discus

Controle behouden door loslaten; het lijkt een contradictie

zondag 16 december 2018

Herken je dit? (te) Veel moeten? (te) Veel willen? Dingen goed willen doen? Niks willen missen? Alles zelf in de hand willen hebben? Dan heb je een druk bestaan. Daar is helemaal niets mis mee, het is vaak zelfs prettig. Alleen... het gaat vaak maar door. Maar doordat je soms zo krampachtig vasthoudt, kan dit stress op gaan leveren. Je wordt gek van jezelf door alles wat je vindt dat er van jezelf moet. "Laat eens los", krijg je dan te horen. Maar hoe? De gedachte alleen levert wellicht wel nog meer stress op! Waarom is loslaten voor mensen met behoefte aan controle zo lastig?

Voors en tegens van controle

Controle hebben biedt een mate van zekerheid, weten waar je aan toe bent; overzicht. Echter, het houdt ook veel tegen indien dit de enige 'stand' is waarin je kunt functioneren. Spontaniteit, creativiteit, afwisseling en flexibiliteit krijgen niet of nauwelijks ruimte meer.  

Loslaten zit niet in onze westerse aard

Uit onderzoek blijkt dat mensen die kunnen loslaten, vaak minder gefrustreerd door het leven gaan. Alleen dat frustreert de controlefreak al. Want die 'loslater' lijkt in zijn ogen lui en niet betrokken. De kunst om het jezelf moeilijk te maken, krijg je in onze Westerse maatschappij met de paplepel ingegoten. Inspanning wordt als basis van succes beschouwd, terwijl het vaak zo is dat je pas echt succesvol kunt zijn als je stopt met inspannen en leert te laten gaan.

Loslaten versus houvast

Loslaten betekent tijdelijk het houvast verliezen. Niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen, zegt Soren Kierkegaard. Het lijkt een contradictie, maar er zit een grote kern van waarheid in.

Niet durven loslaten is angst voor het onbekende: geen regie meer voeren op een ander, op je gedachten, op je project. Toch daag ik je eens uit. Wat heb jij nodig om je eens mee te laten voeren met de stroom in plaats van er keihard tegenin te zwemmen en de regie te behouden? Vaak zie je dan dat er een serie positieve gebeurtenissen op gang komt die je zelfs in je dromen niet voor mogelijk had gehouden. Jaja, hoor ik je zeggen, zal wel. Ik moet je bekennen, ik ben hier ook niet zo goed gelovig in, ik heb het immers liever zelf in de hand, maar door het met regelmaat en gedoseerd toe te passen, krijg ik ruimte in mijn hoofd, die er anders niet was geweest voor nieuwe ideeën. 

Leren afstand nemen

Afstand nemen van waarmee je bezig bent, is voor mij de afgelopen weken verhelderend geweest, maar als controleur gaat me dit niet gemakkelijk af. Weg leggen en er later eens rustig weer naar kijken heeft me de afgelopen weken vernieuwde perspectieven en energie gegeven. Dus er zal toch echt wel een kern van waarheid in zitten!

Los zand

Vergelijk het met een zacht zand. Probeer dat maar eens in je hand te houden! Kansloos. Zacht zand, wil bewegen, wil niet opgesloten zitten. Pas dan kan het de mooiste vormen aannemen! Ter inspiratie bijgaande filmpje!

 

Vind je loslaten ook zo lastig en wil je leren hoe je jouw kwaliteit van controle houden zo goed mogelijk kunt benutten, maar daarnaast wel leert niet beïnvloedbare zaken los te laten? Ik help je er graag verder mee!
Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief!
Groet Mariken

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.