discus

Heeft Van Marwijk een team in topconditie?

vrijdag 14 december 2018

Bij conditie denk je natuurlijk aan de fysieke conditie. Buiten wat blessures, is die wel dik in orde bij het Nederlands Elftal. Maar waar ik veel nieuwsgieriger naar ben is of het team ook in de juiste teamontwikkelingsfase zit om topprestaties neer te zetten.

Is een voetbalelftal wel een team?

Ja, zal je zeggen. Maar een groep is niet hetzelfde als een team. Een team kan zich namelijk in verschillende stadia bevinden, zoals Tuckman in de jaren 60 al benoemde. Iedere fase heeft zijn functie en om te groeien als team moet je alle fasen doorlopen. Groei gaat met vallen en opstaan. Om te floreren als team moet je weten welke pijn nodig is om te groeien en welke pijn de groei tegenhoud.

Fase 1: Forming

De eerste fase van teamontwikkeling is de zogeheten forming-fase. In deze fase vormt het team zich. Iedereen stelt zich wat afwachtend op en teamleden laten het initiatief bij de leider. Er heerst nog absoluut geen groepsgevoel. Ze zijn nog zoekende naar wat het doel van het team is en vragen zich zelfs af of de groep wel een team is?

Fase 2: Storming

De tweede fase heet de stormingfase, of beter de conflictfase. Iedereen zoekt zijn positie in de groep: Wie zijn de 'Alfa-mannetjes', wie is de 'lijm' van het team etc. De kans op subgroepjes is groot. Iedereen wil graag een goede rol in het team. Ze proberen te ontdekken hoe ze samen kunnen gaan werken, maar het is nog sterk een sfeer van individualisme en ieder doet het liefst zijn eigen 'ding'. Veel teams blijven hangen in deze fase.      

Fase 3: Norming

De volgende fase is norming. Hierin worden de normen, regels en methoden van samenwerking bepaald. Voor het eerst is het gezamenlijke doel belangrijker geworden dan de individuele belangen. Het team gaat steeds meer werken als geoliede machine en de leidinggevende/ coach kan steeds verder terugtreden en vooral fungeren als motivator, dan als controleur.

Fase 4: Performing

De laatste fase is de performing-fase, die automatisch volgt als in de norming-fase alle randvoorwaarden zijn belegd. Hier is de groep een echt team geworden en kan het ook grootse prestaties neerzetten. Hier geldt 1+1=3. Het is een volwassen groep die zelfsturend en zelfregulerend is waarbij een gezamenlijke verantwoordelijkheid is voor het gemeenschappelijke doel.

Lang niet alle teams doorlopen alle fasen. Soms blijven ze 'hangen' op een bepaald ontwikkelniveau, maar vaak veranderd de samenstelling van het team en moet je weer opnieuw beginnen. Daarentegen komt ook vaak een einde aan het team, omdat de klus geklaard is. Dit heet deadjourningfase. Het team valt uiteen.

Analyse van het Nederlands Elftal

Als ik kijk naar het Nederlands Elftal dan zie ik veel kenmerken van de Stormingfase. Ik hoef maar even het incident van Klaas-Jan Huntelaar te noemen, die moeite heeft met de reserve-rol. Het individuele belang gaat hier nog boven het groepsbelang, hoewel Rafaël van de Vaart zich wel in deze positie kon schikken. Wesley Sneijder stelde "dat er geen wrijving (…in het team..) moet ontstaan". Een teken aan de wand dat het momenteel nog niet op rolletjes loopt in de voorbereidingsfase.

Een groep geweldige individuen is nog geen team. Wel vaker zijn er met een EK en WK analyses uitgevoerd over de landenteams. Het Nederlandse team kwam hier op papier heel goed uit, omdat de kwaliteiten van de individuele spelers van ongekende klasse was. Echter, een verzameling individuen maakt nog geen winnend team. Het vraagt het opzij zetten van eigen trots, gezamenlijke normen te bepalen en één doel na streven. Ik ben benieuwd of dat het Bert Van Marwijk weer lukt een team te bouwen als tijdens het WK in Zuid-Afrika. Ook toen was het een 'diesel' die op stoom moest komen tijdens het toernooi.

In de film Remember the Titans wordt in de volgende compilatie heel mooi deze fasen vertolkt.

 

Wil jij jouw team ook topprestaties laten leveren? L'eau'Z helpt en prikkelt je daar graag bij!

 

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3/4 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief!

 

Groet Mariken

Wat is jouw mening over het Nederlands elftal als team?

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.