discus

Introverte of extraverte persoonlijkheden: Wie lijkt gelukkiger en succesvoller en wie is het?

zondag 16 december 2018

Wie werden vroeger op school als eerste gekozen in de gymles? Wie houdt tijdens een bedrijfsborrel een uitgebreide speech en staat te genieten van alle aandacht?  Inderdaad de extroverte persoon. In onze westerse cultuur is het een soort must, een ongeschreven regel, sociaal wenselijk, om out-going te zijn en jezelf assertief op te stellen en je te mengen tussen anderen. Denk bijvoorbeeld maar aan de manier waarop kantoren worden ingericht: grote kantoortuinen zodat we zoveel mogelijk contact kunnen hebben met elkaar.

 

Vraag een aantal mensen naar associaties die passen bij extraverte personen en je krijgt woorden als sociaal, open, actie-gericht en energiek. Als je dit experiment ook uitvoert en vraagt naar associaties bij introverten zijn het de woorden als gereserveerd, op zichzelf, theoretisch, timide en soms zelfs saai. Afgaand om deze woorden lijkt het verstandiger als je bij de extraverte hoort, wil je gelukkig en succesvol zijn. Nou daar kan je het dan mooi mee doen. Blijkbaar zijn deze stereotypen diep ingebed in onze perceptie. Natuurlijk zit er wel een kern van waarheid in, maar het is wel erg 1-dimentionaal: namelijk kijkend naar het gedrag.

Definities

Alvorens wat dieper te kijken en de beginvraag te kunnen beantwoorden, lijkt het me verstandig dat ik eerst even een korte definitie geef (op basis van de theorie van Jung), want voor we het weten praten we in beeldvorming langs elkaar heen.
Introverte persoonlijkheden halen hun energie van binnenuit; uit hun denk- en gevoelswereld. Ze vinden mensen leuk, maar genieten erg van rust en alleen zijn. In groepen zijn ze vaak wat op de achtergrond. Ze zijn goede denkers en kunnen goed analyseren. Ze vertellen alleen het hoogst noodzakelijke of praten soms alleen als ze hier uitdrukkelijk voor uitgenodigd worden. Extraverte persoonlijkheden daarentegen 'laden op' door juist onder de mensen te zijn. Ze zijn, zoals ik ze vaak noem, pratende denkers, omdat hun gedachten zich vormen in de discussie en niet eerst in het hoofd. Ze voeren regelmatig het hoogste woord in groepen en zijn duidelijk aanwezig. Ze zijn actiegericht en praktisch van aard.

Ben je bewust van het feit dat extraversie versus introversie geen zwart versus wit is. Het is een geleide schaal waarop iedereen zich ergens bevind. Iedereen heeft beide kanten in zich, echter, een van de 2 heeft wel je voorkeur, die is aangeboren. Als je eerlijk naar jezelf bent, welke voorkeur heb jij dan?

Vooroordeel: introverten kunnen het minder ver schoppen als extraverten

Op het eerste gezicht lijkt dit vooroordeel wel te kloppen. Het zijn immers de extraverten die je hoort. Ze slaan zichzelf op de borst en grote extraverte leiders poseren in bladen en tv-shows, want daar voelen ze zich ook prettig bij. Maar als ik goed nadenk, kan ik met gemak zeer succesvolle introverte persoonlijkheden noemen die het hoogste podium haalden: Gandi, voormalig ministerpresident Balkenende, Bill Gates (Microsoft), JK Rowling (schrijfster Harry Potterboeken). Juist de kwaliteit van introvertie om te kunnen luisteren naar anderen in plaats van zelf 'in de uitzending te staan' geeft een 'leider' heel veel informatie en is daarmee dienend aan anderen. Zo kan een organisatie of team heel goed groeien en excelleren. Heb je echter een sturende drijvende kracht nodig omdat er directe beweging nodig is, neem dan een extraverte persoonlijkheid aan, die gaat direct over tot actie! Successen gegarandeerd, want die motiveert een groep door eigen drive.

En dan de tweede vraag, wie is er gelukkiger?

Ik vind die vraag vooral afhankelijk van een wedervraag: hoe goed kun je je schikken in de aangeboren voorkeur van introvertie en extraventie en hoe goed heb je vaardigheden aangeleerd om deze voorkeur ook vóór je te laten werken in plaats van tegen je! Een voorbeeld ter illustratie: Extraverten hebben de stempel open en assertief te zijn en dat willen en kunnen ze lang niet altijd. Het is daardoor voor sommige extraverten regelmatig op de tenen lopen om hun 'aangemeten masker' te behouden. Introverten, met het stigma saai en sloom, proberen soms tegen eigen grenzen in, te voldoen aan de sociaal wenselijke standaard en lopen zichzelf zo verschrikkelijk voorbij.

Geluk zit dus in accepteren wie je bent en daar de vruchten van plukken! Haal eruit wat er aan kwaliteiten in zit. Dan wordt je ook het meest succesvol!

Een onbeschrijfelijk goed filmpje van TED waarin Susan Cain verteld over haar strijd met haar introversie. Je voelt het gewoon het hele filmpje!

Wil jij ook weten wat jouw voorkeur is en hoe je deze kwaliteiten omzet in effectiviteit? L'eau'Z helpt je graag. Mail of bel me!
Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief!
Groet Mariken

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.