discus

Intuitie, de ratio vraagt zich af wat die er mee moet!

zondag 16 december 2018

De westerse wereld baseert beslissingen op het rationele vermogen in ons. We willen alles logisch verklaren. En als je dan komt met onderbuikgevoelens, wordt je vaak wat laatdunkend aangekeken. ‘Leuk voor jou, maar daar hebben we niets aan’, is de eerste reactie. Toch zie je een kentering ontstaan de laatste jaren. Was intuïtie tien jaar geleden nog een geiten-wollen-sokken-begrip, nu, ook mede door de hele mindfullness-beweging, waarin luisteren naar signalen uit je lichaam veel belangrijker is geworden en zelfs veel zakelijk wordt ingezet, mogen we er steeds meer hardop over praten. Maar wat kunnen we er mee?

Wat is intuïtie nu eigenlijk?

Het zesde zintuig of je tweede brein wordt intuïtie ook wel genoemd. Intuïtie is de ‘stem’ van het onbewuste omdat intuïtie is gebaseerd op ervaringen die in het onbewuste zijn opgeslagen en op beslissende momenten naar boven komen. Intuitie is dus niets meer dan het opvangen van signalen van je onbewuste. Iedereen krijgt die signalen, het is alleen de vraag wat je er mee doet. Het associeert een situatie met eerdere gebeurtenissen, herkent patronen en legt verbindingen tussen verschillende soorten kennis (en dus ook gevoel) en zendt relevante signalen uit naar het bewust denkend deel van het brein dat daarop een keuze kan maken.

Zodra je intuïtie wordt aangesproken, geeft dat een gevoelsreactie. Dit komt omdat in het onbewuste psychologische informatie ligt opgeslagen op basis van eerdere ervaringen. Deze ervaringen dragen emoties met zich mee. Deze emoties voel je ergens in je lichaam. Vaak  in je buik, door kippevel, maar ook door een soort weten, het wel bekende onderbuikgevoel. Intuitie verteld je welke keuze je moet maken, waar je wel of niet op moet vertrouwen.

Waarom vinden we intuïtie zo lastig?

Intuitie begint dus met vertrouwen op wat je voelt. Ja, ja vertrouwen. Daar gaat het dus vaak mis. Ten eerste hebben we slecht geleerd te luisteren naar signalen van ons lichaam. Als we de signalen al doorkrijgen, moeten we die ook nog juist interpreteren. Intuitie verteld altijd de waarheid. Maar je kunt het wel verkeerd interpreteren.

Omdat we altijd geleerdop de ratio te vertrouwen gaan we de signalen dus ook rationaliseren. Het rationele brein is echter het laatst ontwikkelde deel van ons brein. Een veel ouder deel, is het reptielenbrein. Dit deel drijft op intuïtie. Een reptiel heeft geen ratio, maar handelt puur op instinct. De eerst mens moest ook veel meer handelen op instincten om te kunnen overleven. Die instincten zijn niet meer zo nodig dezer dagen, maar we beschikken er nog steeds over.

Wij mensen hebben de luxe dat we dus beide hebben, maar daarmee hebben we ook direct een nadeel gecreëerd. De ratio lijkt het instinct te overschaduwen. Maar in feite is geen van 2 de baas. Wel is de capaciteit van het onbewuste veel groter. Het bewuste brein volgt vaak het onbewuste, intuïtieve proces. Omdat we echter hebben geleerd te vertrouwen op ons ratio in plaats van ons instinct, lijkt de verhouding anders te liggen. Wij verheffen dus de ratio nog boven intuïtie. De ratio kan zelfs een stoorzender zijn, omdat er argumenten aangevoerd kunnen worden die helemaal niet ter zake doen en zodoende voor ruis op de lijn zorgen.

In oosterse landen zijn die rollen omgedraaid. Daar wordt vanaf jongs af aan geleerd te luisteren naar je onderbuikgevoel. Grappig genoeg hebben ze daar ook veel meer woorden dan wij om gevoel te duiden.

Michael Gershon, een Amerikaanse neurobioloog die het boek ‘The second brain’ schreef, heeft ontdekt dat de buik een autonoom centrum is, naast het brein, dat zelfs meer zenuwcellen dan de hersenen. Het hoofd kijkt liniair naar zaken, hoewel de buik dat holistisch doet. Bij het maken van keuzes op ratio of emotie, maak je dus simpelweg gebruik van andere bronnen van informatie. Je ratio gebruikt feiten en cijfers. Als je op de emoties afgaat, doe je veel breder onderzoek. Als je dus op rationele gronden een beslissing neemt, laat je dus een groot deel van de informatie achterwege.

Het is door deskundigen niet aangetoond dat vrouwen beter naar hun intuïtie luisteren dan mannen. Omdat ze er anders mee omgaan, ontstaan wel verschillen. Mannen krijgen een onbewust signaal en beredeneren dat vervolgens verstandelijk. Vrouwen zien het als een ‘gevoel’ en proberen er minder vaak een uitleg voor te vinden.

Hoe leer je op je intuïtie te vertrouwen?

Bij de een is intuïtie goed ontwikkeld, bij de ander niet. Intuitie moet je dus leren kennen. Daarvoor moet menig een uit de comfortabele denkmodus. Intuitie is als een eerste indruk: de nuancering ontbreekt. Het vraagt oefening de signalen goed te interpreteren en niet te snel te veroordelen. Intuitie is als een spier: door hem te trainen ontwikkel je hem. Vergelijk de wijnconnaisseur die enorm veel meer nuances proeft dan jij omdat hij daar les in heeft gehad.

Wat levert het op?

Wil je succesvol zijn en staan voor wie je bent, dan dien je te handelen in lijn met je gevoelens, stelt onderzoeker Seligman in Authentic Happiness. Dit lijkt een preek die stelt alleen op je intuïtie te vertrouwen. Dat is niet de bedoeling,  maar het maakt je hopelijk bewust dat het een samenspel van beide is. Alleen maar blindelings vertrouwen op je intuïtie is namelijk ook niet slim. Als je bijvoorbeeld voelt dat deze baan niet meer goed voor je is en dus stopt zonder een nieuwe baan te hebben, is wellicht niet slim. Het betekent niet dat je niet moet luisteren naar het signaal, maar kijk wel hoe je er mee omgaat.

In hoeverre gebruik jij intuïtie bij het nemen van beslissingen? Hoe heb jij geleerd op je intuïtie te vertrouwen?

Vriendelijke groet

Mariken handtekening

L'eau'Z helpt leidinggevenden en medewerkers persoonlijk ondernemer te worden door hun toegevoegde waarde te laten verzilveren, waardoor een pro-actievere organisatie ontstaat.

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? Iedere 2 weken komen ze automatisch mee in het eZine ‘Kompas-sie’. Dus schrijf je hiernaast in voor de eZine en krijg het e-book ‘In 3 stappen je toegevoegde waarde verzilveren’ cadeau!

Is dit artikel interessant voor anderen? Deel dan dit artikel met je collega’s en vrienden!

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.