discus

Hoe kleur jij je leven in? Zelf of laat je dat aan anderen over?

zondag 16 december 2018

Heb jij een doel bepaald wat je wilt bereiken in het leven? Op het gebied van werk, als persoon, als vriend of vriendin, als moeder? Op het gebied van je passies en talenten? Is het antwoord volmondig "Ja", dan kun je dit artikel over slaan, maar houd je de schijn op voor jezelf, of beken je dat je eigenlijk meer tijd besteed aan het bepalen van je vakantiebestemming dan je levensbestemming, dan zou ik even doorlezen.

 

Als je namelijk geen 'levensdoel' hebt, een leven zonder duidelijk plan voor ogen, dan wordt je als pion ingezet in het realiseren van doelen van een ander! Ik geloof niet dat dat de bedoeling is. Maar wat dan wel.

Zoals je met het uitzoeken van je vakantie een duidelijk doel voor ogen hebt (al laat je het aan het lot van de lastminute over)

In de gejaagde maatschappij waarin we leven dendert de trein door. Soms hebben we al moeite om het tempo bij te benen. Laat staan als je niet weet welke trein je probeert bij te houden.

De zomer is een uitgelezen moment om je hier eens op te bezinnen. Stap uit de trein waar je in zit er komt heus wel weer een nieuwe trein langs met dezelfde bestemming mocht je daaraan twijfelen. En wellicht is het inderdaad de volgende trein met dezelfde bestemming waar je weer op stapt, het is echter dan wel weer heel bewust dat je die kant kiest. Het kan echter ook anders uitpakken. Door eens even letterlijk stil te gaan zitten op het bankje op het perron, zal je je verbazen hoeveel andere treinen ook het station aan doen en een andere bestemming kiezen.

Welke bestemming wil jij bereiken?

Waar wil je, aan het einde van je leven of levensfase, trots op zijn dat je dat hebt nagelaten aan de mensen om je heen; je familie, je collega's, je klanten. Welke missie wil jij volbrengen? Dit beschrijf je in jouw mission statement.

De eerste stap

Pak hiervoor een dagboek, notebook of andere vorm waarin je steeds opnieuw weer kunt schrijven. Want een missie voor het leven schrijf je niet even in 5 minuten op, dat moet groeien. Je moet het kunnen wegleggen en weer oppakken.

Oefening 1

Het begint met te beschrijven welke waarden voor jou belangrijk zijn en waar jij warm voor loopt. Maak het niet te concreet, maar probeer echt de fundamenten te vinden. Voor mij is het bijvoorbeeld niet mijn missie om trainingen te geven, maar wel om mensen meer bij zichzelf te laten komen, de kern te raken en in hun kracht te komen. Dat is ook de missie in mijn eigen leven om dat zelf te bereiken en van daaruit anderen te inspireren en te enthousiasmeren.

Oefening 2

Een andere oefening die voor je kan werken is na te denken over wie jou inspireert en waarom? Wat doet deze persoon in zijn doen en laten, prestaties of communicatie dat het je zo raakt. Wat daarvan wil jij ook neerzetten op jouw manier. Mijn inspiratiebron is bijvoorbeeld Anne Frank. Zij symboliseert voor mij doorzettingsvermogen, ontwapenend zijn, nieuwsgierig zijn, kwetsbaarheid en lef durven tonen en anderen willen entertainen.

Creëer je eigen meesterwerk

Jij staat aan de basis van je eigen creatie. En ook al is een deel van je leven ingekleurd, er is nog genoeg ruimte en mogelijkheid om er die draai aan te geven, zodat het de goede kant uit gaat, je in de juiste trein stapt die je brengt waar je naar toe wilt.

Creëer je eigen meesterwerk is bijzonder mooi verbeeld in dit filmpje van Stephen Covey.

 

 

Wil jij jouw zwabberkoers omzetten in een duidelijke levensbestemming? L'eau'Z helpt en prikkelt je daar graag bij!

en ...Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3/4 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief en krijg een e-magazine cadeau!

Groet Mariken

 

Hoe kleur jij je leven in, welke mission statement ligt daaraan ten grondslag en welke successen heeft je dat al gebracht?

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.