discus

Hoe ga jij met fouten om? Als baler of kanszoeker?

maandag 18 februari 2019

Heb je hard gewerkt aan een project of voorstel en dan wordt het afgekeurd, of heb je lang aan een document gewerkt, crasht de computer, of heb je er spelfouten in een rapport laten zitten, of krijg je niet die baan waarop he had gehoopt. Zowel kleine dingen als grote dingen kunnen ‘mis’ gaan of lopen niet zoals gepland. Natuurlijk kunnen de gevolgen van het een meer of minder impact hebben dan bij het ander, maar ik heb gemerkt dat er eigenlijk niet zo veel verschil zit in de wijze waarop je reageert als er iets mis loopt. Ben je meer het type die in iedere fout of misser een leermoment en kans ziet, of ben jij het type die fouten en missers als iets verschrikkelijks ziet en baalt?

Liever een kanszoeker dan een baler?

Als je de meningen mag geloven, is het vele malen beter in iedere misser een kans te zien en vol goede moed opnieuw te beginnen. Makkelijker gezegd dan gedaan voor iemand die toch stevig baalt. Is balen dan zo slecht? In mijn ogen niet, wellicht, omdat ik ook tot die groep behoor, maar wel zie dat een andere benadering van fouten me veel brengt. Daarom beide kanten eens belichten…

De balers aan het woord

Ook al zouden velen willen dat ze fouten altijd zagen als kansen, toch is dat vaak niet de reactie. De balers kunnen de volgende reacties hebben als er iets fout gaat: worden boos, verdrietig, schuiven fout af op een ander, gelaten, afstandelijk, rationeel, gedreven, gefrustreerd. De een blijft lang in die emotie hangen, de ander korter. Dit heeft te maken met hoe goed je in staat bent het baalgevoel een plek te geven en je gemoedstoestand te veranderen. Een misser kan bij balers verlammend werken. Ze stoppen bij tegenslag. Het gevoel wint het van de ratio. De reden dat een baler stopt, heeft vaak te maken met het feti dat er geen goed verwachtingsmanagement is geweest: te hoge er verlangens en beelden die niet uitkomen.

De kanszoekers aan het woord

De kanszoekers zien in iedere situatie een uitdaging. En bij een avontuur gaat lang niet altijd alles goed. Een kanszoeker neemt soms veel risico omdat het experiment veel op kan leveren aan inzichten.

Ommetje links of rechtsom

Of je nu baler of kanspakker bent, eigenlijk doorlopen ze beide hetzelfde pad, alleen maakt de baler een ommetje naar rechts, waar de kanspakker een ommetje naar links pakt.

 

Balers

Kanszoekers

  • Maken een fout
  • Maken een fout
  • Emotionaliseren: Tonen hun irritatie zichtbaar of voelen m van binnen omdat focus ligt op wat fout ging ipv op wat goed ging
  • Rationaliseren: een fout geeft informatie: Een fout zegt iets over wat je teveel, te weinig of verkeerd hebt gedaan. Als je het niet analyseert, neem je het mee in volgende situatie
  • Verlammen: Raken verlamd in hun gevoel, waardoor ze vaak in een negatieve spiraal terecht komen.
  • Analyseren: onderzoeken wat goed ging, en waarom het mis ging: lag het aan jezelf, aan de ander, aan de omstandigheden & wat moet er veranderd worden of moet er een ander plan komen?
  • Onderzoeken: vooraf bedachte optie B of C wordt onderzocht
  • Onderzoeken: Na de analyse worden nieuwe plannen gemaakt
  • Uitvoering: Stoppen of komen met of zonder analyse met nieuw plan
  • Uitvoering: zelfde plan of nieuw plan, afhankelijk van de analyse

 

Wat kunnen kanszoeker van balers leren?

Als er dingen fout gaan, zijn er maar weinig mensen die staan te juichen. Kortom teleurstelling is er altijd. Een kanszoeker heeft zich echter aangeleerd daar direct over heen te stappen. Wellicht wel iets te snel. Want daarmee loopt hij voorbij aan zijn gevoelens. Een kanszoeker kan dus van een baler leren om wat meer stil staan bij wat de situatie bij hem of haar teweegbrengt. Doordat balers voelen wat fouten met hen doen, leren ze deze gevoelens goed kennen.

Wat kunnen balers van kanszoekers leren?

Balers kunnen het analytische vermogen van de kanszoekers gebruiken om wat analytischer naar fouten te kijken en het niet direct op zichzelf betrekken. Zo leer je van fouten en neem je deze leerervaring mee naar een volgende ervaring. Verder zoeken kanszoekers

betere alternatieven zodra de vorige optie niet blijkt te werken, hoewel balers zoeken naar een B-keuze. Daarmee durven ze de situatie vanuit het nieuwe perspectief te zien, in plaats vanuit het oude, omdat ze de verkregen informatie meenemen. Omdat kanszoekers leren van hun fouten, durven ze ook meer risico te nemen bij hun keuzes. De kans op missers kan hierdoor stijgen, maar dat nemen ze voor lief hoewel balers aan foutreductie doen. 

Wat beiden kunnen toevoegen aan hun proces: visualiseren

Wat zowel ‘balers’ als ‘kanszoekers’ beide kunnen toevoegen aan hun repertoire is verbeeldingskracht. Door na de fout je te verbeelden hoe je het voor je ziet en het te doorleven, is de kans van slagen goed. Denk maar aan bijvoorbeeld een hardloper. In zijn hoofd loopt hij de 100 meter zoals hij die zou willen om die daarna in daden om te zetten.

Leer van de fouten en ga verder  

Dat is de boodschap van Nicholas James Vujicic. Dus als jij wat relativering nodig hebt om om te gaan met teleurstellingen…. Watch this!

 

Hoe ga jij om met tegenslagen? Ik ben benieuwd naar je reactie. Laat je ervaring hieronder in het commentaarveld achter en inspireer anderen hiermee.

Wil je onderzoeken hoe jij met missers omgaat? L’eau’Z helpt en prikkelt je daar graag bij!

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je hiernaast in voor de nieuwsbrief en krijg het e-magazine EAU cadeau!

Groet Mariken

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.