discus

Hoe blijf ik mezelf? Invloed van omgeving op je authenticiteit

dinsdag 26 maart 2019

Toen ik enkele jaren geleden voorzitter was van de OR in dat bedrijf,  hadden we regelmatig overleg met directie en raad van commissarissen. Vooraf werd in de Ondernemingsraad heftig gediscussieerd over onderwerpen die we op tafel wilde leggen. In die overleggen kon ik precies de vinger op de zere plek leggen, en had ik ideeën hoe dit te verbeteren. Voor het gesprek met directie (waar we overigens uitstekende verhoudingen mee hadden) bedachten we regelmatig strategieën hoe we de gesprekken het beste konden aanvliegen; wie deed de voorzet en wie trapte de bal in het doel. Maar soms waren deze gesprekken een dermate krachtenveld, dat ik mezelf verloor in wat er gebeurd. Ik kon me maar met moeite houden aan onze afgesproken strategie. Ik kon geen duidelijk standpunt meer innemen, ook al had ik een duidelijke mening. Het kwam niet meer over mijn lippen. Ineens kwam er een overtuiging boven drijven die mijn zelfvertrouwen als sneeuw voor de zon liet verdwijnen.

Ook al ben ik iemand met een duidelijke mening over veel zaken, deze kant ziet lang niet iedereen van mij. Het heeft blijkbaar sterk te maken met de omgeving waarin ik verkeer en of ik dus mezelf kan zijn. Hierin ben ik niet de enige. Velen vinden het lastig zichzelf te zijn, al is dat het fijnste wat je kunt zijn: je doet dan immers wat werkelijk bij je past.

Wat maakt het zo lastig continu jezelf te zijn?

  1. Ten eerste je omgeving. Deze beïnvloed jou continu; zowel in positieve als in negatieve zin. In mijn voorbeeld bracht de directiekamer mij bijvoorbeeld al lichtelijk uit mijn comfortzone. Het is vaak niet alleen de fysieke plek, maar ook de mensen die er in aanwezig zijn.
  2. Ten tweede zijn het onze gedachten die ons af kunnen houden van onze authentieke ik. Als ik weer terugpak naar mijn voorbeeld, liet ik op beslissende momenten 'stemmetjes' in mijn hoofd met bepaalde overtuigingen regeren. Je kent ze wel: "je moet nu een slimme opmerking maken" of "hij walst over je heen" of "zie je wel dat hij je niet interessant vind?" Kortom je 'hoort' van jezelf wat je allemaal wel of niet moet en hebt tevens aannames of oordelen over de ander.

 

Wat staat je te doen om het heft weer in handen te nemen?

Op beide fronten kun je aan de slag: dus zowel op omgeving als op gedachten.

Analyseer je omgevingen

Wat betreft de omgevingen kun in kaart brengen welke setting, welke mensen en welke momenten het zijn die er voor zorgen dat je wel of juist niet jezelf bent. Daar waar je jezelf kunt zijn, kun je blijven doen wat je altijd deed. Maar in de omgevingen waarin je merkt niet jezelf te zijn, zal je andere wegen in moeten slaan. Om dat te doen, dien je de 'automatische piloot' uit moet schakelen en zelf aan het stuur te gaan zitten, want anders nemen 'stemmetjes' het over.

Analyseer je 'stemmetjes'/ overtuigingen

Als je druk bezit bent te luisteren naar je eigen 'stemmetjes', ben je erg druk met jezelf in plaats van met de mensen in je omgeving. Naast dat je het dus zelf voelt en ervaart, voelen de anderen aan dat je meer met jezelf bezig bent dan met hen, dat straal je uit. Het feit is dat deze 'stemmetjes' er altijd zijn omdat ze onderdeel zijn van jou. Ze kunnen goede raadgevers zijn, maar je moet ze wel goed kennen. Dit zelfonderzoek moet je plegen om ze vóór je te laten werken, in plaats van tegen je. Je kunt alleen authentieker overkomen als je jouw belemmerende overtuigingen accepteert. Je hoeft je dan niet meer druk te maken over wat je van mezelf of van anderen vind. (kijk voor meer informatie hierover op blog:Luister jij wel eens naar jezelf?)

Authenticiteit creëert  impact

Wanneer je aan beide aspecten werkt, zal je authenticiteit vergroten, waardoor je meer impact creëert. Dit betekent dat je meer indruk maakt en overtuigender overkomt. Iemand die authentiek is, kent zijn omgeving en weet hoe hij hier op reageert. Tevens kent hij zijn 'stemmetjes' en overtuigingen en kan die parkeren. Hierdoor kan hij zich op de ander richten in plaats van op zichzelf. En als iemand authentiek is dan geloof je hem of haar simpelweg eerder en heb je eerder de neiging deze persoon te vertrouwen.

Susan Boyle, ik denk de opzienbarendste ontdekking ever in een talentenshow, was tijdens deze auditie van X-factor volledig haarzelf. Ze had immers niets te verliezen. Door alle beroemdheid nu, vecht zet tegen zichzelf om zichzelf te blijven.

 

Deze blog draag ik op aan Joop, mijn secretaris in de OR, die eind juni 2012 overleed na een jaar gevecht tegen kanker. Hij noemde mij altijd zijn trotse voorzitter. Joop ik was trots op jouw toewijding.

 

Vraag: Nu ben ik benieuwd naar jouw verhaal. Wat voor invloed heeft jouw omgeving op jouw authenticiteit? Reageer via onderstaande reactiebox.

En wil jij ook je omgeving en gedachten vóór je laten werken, in plaats van tegen je? L'eau'Z helpt en prikkelt je daar graag bij!

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3/4 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief en krijg een e-magazine cadeau!

Groet Mariken

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.