discus

Geen focus? Geen succes! 3 strategieën om beter te leren focussen!

zondag 16 december 2018

"Where attention goes, energy flows and results show".

focus

Strategie 1: Van gloeilamp naar laserstraal

Een gloeilamp straalt alle kanten uit en geeft alles en iedereen aandacht en licht, zowel de successen als de mislukkingen. Als jij die gloeilamp bent, dan heb je niet voldoende energie, momentum en kritieke massa om de opmerkelijke resultaten te bereiken die je ambieert. Een laserstraal, daarentegen, focust zijn aandacht op het gebied waarin het resultaat wil zien, hij kiest! Maar waarom is het toch zo lastig om een laserstraal te worden? Daarvoor moet je begrijpen hoe ons geheugen werkt. Om een of andere reden, slaat ons geheugen negatieve momenten veel beter op dan succes momenten. En het wordt nog gekker; want heb je een 'bad moment', dan komen die opgeslagen negatieve herinneringen direct weer boven. Het resultaat: een nog slechter gevoel, concentratie en zelfdiscipline verdwijnen als sneeuw voor de zon en de kans van slagen en succes minimaliseren. Kortom, focussen op mislukkingen zorgt er voor dat je doelen niet bereikt. Soms ben je je echter niet eens bewust dat je drijft op deze negatieve ervaringen, omdat ze zich in het onderbewuste hebben genesteld.

 

Strategie 2: Het tij keren middels database wisseling

Het vraagt gedragsverandering van je om jouw focus te verleggen van mislukkingen naar successen. Hiervoor moet je brein in training waarbij het nodig is 'de harde schijf' 'bad memories' te wissen en een nieuwe 'harde schijf' te installeren. Op deze harde schijf sla je alleen nog maar successen op. Om al vast een data bestand op te bouwen, is het verstandig eens grondig archiefmateriaal op te duiken en alle successen te noteren die je in het verleden hebt behaald. Je zult zien dat dit er al best een hoop zijn. En dat kan alles zijn: van het behalen van je zwemdiploma, tot het opkomen voor jezelf, van het opruimen van je bureau tot het vieren van het binnenhalen van die grote klant.

Strategie 3: Alles moet je twee keer creëren

Naast de database zal je nieuwe successen aan je trackrecord moeten gaan toevoegen. Hoe? Door het volgende principe te hanteren. Stephen Covey stelt dat alles twee keer wordt gecreëerd: De eerste keer in je gedachten en de tweede keer in het echt. In de film van 'The Legend of Bagger Vence' (waar van je hieronder een fragment ziet) wordt gesproken over de concentratie en focus die te voelen is, alsof  al gevonden is wat wordt gezocht. Je ziel en gedachten maken als het ware het proces al mee voor het gaat gebeuren. Dit is stap één. De tweede stap is het omzetten van gedachten naar werkelijkheid. Daar geldt de wetmatigheid van loslaten en laten gebeuren en niet te veel meer na te denken, maar te voelen en te beleven. Hoe meer je dat kan, hoe groter het succes dat gevierd kan worden.

In deze scene uit de schitterende film 'the Legend of Bagger Vence' wordt focussen op succes schitterend verbeeld:

 

Deze blog draag ik op aan Stephen Covey, die maandag 16 juli overleed na complicaties van een ongeluk. Dank voor alle inspiratie die je me hebt en zult blijven geven.

En wil jij ook effectiever focussen zodat je successen kunt vieren ipv te balen van falen. L'eau'Z helpt en prikkelt je daar graag bij!

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3/4 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief en krijg een e-magazine cadeau!

Groet Mariken

Vraag: Nu ben ik benieuwd naar jouw verhaal. Waar focus jij op? Succes of falen?

Reageer via onderstaande reactiebox.

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.