discus

Bewandel jij het pad van je dromen?

zondag 16 december 2018

Willem Alexander is vanaf gisteren onze nieuwe koning, een pad dat vanaf zijn geboorte voor hem was uitgestippeld. Hij kwam in een gespreid bedje, zullen sommige denken, zo makkelijk maak ik geen carrière. Klopt, maar hij moet het maar wel waarmaken. Iedere misstap wordt groot uitgemeten. Hij heeft niet zelf mogen invullen hoe zijn leven er uit gaat zien en dat zal niet altijd gemakkelijk zijn geweest. Maar voor jou geldt dat wel. Jij kunt je wensen wat je wilt, de vraag is, maak je het waar?

Vorige week had ik het al over Einstein die stelt ‘Logica brengt van je van A naar B, maar verbeelding brengt je overal’. Verbeelding betekent dat je je alles mag wensen en er dus eigenlijk geen restricties zijn. Zelf stellen we daar echter vaak grenzen aan, als de kans dat je minister-president wordt, of profvoetballer zijn klein. Maar door nu al restricties op je verbeeldingskracht toe te passen is de kans van slagen bij voorbaat miniem. Dan neemt het denken het over van de wensen en dromen en daarmee van de mogelijkheden.

En het is een valkuil. Maar vaak genoeg betrap ik mezelf erop dat ik in beperkingen denk in plaats van mogelijkheden. Het is echt een gewoonte die je jezelf kunt aanleren die voor sommige al gewoon bij hun repertoire behoort, maar bij anderen, waaronder ik, steeds weer bewust gemaakt moet worden.

Het begint met groots dromen. Wat zijn jouw dromen, misschien al van toen je al jong was en de dromen van nu? En, dan echt je diepste dromen. Wat is daar van terecht gekomen? Met andere woorden: in hoeverre heb je willen luisteren naar deze dromen en heb jij ze omgezet in daden? Of heb jij ze in een glazen bol gezet en heb je ze er niet meer uitgepakt?

Als je nu een wake-up call krijgt, dat je veel dromen hebt laten liggen, ga dan niet in de denk-modus en jezelf verwijten dat je dat niet hebt gedaan, want daarmee gaat er geen verandering komen. Ik zou zeggen: iedere dag is een dag om opnieuw te beginnen en je dromen te gaan leven en te verwezenlijken wat je je verbeeld.

En val dan niet in de valkuil om te zeggen dat waar je ooit van had gedroomd nooit meer kan. Nee, wellicht niet in de vorm van een droom van 30 jaar geleden, maar kijk eens naar het verlangen achter de droom, dan is nog zoveel mogelijk, alleen in een andere hoedanigheid.

En weet je, ik heb best veel doelen waarvan ik kan zeggen, ach, dat was toen, dat is nu niet meer voor mij weggelegd. De vraag is of het echt zo is. Als ik heel eerlijk ben, ben ik er al die jaren voor weggelopen, omdat ik wist dat het hard werken zou worden, om ze ooit te realiseren, en nu kan ik net doen of het mijn droom niet was. Niemand die weet dat ik heimelijk droom over een en ander. Ik ben de enige die lijdzaam lijdt. Je eigen dromen verwezenlijken doet niemand anders voor je.

Time for change dus. Ga in het zonnetje zitten en droom weer eens heerlijk weg en maak er een moodboard of mindmap van. Realiseer je ook al eens wat je allemaal wel hebt bereikt. Wellicht zat het helemaal niet in je dromenpakket, maar zou je het voor geen goud hebben willen missen. Dromen zijn heen mooi, maar ook beperkend. Ze kunnen je afleiden om nieuwe kansen te zien, want tijden veranderen, en daarmee je behoeftes ook.

En vraag je ook eens af bij wat je tot op heden hebt gerealiseerd of had gedroomd: wiens dromen waren dat? Waren dat echt jouw eigen idealen en wensen, of heb je je laten leiden door dromen of doelen van een ander? Onbewust zal je toch meer aan wensen van anderen hebben willen voldoen, dan je op het eerste gezicht wilt toegeven. Dit is een hele menselijke reactie, we zijn immers een sociaal dier.

Je hebt altijd de keuze om je dromen te kiezen. Willem Alexander had er voor kunnen kiezen zijn lotsbestemming niet te volgen en zijn eigen weg te gaan. Maar heel veel keuzes worden voor hem gemaakt. Geniet van het feit dat jij heel veel keuzes wel kunt maken

Jouw tips, adviezen, vragen en meningen

Hoe bewandel jij je eigen pad, hoe bewust maak jij keuzes?

Vriendelijke groet

Mariken handtekening

Is dit artikel interessant voor anderen? Deel dan dit artikel met je collega’s en vrienden!

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.