discus

Het Nieuwe Werken; biedt het kansen of bedreigingen voor je team?

woensdag 30 oktober 2013

Het Nieuwe Werken (HNW), blijft de gemoederen bezig houden. Bij het grote Yahoo is HNW zelfs onlangs afgeschaft, omdat het ten koste zou gaan van de moraal op de werkvloer. De grote vraag is; levert het productiviteitsstijging op, brengt het die vergrote eigen verantwoordelijkheid op de werkvloer of schieten verkregen vrijheden te ver door en gaat het ten koste van synergie? En wat je is rol als manager hierin?

HNW

Het Nieuwe Werken is absoluut een verrijking in een manier van werken maar het heeft ook wel wat haken en ogen. Ik kreeg er een vraag over, van Stefan, manager bij een consultancybureau:

Ook bij ons in het bedrijf is Het Nieuwe Werken ingevoerd. Buiten dat ons kantoor een enorme facelift heeft gehad en wij werken in een mooie kantoortuin zonder eigen werkplek, loop ik tegen veel praktische problemen aan. Als leidinggevende moet ik veel moeite doen om mijn team bij elkaar én op één lijn te houden. We zitten op kantoor niet meer fysiek bij elkaar, laat staan dat we allemaal op dezelfde tijden op kantoor zijn. Ik begrijp dat er tijd nodig is voor het omschakelen, maar ik zie dat de saamhorigheid en daarmee het teamresultaat eronder lijdt. Mijn eerste reflex is; strakker managen. Maar dat gaat ten koste van de zelfsturing van mijn medewerkers. Hoe voorkom ik dat? Ik wil niet strakker gaan leiden, maar voel nu geen grip. Heb je tips?

Kijk, Het Nieuwe Werken heeft veel organisaties verbeteringen gebracht. Met de huidige technologische mogelijkheden kan iedere kenniswerker plaats- en tijdonafhankelijk werken. Dat helpt bij een efficiëntere planning van ons werk; denk aan de tijdwinst door overleggen digitaal te laten plaatsvinden en de mogelijkheid om te werken wanneer dat het beste bij de privé-omstandigheden van medewerkers past. En zij die toch al niet zo dol waren op de dagelijkse file, kunnen deze nu makkelijker omzeilen! Het Nieuwe Werken vraagt echter een duidelijke verandering in de aansturing: van afrekenen op aanwezigheid en input, naar afrekenen naar geleverde prestaties, output dus. Om misverstanden over de verwachtingen te voorkomen, dient het werk duidelijker omschreven te worden in kwantificeerbare doelen, opbrengsten en andere indicatoren, Zo kan men achteraf meten of de medewerker en het team succesvol bijdraagt. Sturen op output geeft veel vrijheid, waarbij de verantwoordelijkheid van medewerkers enorm zal stijgen.

Wanneer we de feiten over het Nieuwe Werken op een rij zetten, zien we het volgende:

Het Nieuwe Werken biedt teams de mogelijkheid van nieuwe dynamiek. Omdat de verschillende rollen van de medewerkers in het teamproces duidelijker zullen moeten worden,  zijn afhankelijkheden deels vergroot en vrijheden deels toegenomen. We delen meer kennis met elkaar dan voorheen, maar minder ‘live’. Dus vooral digitaal of telefonisch. Samen fysiek de klus klaren, zoals veel mensen teamwork nog graag zien, is bij kenniswerkers niet meer een vereiste. Op de werkvloer van een productiebedrijf bijvoorbeeld, is dat nog geheel anders. Daar werken teams lang in dezelfde samenstelling, terwijl nu door het Nieuwe Werken er veel tijdelijke teams ontstaan. Ze worden opgesteld om de klant te bedienen of een project uit te voeren en niet meer alleen rondom de producten of diensten.

Het Nieuwe Werken stelt teams voor uitdagingen. Het tijd- en plaats onafhankelijk werken gaat ten koste van het fysieke samenwerken en soms ook ten koste van de gezamenlijkheid en het teamgevoel. Dit wisselt sterk per team. Dit wordt vooral veroorzaakt door teamsamenstelling. Sommige teams zijn afdelingen waarin een aantal collega’s dezelfde werkzaamheden verrichten maar geen afhankelijkheden naar elkaar hebben. In andere teams kan de een zijn werk niet verrichten zonder input van de ander. Voor de eerste groep is extra aandacht voor het creëren en behouden van groepsgevoel en weten dat ze samen werken naar een teamresultaat nodig voor de saamhorigheid. Bij het tweede soort team is onderlinge communicatie vanwege fysieke afwezigheid nog belangrijker geworden.

Het Nieuwe Werken biedt mensen in teams nieuwe kansen. Door de veranderingen zijn zowel  leidinggevenden als teamleden zoekende naar een nieuwe status quo. Daarbij is het belangrijk met elkaar het gesprek aan te gaan om samen te zoeken naar werkbare oplossingen. Het Nieuwe Werken is een werkfilosofie die vaak vanuit de top van de organisatie is uitgerold. Aan het team de kans om daar zelf de goede werkbare vorm aan te geven. Het Nieuwe Werken is immers geen keurslijf, maar biedt door al haar vrijheden minder vaste structuur.

Het Nieuwe Werken vraagt afstemming. Teamleden hoeven niet meer hele dagen ‘live’ bij elkaar te zitten om productief te zijn. Wanneer zij wèl bijeen zijn, zijn deze 2 ingrediënten echter van onmisbaar belang: ten eerste helderheid over de gezamenlijke missie. Ze moeten het team voldoende boost geven om het ‘wij’-gevoel hoog te houden. Daarnaast moet de kennisoverdracht goed zijn, zowel binnen als buiten formele contactmomenten. Dat vraagt een andere voorbereiding van overleggen dan voorheen.

Het Nieuwe Werken vraagt loslaten. In jouw rol als manager Stefan, is jouw kennis over de kwaliteiten van jouw mensen en hun toegevoegde waarde aan het teamresultaat, van het grootste belang. Dat is je uitgangspositie waarmee je vervolgens kijkt hoe je de eigen verantwoordelijk en de grenzen van vrijheid van jouw teamleden bepaalt. Probeer eens wat nieuwe werkmethoden uit waarmee  de ideale balans voor elk teamlid ontstaat. Je weet ook vast wel dat een nieuw bereikt evenwicht niet voor eeuwig is. Blijf daarom alert en pas de samenstelling van het team of de werkmethoden aan wanneer je het teamrendement achteruit ziet gaan. Ga niet strakker managen, wat je eerste reflex is. Als je aan de voorkant goede afspraken maakt, dan levert dat aan de achterkant schitterende resultaten op. Er zit meer kennis en kunde in een team vol professionals als je ze de ruimte geeft om te groeien! De rol van de professional veranderd en daarmee jouw rol als leidinggevende.

Mijn vraag aan de lezers:

Hoe ga jij binnen jouw team om met Het Nieuwe Werken? Wat maakt het bij jullie succesvol of misschien juist wel een drama? Ik ben benieuwd naar de uitkomsten van je zoektocht naar de optimale samenwerking, de balans tussen vrijheid en samenzijn; eigen verantwoordelijkheid en teambelang?

Met L’eauZ begeleid ik teams en organisaties op weg naar meer zelfsturing met als resultaat een betere performance.


Met ondernemende groet,

Mariken handtekening

Is dit artikel interessant voor anderen? Deel dan dit artikel met je collega’s en vrienden door het via de sociale mediaknoppen te delen.

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.