discus

In 7 stappen de ballast in je hoofd opruimen

zondag 16 december 2018

balk MP3

Rommel op je bureau

Ook alle stapels op je bureau aan het afhandelen en aan het opruimen? Je emailbox van ongelezen berichten aan het uitkammen? Of je to-do lijstje aan het afvinken om straks echt even kerstvakantie te hebben? Als ik naar mijn bureau kijk, zie ik nog een hele stapel liggen die ik weggewerkt wil hebben alvorens eind van de week mijn werkzaamheden te hebben afgerond om echt twee weken qualitytime te hebben met de kids. En zeker ben ik een beetje trots op mezelf als ik mijn bureau opgeruimd met vakantie stuur.

Rommel in je hoofd

Maar als ik echt even serieus kijk, gaat het helemaal niet zozeer om die stapel papieren die ik wil opruimen. Het is niet het bureau dat leeg moet. Het is mijn hoofd dat ruimte nodig heeft. Het is te vol. Niet alleen van informatie, to-dootjes, losse eindjes van projecten en niet afgehandelde acties. Maar mijn hoofd is ook vol van gedachtenspinsels voor de toekomst, frustraties of irritaties die ik eigenlijk nog niet naast me neer heb gelegd, feedback die ik iemand niet heb gegeven om welke reden dan ook, een blunder die ik mezelf eigenlijk nog niet heb vergeven, project dat ik heb laten verslonzen en waar ik spijt van heb en een stap die ik niet heb durven zetten dit jaar waardoor het nu nog spannender is geworden.

Ruis op de lijn

Het is dus niet alleen de fysieke ‘rommel’, het is ook mijn eigen harde schijf waar nog losse flodders rondzwermen waar ik van af wil. En omdat ze zo rondzwermen, belemmeren ze me om bij de harde schijf te komen, bij mijn kwaliteiten en de dingen die er echt toe doen. Het is zeg maar een soort ruis op mijn interne lijn.

Het 7 stappen model

Herkenbaar? Vast wel. Maar hoe reken je dan af met die rondzwermende losse flodders? Ik help je er graag mee op weg. Daarvoor moet je de volgende 7 stappen volgen:

  1. Wat is datgene dat je het liefste op wilt ruimen, zeg maar het probleem wat je van af wilt.
  2. Heb je bij jouw probleem een gevoel, een gedachte, een plaatje of een geluid? Het kan een combinatie van een aantal van deze zijn. Kortom wat voel je, denk je, zie je en of hoor je bij dit probleem?
  3. Stel je hebt er een beeld bij, in de vorm van een plaatje of wellicht een filmpje. Wat in dit plaatje of filmpje vind je dan lastig en zou je weg willen halen, ritueel verbranden, uitgummen, wegknippen zodat dat er niet meer is en waardoor je probleem kleiner wordt?
  4. Zou je er wat wellicht een ander plaatje voor in de plaats willen zetten? En zo ja, wat dan? En wat gebeurt er met je probleem?
  5. Wellicht heb je naast een beeld ook een gedachte of gevoel. Het principe werkt hetzelfde: welke gedachte of gevoel is het en wat kan er voor in de plaats.
  6. Kijk naar het nieuw gecreëerde plaatje of nieuwe gedachte zoals je die het liefst wilt hebben. Voeg daar de overige 3 elementen aan toe, zodat het totaal een beeld, geluid, gevoel en gedachte is.
  7. Kijk naar je probleem: hoe het was en hoe het nu is met je nieuwe creatie?

Deze methode is gebaseerd op de leer van de elementen aarde, water, lucht en vuur, die ieder het denken, voelen, horen en zien vertegenwoordigen. Ze kunnen niet zonder elkaar, sterker nog, ze versterken elkaar. Zowel in de probleemsituatie, maar dus ook in de oplossing en de nieuwe situatie!

En welke ballast dwaalt nog rond in jouw hoofd waar je mee af wilt rekenen of heb jij daar een eigen beproefde methode voor. Ik hoor hem graag!  

Wil jij ook van je ballast af? L’eau’Z helpt je om van je probleem je profijt te maken!

Groet

Mariken handtekening

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? Iedere 2 weken komen ze automatisch mee in het eZine Up2Date. Dus schrijf je hiernaast in voor de eZine en krijg het e-magazine EAU cadeau!

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.