discus

If it is to be, it is up to me!

vrijdag 14 december 2018

Altijd gedroomd dat je manager vanzelf met een salarisverhoging aan komt zetten? Je collega spontaan zijn medewerking verleend in jouw project? De vergadering vanzelf soepeler verloopt? Don't keep on dreaming. Get real! Je kunt erg hopen dat je omgeving vanzelf in beweging komt, maar helaas. Je moet zelf aan de bak. Zaaien = oogsten. Vallen en weer opstaan, volhouden.

Ja, allemaal mooie woorden, maar soms zakt de moed je in de schoenen na de zoveelste poging. Zelf als startende ondernemer is het vak leren & ontwikkelen me wel bekend, maar ondernemen is toch echt andere koek. Leren ondernemen is letterlijk vallen en opstaan, veel fouten maken, evalueren en opnieuw proberen. Maar als ik zelf het leerproces niet doorloop, kan ik er uiteindelijk ook niet sterker uitkomen. Het vraagt alleen wel doorbijten. En dat is lang niet iedere dag even gemakkelijk.

Wat werkt er dan om moed te blijven houden?
  • Tip 1: Voor mij werkt een duidelijke stip op de horizon, mijn doelen, die ik constant als uitgangspunt houdt. Ook als het tegenzit. Daarbij visualiseer (zie colomn 1) graag. Ik maak vaak een collage van mijn doel. Hoe ziet het er ongeveer uit als ik er ben. Inspirerende beelden helpen mij de schouders er weer onder te zetten.
  • Tip 2: Wacht niet op je omgeving, maar doe/ organiseer het zelf. Alleen jijzelf kan zaken in gang zetten om te zorgen dat dingen gaan veranderen in de juiste richting. Als eenmaal de effort er in zit, gaan processen lopen. Zie het maar als een zak popcorn die je in de magnetron stopt. Eerst gebeurt er niets en langzaam begint de een na de andere maiskorrel te ploppen. Eerst heel voorzichtig, tot het een knetterorkest van je welste is. Het is wachten tot die stroomversnelling waarin je de gewenste verandering echt in beweging kunt zetten.
  • Tip 3: Zelf verantwoordelijkheid nemen voor de keuzes die je maakt om doelen te bereiken. Soms vallen keuzes niet goed uit, geef dan de ander of de omgeving niet de schuld, want als het wel goed uitpakt kijk je ook naar jezelf! Toch? Je bent dus verantwoordelijk voor de positieve én negatieve consequenties die uit die keuze voortkomen. Ben alleen wel reëel dat er wel altijd onvoorziene omstandigheden kunnen zijn die je bij het nemen van beslissingen niet had kunnen voorzien. Wie had bijvoorbeeld voorzien dat geld op een IJslandse bank niet SAVE was?


En denk je dat jij de enige bent waar het af en toe tegenzit?… hier dan een motiverend en vooral relativerend filmpje over dat je niet alleen bent die met veel tegenslagen om moet gaan. Maar juist dan bereik je grootse prestaties!

 
Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 2 tot 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief!
Mariken

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.