
Zoals bij zoveel modellen geldt, dat de kwaliteiten van een element/ energie ook zijn schaduwkanten kent. Zit je in je element, dan zit je in een flow van de juiste energie en komen je kwaliteiten optimaal tot zijn recht.

elementen 2

In je rol

Je snapt dat deze energie ook effect heeft in samenwerking en teamwork. Vuur representeert de missie: waar gaan we voor? Welke passie hebben we? En hoe gaan we dat verwezenlijken? Het zijn de daadkrachtige types. Lucht-types zijn de visionairs. Die denken graag na over waar het team naar toe moet. Met deze denkkracht kom je tot ideeën, maar kan het ook zorgen voor overtuigingen en belemmerende gedachten.  Water-types zijn sterk in de interactie. Ze netwerken, werken samen en enthousiasmeren. Het aarde-type tenslotte zorgt voor structuur. Het geeft de missie en visie handen en voeten. Hier worden de werkprocessen, procedures en richtlijnen bepaald en gehandhaafd.

In je kwaliteit

  • Zonder water geen groei en beweging
  • Zonder vuur geen passie en drive
  • Zonder lucht geen ruimte en nieuwe ideeën
  • Zonder aarde geen voedingsbodem en houvast


Nieuwsgierig naar jouw elementen? L'eau'Z heeft hier een leuke workshop voor! Vraag naar de mogelijkheden.
Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? Iedere 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief!
Groet Mariken

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.