discus

Hoe wordt complimenten ontvangen een nieuwe hobby?

zondag 16 december 2018

Vorige week ging mijn artikel over succes vieren. Ik kreeg er veel reacties op. Vooral dat iedereen vond dat hij of zij dat wat meer zou moeten doen, maar dat iets hen wel weerhoudt. Vieren zit in de kleine dingen en dat begint bij het echt kunnen ontvangen van complimenten. Het is immers veel zwaarder om successen in je eentje te vieren. Want zelf ben je waarschijnlijk verschrikkelijk kritisch op jezelf, dus je zult jezelf niet zo snel een compliment cadeau doen of jezelf tracteren. Maar jeetje, complimenten in ontvangst nemen, dat is niet mijn hobby!

Complimenten ontvangen niet je hobby? Zonde, want complimenten krijgen, geeft je gevoel van eigenwaarde een enorme boost. Maar waarom vinden we het zo lastig en hoe kan je meer gaan genieten van complimenten zodat je succes meer kunt vieren?

Waarom wimpelen we complimenten af?

We vinden het rondweg moeilijk om complimenten te ontvangen. Als er een compliment aan je gegeven wordt, kijk je vaak glazig terug om daarna direct, in de vorm van een grapje, het compliment teniet te doen. Of je gniffelt wat en zegt dat het toch gewoon je werk is, een kleine moeite of een andere vorm om je werkzaamheden, effort en energie niet op zijn waarde te waarderen.

Soms ga je blozen van het compliment en krijg je niet eens wat over je lippen als dank en moet de ontvanger maar begrijpen dat je er stiekem best blij mee bent, maar dat je je ongemakkelijk voelt om zo op een podium van kwaliteiten gezet te worden.

Wat gebeurt er eigenlijk wanneer je het moeilijk vindt om complimenten in ontvangst te nemen?

Een grote boosdoener is negatieve selftalk! Gedachten zoals: ‘Ik wou dat het zo was’, ‘Je kijkt niet goed’ of ‘Je kent me niet’ en ‘Ik doe dat omdat ik iets te compenseren heb’ zijn voorbeelden hiervan. Wanneer je bewust wordt van deze negatieve selftalk, kan je daar mogelijk ook positieve selftalk tegenover stellen. Dat is een van de stappen om beter met complimenten om te gaan. Maar hoe doe je dat?

4 stappen om meer te genieten van complimenten

  • Ten eerste is het belangrijk om je veel bewuster te zijn over hoeveel complimenten er eigenlijk gegeven worden. We registreren vaak maar maximaal de helft aan complimenten die daadwerkelijk worden uitgedeeld. Dat betekent dat er nog een enorme berg aan complimenten wel in de lucht hangen, maar nooit worden opgevangen. Zonde. Want het is allemaal positieve energie.
  • De tweede stap is dat je naast het registreren het compliment ook echt de complimenten gaat ontvangen. Dat betekent dat je je er voor open gaat stellen dat er feedback mag komen (en dat betekent ook dus het ontvangen van negatieve feedback). Maar ja, als daar tegenover staat dat er ook meer positiviteit komt, zou ik dat er voor over hebben. Open staan betekent letterlijk een open houding aannemen. Dus geen defensieve of ineengedoken houding, want dan kan het compliment niet binnenkomen.
  • Om het compliment ook echt als compliment te kunnen zien, moet je als derde stap, af van die negatieve selftalk en daar positieve selftalk tegenoverstellen, anders hoor je het compliment wel, maar mag die niet binnenkomen. Positieve selftalk begint met voor jezelf maar eens een opsomming te maken waarvan je vindt waar je goed in bent en wat je bijzonder maakt. Voor sommige is dit al een hele kluif om eens van jezelf te zeggen waar je in uitblinkt.
  • De laatste stap is om complimenten te nemen zoals ze komen. Natuurlijk zou het fantastisch zijn als je op díe dingen, waarvan je zelf eigenlijk wel trots bent, ook erkenning krijgt van je omgeving. Deze complimenten dienen als een soort bevestiging die heel positief kan werken. Maar sta ook open voor onverwachte complimenten, op zaken waar aan je zelf eigenlijk nog helemaal niet had gedacht. Het zijn vaak die dingen, die voor jou zo vanzelfsprekend zijn die je zelf niet eens meer als speciaal bestempeld, maar voor een ander bewonderingswaardig worden gezien.

Als je eenmaal je mindset over complimenten veranderd, wordt het echt een sport om complimentjes te verzamelen. Want zeg nu eerlijk, het is toch fijn om af en toe gezien te worden om wat je doet en dat je er toe doet bij een ander? Je krijgt er energie van om voor nog veel meer mensen iets te kunnen betekenen en op welke vorm dan ook succesvol te zijn.

Wat is jouw grootste compliment waarvan je ging stralen of van welke reactie op een compliment baal je nu nog steeds omdat je dat compliment niet echt in ontvangst hebt genomen? Ik ben nieuwsgierig!

Vriendelijke groet

Mariken handtekening

L'eau'Z helpt leidinggevenden en medewerkers persoonlijk ondernemer te worden door hun toegevoegde waarde te laten verzilveren, waardoor een pro-actievere organisatie ontstaat.

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? Iedere 2 weken komen ze automatisch mee in het eZine ‘Kompas-sie’. Dus schrijf je hiernaast in voor de eZine en krijg het e-book ‘In 3 stappen je toegevoegde waarde verzilveren’ cadeau!

Is dit artikel interessant voor anderen? Deel dan dit artikel met je collega’s en vrienden!

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.