discus

De lente komt niet eerder als jij er op blijft wachten

zondag 16 december 2018

Verlang jij ook zo naar de lente? Het is nu wel echt klaar met die winter. Ik las op twitter een geweldige tweet: “SMS ‘winter UIT’ naar 3434”. Ik hoor iedereen om me heen klagen, en zo langzaam maar zeker ook wel terecht. Als je ergens naar verlangt en het komt maar niet, dan wordt je ongeduldig, gefrustreerd, boos, teleurgesteld. De vraag is alleen, wat doe je er zelf aan om het verlangen ook te verzilveren?

Er zijn andere wegen naar Rome. Nu heb je geen invloed op het weer, dus dat proberen te beïnvloeden heeft niet zo veel zin. Maar je kunt verschillende dingen doen om je verlangen te bevredigen: naar Spanje gaan waar de zon wel schijnt of je richten op andere dingen die wel te beïnvloeden zijn.

Verlangen wordt niet zomaar in daden omgezet al je er op blijft wachten. Oke de lente komt echt vanzelf wel, maar niet door er harder naar te verlangen. Het kiest haar eigen tempo. Maar als je eens kijkt naar andere wensen die je hebt, groot en klein, die komen ook niet vanzelf uit. Een promotie, die topklant, mogen managen van een groot traject, assertiever zijn. You can make them work. Kortom, je zult zelf aan de bak moeten om het te realiseren.

Hoe ga je het resultaat van je verlangen dan beïnvloeden? Stephen Covey beschreef dit in zijn 1e habit: be proactive, in zijn boek ‘7 eigenschappen van Effectief Leiderschap’. Daarmee bedoelde hij, wil je iets bereiken dan moet je invloed uit oefenen. En niet op alles en iedereen, nee, vooral op die zaken die je zelf ook kúnt beïnvloeden. Het weer is bijvoorbeeld niet te beïnvloeden, maar je gedachten over het weer wel. Zo kun je je verlangen naar de lente vervangen voor het verlangen meer buiten te zijn. Een dikke jas aantrekken en je kunt je verlangen verzilveren. ”Ja, maar, ik wilde juist zonder jas…”

Zolang je ‘Ja-maar’ excuses verzint, blijf je in de klaagmodus hangen, in de cirkel van betrokkenheid, zoals Covey dat noemt. Het kost je bergen met energie en je komt geen steek verder. Zonde, je richt je energie dus op de verkeerde dingen. Je richten op de cirkel van invloed, dat levert wel voldoening. Ik zeg niet altijd dat het direct het gewenste resultaat oplevert, maar je focust in ieder geval op die dingen die bij dragen aan het resultaat. Je komt erdoor dichter bij je verlangen en je doel.

Je richten op je ‘cirkel van invloed’, wat dichtbij staat, betekent niet, dat je daarmee achterover kunt gaan leunen in je comfortzone. Juist nieuwe wegen bewandelen om je cirkel van invloed te vergroten, vraagt uit je veilige haven stappen en er op vertrouwen dat je daar de antwoorden vind, die je helpen de juiste energie op de juiste dingen te richten.

Blijven klagen, betekent dat jij geen energie wil steken in het zelf kunnen beïnvloeden van je verlangen waarbij je het roer uit handen geeft en maar moet hopen dat toevallig de wind zo waait dat het doel naar jou toe komt. Dat is wel erg veel vertrouwen hebben in de goede wil van anderen. En als je even kritisch nadenkt, heeft het je ooit iets opgeleverd? Nee, waarschijnlijk niet.

En zeg nu zelf, als je zelf effort hebt moeten leveren om je doel te bereiken, dan geniet je er toch veel meer van. Het verlangen wordt beloond met je eigen topprestatie. Dus ga die tuin in, zet de tuinmeubelen al weer buiten, schrob het terras al schoon, veel het grasveld schoon, want als die mooie zonnestralen doorkomen, kun jij ook echt genieten. En zo is het met ieder velangen. Go for it!

Hoe zet jij je wensen en verlangens om in daden? Heb je tips en adviezen! Deel ze dan!

Vriendelijke groet

Mariken handtekening

L'eau'Z helpt leidinggevenden en medewerkers persoonlijk ondernemer te worden door hun toegevoegde waarde te laten verzilveren, waardoor een pro-actievere organisatie ontstaat.

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? Iedere 2 weken komen ze automatisch mee in het eZine ‘Kompas-sie’. Dus schrijf je hiernaast in voor de eZine en krijg het e-book ‘In 3 stappen je toegevoegde waarde verzilveren’ cadeau!

Is dit artikel interessant voor anderen? Deel dan dit artikel met je collega’s en vrienden!

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.