discus

Is voor jou het gras altijd groener aan de overkant of juist niet?

zondag 16 december 2018

balk MP3Sneeuw, en niet zo’n beetje ook. Sommige zeggen dat de winter nu pas eindelijk begonnen is en hebben al maanden zitten wachten op sneeuw en ijspret met koek en sopie. Anderen zagen met angst en beven de weersvoorspellingen uitkomen en hopen dat de klok een paar maanden vooruitgeschoven wordt naar warmere tijden. En is het dan eens warm in Nederland, dan klagen we weer dat het wel wat minder kan. Ben jij het type dat geniet van het moment waar je naar had toegeleefd of ben jij altijd onderweg naar het tegenovergestelde?

Eigenlijk kun je stellen dat er twee verschillende types te onderscheiden zijn: het type Het gras is altijd groener aan de overkant en het type hier is het gras schitterend. Wat kenmerkt ieder type en hebben ze wellicht meer gemeen op het eerste gezicht denkt?

Het gras is groener aan de overkant-type

Het hier en nu hebben ze vaak wat romantischer voorgesteld waardoor het, als ze er eenmaal inzitten, tegenvalt. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Deze categorie mensen vindt het gras aan de overkant altijd groener dan bij zichzelf. Ligt er elders meer sneeuw, dan hadden ze dat ook willen hebben, maar als dat het er ligt hadden ze liever geen sneeuw gehad want dan hadden ze kunnen schaatsen. Kortom, het lukt ze niet om te genieten van waar ze zijn en in welke omstandigheden ze verkeren. Ze hebben vaak haast, zijn altijd onderweg en kijken met regelmaat met argwaan naar wat komen gaat en wat dat voor hen gaat betekenen. Een vrij vermoeiende bezigheid, omdat je constant op scherp staat, in de aanval en bedacht op onverwachte tegenvallers.  

Het verlangen naar iets houdt ze erg op de been, maar ze worden wel keer op keer teleurgesteld als ze eenmaal de plaats van bestemming hebben bereikt. Het gevoel van teleurstelling schuiven ze opzij, door een nieuw ‘beter’ perspectief als uitgangspunt te nemen, waar ze naar uitkijken. Dit is vaak het tegenovergestelde van waar ze nu zijn. Wilde je graag promotie maken naar een managementpositie, als je het eenmaal bent, is het toch wel eenzaam en moet je strenger zijn dan gehoopt. Ze kijken dan al weer uit naar de tijd dat ze geen manager zijn. Het 2e type kan hier met zijn pet niet bij, omdat ze altijd onderweg lijken en nooit tevreden.

Het gras is hier schitterend-type

De andere categorie is in het moment zelf, geniet van wat er is en haalt daar voldoening uit. Ze hebben er net als het andere type naar uit gekeken, maar als ze er dan eenmaal zijn, genieten ze met volle teugen. Ook de weg er naar toe heeft ze veel gebracht. Ze zijn zich constant bewust waar ze zich bevinden en wat ze daar voor voordeel uit kunnen halen.

Ook al lijkt dit type beter af te zijn dan het eerste, het heeft ook een nadeel. Het nadeel van in het moment staan, is dat ze verrast worden door plotseling veranderende omstandigheden en voor hun gevoel niet voldoende te hebben genoten van wat is geweest. Stel je hebt een half jaar gewerkt om een grote klant binnen te slepen. Je staat nog na te genieten van het succes als je hoort dat een andere klant onverwachts is weggegaan. Werk aan de winkel dus. De nieuwe situatie brengt echter weer nieuwe uitdagingen met zich mee dus het treurige gevoel maakt al snel plaats voor adrenaline van het nieuwe hoofdstuk. Dit type is dus zeer wendbaar, maar ook onvoorspelbaar. Alles lijken ze leuk te vinden, alsof iets niet leuk vinden niet mag. Iets wat het 1e type niet begrijpt.

Zelfde patroon

Eigenlijk valt op dat ze beide in een soort zelfde self-fulfilling prophecy patroon zitten, omdat als het één tegenvalt of weg valt, ze beide direct vervanging zoeken door iets nieuws om de pijn van het eerdere maar niet te voelen. Het verschil zit er wel in dat het ‘gras hier schitterend’-type geniet en het ‘gras groener aan de overkant’-type nauwelijks lijkt te genieten.

Welk van deze twee types herken je het meest bij jezelf. In welke situatie ben je meer het gras groener aan de overkant-type en in welke situaties is het gras schitterend?

Ik ben erg benieuwd naar hoe jij met je type omgaat en wat het je brengt. Deel het hieronder!

Wil jij leren je type te accepteren en aan te vullen met wat van het andere type? L’eau’Z helpt je daar graag mee!

Groet

Mariken handtekening

L'eau'Z helpt leidinggevenden en medewerkers, die in HNW sturing missen, persoonlijk ondernemer te worden, waardoor een pro-actievere organisatie ontstaat.

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? Iedere 2 weken komen ze automatisch mee in het eZine ‘Kompas-sie’. Dus schrijf je hiernaast in voor de eZine en krijg het e-magazine EAU ‘sleutel tot effectiviteit’ cadeau!

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.