discus

Hoe staat het met de goede voornemens? 3 tips

zondag 16 december 2018

Had jij op 1 januari met jezelf afgesproken niet gefrustreerd te worden van de politieke spelletjes die gespeeld worden in de organisatie? Of had jij tegen jezelf gezegd dat je je team nu echt meer gaat laten excelleren? Of had jij plechtig beloofd je werk-privebalans nu echt eens op orde te hebben? Of wilde je op je werk dit jaar die promotie nu echt krijgen? Of gezonder te eten in het bedrijfsrestaurant i.p.v. toch die vette hap? Of met de fiets naar het werk te gaan en niet de auto? Meer aandacht te besteden aan je klanten of collega's? Minder doelloos te surfen op internet tijdens kantooruren?

En…. Wat is er al van terecht gekomen? Wel je banden van de fiets opgepompt, maar was het afgelopen weken veel te koud om op de fiets te gaan? Of was de werkdruk al weer zo hoog dat je de rookpauze toch echt weer ingevoerd is? Of was de vergadering gisteren weer een chaos en snap je niet waarom je medewerkers niet intrinsiek gemotiveerd zijn? Of heb je al weer 'JA' gezegd tegen een project wat je niet leuk vindt of er eigenlijk niet bij kunt hebben?

De boodschap is denk ik wel duidelijk… doelen kunnen we allemaal stellen, maar halen? Dat is echt wel even wat anders! We hebben altijd hele goede excuses waarom het nóg niet is gelukt. En we beloven onze omgeving toch echt dat het vanaf nu toch echt anders gaat. Maar wie houden we hierbij voor de gek? Juist: vooral jezelf.

Velen spreken daarom hun wensen en doelen maar niet eens uit, want als het dan niet lukt, wist in ieder geval niemand dat je weer gefaald had. Maar des al niet te min zakt inmiddels de moed je in de schoenen. Hoe ga je je gestelde doelen dan toch halen?

  • Tip 1: Delen van je doelen en wensen is de eerste stap in het realiseren. Het is net als met afvallen: als mensen weten dat je aan de lijn doet, zullen ze je minder verleidingen aanbieden en wellicht complimenteren als er resultaat te zien is!
  • Tip 2: Stephen Covey zegt altijd: everything is created twice: Eerst moet een doel in je hoofd al echt tot leven zijn gekomen/ gevisualiseerd, alvorens het doel daadwerkelijk handen en voeten kan krijgen en werkelijk kan worden gerealiseerd.
  • Tip 3: Neem het advies van Ben Tiggelaar ter harte: Hij heeft jaren geleden het boekje Dromen-Durven-Doen geschreven, waarin hij in hele praktische taal beschrijft hoe je van je doelen ook echt tot resultaat komt. MAAR… de realiteit is ook dat de kans van slagen bijzonder klein is. Er zijn vele belemmeringen die je moet overwinnen. In onderstaand filmpje spreekt Ben over je belemmeringen in denken en en in doen.

Ook hierover een leuk testje doen van Ben Tiggelaar? klik hier

Geld komt niet zomaar uit de muur zetten, zoals kleine kinderen vaak geloven, zo is het ook met doelen. Ze worden niet vanzelf gerealiseerd. Daarvoor is wel het een en ander nodig. Je omgeving kun je proberen te beïnvloeden, maar ik raad je aan vooral te kijken wat echt in jouw vermogen ligt: en dat zijn je eigen gedachten en gevoelens.

Wil jij je goede voornemens ook omzetten in daden? L'eau'Z helpt je daar graag bij!

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 2 tot 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief!

Mariken van de Loo

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.