discus

Is vakantie komkommertijd of tijd voor evaluatie?

woensdag 7 augustus 2013

Vakantie: Een heerlijke periode. Zeker als het weer meewerkt. Het is een periode waarin het werktempo meestal wat lager ligt. En is het dan direct komkommertijd zoals op het journaal of benut jij deze periode om je doelen weer scherp te krijgen?

komkommer

Achterstallig onderhoud

Ieder mens heeft periodes in het jaar waarin hard gewerkt wordt, die afgewisseld moeten worden met tijden van ontspanning. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Vakantietijd wordt vaak benut om eens grote schoonmaak te houden en achterstallig werk weg te werken. Als ik naar mijn huis kijk, benut ik deze weken dan ook zo. Klussen die al maanden op de planning stonden, worden nu eindelijk eens onder handen genomen, omdat ik er eindelijk eens tijd voor heb.

Helicopterview

Toch gebruik ik deze zomerperiode zakelijk compleet anders. Het geeft voor mij juist de tijd om met een grotere helicopterview eens te kijken naar mijn werkzaamheden, de manier waarop ik mijn werk aanpak en de doelen die ik mezelf had gesteld op zowel werk als privégebied: Hoe staat het er mee zo bijna 8 maanden verder in het jaar. Er staan nog 4 mooie maanden te wachten om nuttig besteed te worden, dus wat ga je er mee doen?

Stip aan de horizon

Als ondernemer over jezelf is het wellicht het allerbelangrijkste om die stippen op de horizon met grote regelmaat tegen het licht te houden, te bekijken, te bewonderen, maar vooral op realisme te toetsen. Vergeet ook niet om jezelf te complimenteren met het al behaalde resultaat of de weg die je al hebt afgelegd op weg naar de te halen doelen. Vaak is er al veel meer gebeurd dan je je realiseert. Maar  je hebt wellicht ook ontdekt dat je dingen bent gaan doen die helemaal niet op je prio-lijst stonden.

Energie- en tijdslurpers

Wat zijn dat voor zaken? Had je ze op voorhand niet voorzien in de planning en zijn ze door je verdere ontwikkeling aan het licht gekomen en belangrijk geworden? Of zijn ze eigenlijk per ongeluk op je to-do lijst gekomen, omdat het ineens wel leuk leek. Ja, daar gaat het dan toch wel een beetje fout. Hoe leuk het ook lijkt, het houdt je af van je plannen en doelen. Zeker omdat het vaak energie- en tijdslurpers zijn. Ze stillen de korte-termijn honger aan succesjes. Vergelijk het maar met het eten van een Mars. Stilt zogenaamd stevige trek, maar het is een korte termijn suiker en koolhydratenshot om je even lekker te voelen, maar op lange termijn mis je vitale voedingsstoffen die je op lange termijn gezond maken en houden.

Energie en tijd schenkers

Om weer een goede energiebalans te krijgen, moet je dus investeren in gezonde stuff, of wel die zaken die je op lange termijn verder helpen. Door drukte raak je het zicht gewoon wel eens kwijt op die doelen. Vandaar dat de komkommertijd daar uitermate geschikt voor is, om eens schoonschip te maken met onzinnige zaken en de focus weer op prioriteiten te leggen.

I love komkommertijd!

Nu ben ik een enorme fan van komkommers en zeker bij warm weer vind ik het de lekkerste groente voor mij mijn eten. Komkommers bieden een bron aan vitamines en mineralen en zijn dus geen korte termijn investering, maar dragen bij aan mijn lange termijndoelstelling van gezond leven. Dus ik zou zeggen kom maar op met die komkommertijd, ik maak er een nuttige periode van!

 

Hoe besteed jij je vakantieperiode? Wegwerken van grote stapels achterstallig werk, of juist terugkijken en vooruitblikken?

Vriendelijke groet

Mariken handtekening

Is dit artikel interessant voor anderen? Deel dan dit artikel met je collega’s en vrienden door het via de sociale mediaknoppen te delen.

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.