discus

Hoe open staat jouw referentiekader?

zondag 16 december 2018

Van de week trainde ik een groep waarbij me weer eens duidelijk opviel hoe sterk mensen vanuit hun eigen perspectief en referentiekader kijken en handelen en hoe lastig het is om nieuwe kijk- en handelswijze toe te laten. We willen wel, maar ons referentiekader is vaak wat vastgeroest. Hoe goed is jouw referentiekader geordend en open voor nieuwe informatie?

En ogenschijnlijk simpele situatie kan tot veel spraakverwarring leiden omdat mensen gewoonweg vanuit een ander perspectief en referentiekader de wereld bekijken.

Kijk maar eens naar dit filmpje. Het maakt haarscherp duidelijk, dat je dezelfde werkelijkheid prima vanuit 2 totaal verschillende visies kan benaderen.

Referentiekader als database/archiefkast

Iedereen weet eigenlijk wel dat je een eigen referentiekader hebt met ervaringen, herinneringen, gedachtenpatronen en overtuigingen waarmee je de werkelijkheid ziet, zoals jij die wilt zien. Daarmee interpreteer je de werkelijkheid dus altijd. Een ander ziet dezelfde werkelijkheid echter met zijn of haar referentiekader heel anders. Al die ervaringen zijn in een database van kennis opgeslagen. Op basis van deze kennis, kijken we naar de wereld. Bij iedere nieuwe waarneming wordt gekeken of dit nieuwe plaatje in een al bestaande database past of dat het aan een ‘nieuwe map’ moet worden toegevoegd. Iedereen heeft zo zijn eigen archief systeem van herinneringen, ervaringen en beelden en associeert dus zaken wel of niet met elkaar.

Maar wie heeft je geleerd een goed systeem van herinneringen aan te leggen?

Het plaatsen van herinneringen in ‘mapje A’ of ‘B’ gebeurt vanzelf. Er is niemand die je heeft geleerd hoe je dit moest archiveren. Hierdoor heb je bepaald gedrag als prettig en herkenbaar bestempeld en ander gedrag als vervelend of onbegrijpelijk.

Optimaliseren van de referentiedatabase

Controle-Alt-Delete werkt niet in ons brein. Reorganiseren van de verzamelde informatie wel. Durf je je archiefkast van referenties eens een systeemcheck te geven en opnieuw op te bouwen? Hiervoor is het noodzakelijk om waarnemingen niet direct te labellen, maar zo objectief mogelijk te beoordelen. Gedrag dat je altijd bestempeld als anders, vervelend en onbegrijpelijk kun je eens gaan onderzoeken? Om te zorgen dat je referentiekader optimaal kan functioneren, moet je dus leren, goed te kunnen waarnemen.

Tips die je daarbij kunnen helpen

  • Zorg dat je geen overhaaste conclusies trekt uit waarnemingen
  • Heb geen vooroordelen
  • Generaliseer niet
  • Zie je waarneming niet als feit
  • Ben niet vooringenomen
  • Ben allert op verwachtingen van anderen
  • Ben je bewust van je blikveld

 

Authentieke mensen weten hoe hun referentiearchief werkt en hoe het is opgebouwd. Ze zijn zich bewust van hun subjectieve waarneming en stellen hun waarneming daarom regelmatig ter discussie. Alvorens een ervaring wordt gearchiveerd in de referentiedatabase, stellen ze hun oordeel hierover zo lang mogelijk uit. Uitschakelen hoeft niet, maar je je bewust zijn dat je het labelt is al genoeg.

Hoe regel jij je referentiekaderarchief? En hoe blijf jij open staan voor objectieve waarneming? Ik ben benieuwd naar je reactie. Laat je ervaring hieronder in het commentaarveld achter en inspireer anderen hiermee.

Wil je onderzoeken hoe jouw referentiekader werkt? L’eau’Z helpt en prikkelt je daar graag bij!

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je hiernaast in voor de nieuwsbrief en krijg het e-magazine EAU cadeau!

Groet Mariken

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.