discus

Geef jij leiding als een dirigent?

zondag 16 december 2018

Vanochtend was er een kort optreden van alle kinderen op de basisschool van mijn zoon in het kader van kinderboekenweek. Alle kinderen zongen in volle borst mee, ook mijn zoon, maar hij stond als enige met zijn rug naar het publiek. Als een soort kleine dirigent van 4 jaar, overzag hij het samenspel. Een dirigent leidt een orkest. Het leidinggeven aan een orkest, lijkt in vele gevallen sterk op leidinggeven aan een team. Wat voor dirigent ben jij?

Is een dirigent nodig of kan het orkest het zelf?

Een orkest zonder dirigent kan ook best mooi spelen, maar toch is het minder: het mist vaak pit en muzikaliteit. Een team kan best zonder leidinggevende functioneren op de automatische piloot. Het resultaat is vaak redelijk, maar niet bijzonder. Omdat er geen effectieve sturing is, worden kwaliteiten van professionals niet optimaal benut. De rol van een leidinggevende is daarin echt van toegevoegde waarde.

Hoe stuurt een dirigent

De rol van een goede dirigent is dus onmisbaar. Maar hoe kan het toch dat een dirigent zoveel gedaan krijgt van zijn orkestleden, terwijl hij ogenschijnlijk zo weinig doet? Want hoe zorgt een dirigent ervoor dat zijn visie glashelder overkomt? En hoe communiceert hij met de verschillende orkestleden en stimuleert hij hen om als één team samen te werken?

Het geheim van de dirigent: luisteren

Het geheim van de dirigent zit m in het luisteren. Hij luistert op zeer verschillende manieren tegelijkertijd. Zo luistert hij uiteraard naar de muziek die zijn orkest maakt maar daarbij let hij op de wijze waarop dat gebeurt en het resultaat dat dat oplevert. Hierbij luistert hij hoe verschillende musici presteren, maar ook hoe ze onderling samenwerken, want zonder samenwerking geen goede performance.

Het grote geheel

Als professional ben je druk met je eigen werkzaamheden, met jouw deel van het muziekstuk, maar mis je het overzicht. Een dirigent heeft dat wel. Hij ziet en hoort alles, hij kan bijsturen en met minimale bewegingen het orkest informeren. Als er onderling vertrouwen is tussen orkest en dirigent, kan de dirigent zijn visie uitdragen en motiveert de dirigent de orkestleden het uiterste uit zichzelf te halen. Een goed dirigent laat de orkestleden zich eigenaar voelen over hun werk en niet alleen een radar in het grote geheel van de uitvoering.

Een slechte dirigent, die er natuurlijk ook zijn, laat de potenties onbenut, stuurt teveel en luistert slecht wat de musici aangeven.

3 vormen van leidinggeven als dirigent

De ontvangen informatie middels luisteren kan op heel verschillende manieren worden omgezet in acties door de dirigent. Grofweg zijn er drie manieren om te dirigeren

  1. De uitvoerder heeft oog voor de vakmatige kant van het spel: zuiverheid, gelijkheid, balans etc. Hij ziet het orkest als een verzameling instrumenten. Stelt hoge eisen en zonder aanziens des persoons. Kent alle details van de partituur. Controleert. Praktisch. Resultaat gegarandeerd. Kortom: structuur, vakmanschap, concentratie
  2. De inspirator is gefocust op de emotie en energie van de muziek. Is daar hier & nu totaal mee bezig. Hij ziet het orkest als een verzameling mensen en gaat daar een band mee aan. Door zijn aanstekelijke energie en bevlogenheid weet hij mensen mee te slepen en boven zichzelf uit te laten stijgen. Concerten kunnen sterk wisselen…..Kortom: inspiratie, energie, communicatie
  3. De visionair heeft een sterk beeld van wat de muziek en het orkest moet zijn. Hij ziet het orkest als een geheel. Fantasie en verbeeldingskracht zijn sterke pijlers die de orkestleden kunnen inspireren. Hij kijkt vooruit en heeft daardoor een sterke focus en groot overzicht. Kan ook tot afstand leiden en is niet altijd even praktisch. Kortom: concentratie, visie, inspiratie

Welke mix heb jij?

Iedere stijl geeft iets aan het orkest en krijgt daar ook iets voor terug. Iedere dirigent heeft natuurlijk van alle drie iets in zich, maar iedereen heeft een voorkeursrol, een stijl die hem uniek en authentiek maakt. Afhankelijk van de je voorkeuren, ontwikkeling van het orkest, het vertrouwen en uiteraard ook invloeden van buiten, bepaald welke manier van dirigeren op dat moment effectief is. Welke mix heb jij?

Wil je meer zien over leidinggeven en dirigeren? Een schitterende film over verschillende dirigenten en het effect op hun orkest is deze:

Wat voor dirigent ben jij? Ik ben benieuwd naar je reactie. Laat je ervaring hieronder in het commentaarveld achter en inspireer anderen hiermee.

Wil je onderzoeken welke dirigent kwaliteiten in jou schuilen? L’eau’Z helpt en prikkelt je daar graag bij!

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je hiernaast in voor de nieuwsbrief en krijg het e-magazine EAU cadeau!

Groet Mariken

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.