discus

Kom toch uit je comfortzone! 10 redenen om dat nu echt eens (vaker) te doen!

zondag 16 december 2018

En daar stond ik dan… boven aan de glijbaan van het zwembad…. Maar dáár durfde ik niet van af! Mijn vier jaar oude zoon stond naast me te drammen…. 'Kom nou mama…' Waarom durfde hij wel en ik niet? Vrij simpel: Hij kent nog geen grenzen en gevaren en heeft nog nooit van een comfortzone gehoord. En ik? Ik zie al ik weet niet hoeveel beren op de weg. Om toch een beetje een stoere moeder te zijn, ga ik naast hem zitten op de 3-zits waterglijbaan en samen zoeven we naar beneden. Dit was weer eens even een gevalletje out of my comfortzone.

Gewoontedieren

De mens is een gewoontedier: 96% van onze tijd handelen we uit gewoonte en op de automatische piloot. Als we over alles zouden nadenken, zouden we niet ver komen op een dag, maar dat betekent niet dat we er altijd maar op moeten voorsorteren.

Wat is die comfortzone eigenlijk?

Je comfort zone is jouw mentale beeld over dat wat jij wel en niet kunt. Je comfort zone is dat plekje waar jij je prettig en veilig voelt. De meeste mensen durven hem vrijwel nooit te verlaten. Je verlaat je comfort zone zodra je je (plotseling) gaat begeven in situaties die je nooit eerder hebt meegemaakt en waarvan je niet weet of je het kunt of niet. Kortom: alles wat je nooit eerder hebt gedaan of meegemaakt ligt potentieel buiten je comfort zone.

Stilstand is achteruitgang

Zonder af en toe een nieuwe uitdaging op te zoeken blijven we stilstaan. We moeten nieuwe dingen doen om onze persoonlijke ontwikkeling op gang te houden. Daarbuiten zit de winst, de innovatie, de creatie. Hoe vaak waag jij een stapje buiten je comfort zone? Als ik naar mezelf kijk, benut ik al dat lonkende potentieel buiten de comfortabele zone nog veel te weinig, ondanks dat het me eigenlijk altijd veel gebracht heeft. Maar dat betekent wel die magische grens van comfort verlaten.

Verandering versus comfortzone

Het gekke is dat we eigenlijk niet bang zijn voor verandering. Het is die magische grens van de comfortabele zone die ons benauwd en onzeker maakt. We zijn doorgaans niet bang om het nieuwe tegemoet te treden, we zijn bang om het oude achter ons te laten. Nu weet je wat je hebt en wat je kunt verwachten, zodra je dit echter achterlaat lijkt alles onzeker te worden. Het is de gekke paradox in je: een deel van jou wil ontdekken, een ander deel wil zekerheid en behoedt je ervoor je comfort zone te verlaten.

Hoe verlaat ik de magische grens van comfort?

Hoe lastig het soms kan zijn om je comfort zone te verlaten, juist buiten de comfort zone liggen de echte beloningen in het leven. Wie het lef heeft om zichzelf uit te dagen en zijn grenzen te verleggen, ontdekt pas echt wat het leven te bieden heeft. Hoe kom jij gemakkelijker uit de comfortzone? Hier dé belangrijkste 10 tips:

  1. Start met kleine veranderingen om aan het proces te wennen om buiten je comfortzone te treden. Dus doorbreek elke dag 1 vast patroon: bijvoorbeeld je email lezen aan het eind van de dag i.p.v. aan het begin, neem eens wat anders als je in het bedrijfsrestaurant gaat lunchen, begin de vergadering eens met een open vraag i.p.v. de agenda. Deze kleine veranderen dwingen je hersenen een 'andere route' te nemen wat de creativiteit stimuleert.
  2. Stop dreaming and start living your dreams! Dromen worden niet vanzelf werkelijkheid. Concretiseer daarom je dromen door er een stappenplan aan te hangen en vervolgens uit te voeren. In dromen kan alles. Droom dus groot.
  3. Neem vervolgens kleine stapjes: Als je een te grote stap uit je comfortzone zet loop je het risico dat je in de paniekzone terecht komt. Daardoor kan je overtuigd raken dat je het niet kan of 'dat het niks voor jou is', terwijl de enige conclusie is dat je ineens een te grote stap hebt gezet. Wil je bijvoorbeeld meer zeggen wat je voelt, doe dat dan niet in een verhitte discussie, maar start dat te doen in een goed gesprek. Zo kun je ook eerder successen vieren en begint het leuk te worden nieuwe grenzen te ontdekken.
  4. Durf, Discipline, Doorzettingsvermogen en Doen! Als je gedachten om zet in daden, voelt dat vele malen beter.
  5. Luister niet naar je 'interne criticus' die tegen je zegt Je kan het niet! Je durft het niet! Geef het op, wat je al doet is ook oke! Angst is een slechter raadgever.
  6. Geloof in je eigen kracht. Dat vraagt wel de baas te zijn over je eigen gedachten en emoties. Merk hoe een deel van jezelf het liefst wil dat je in je comfort zone blijft hangen. Dit is het deel van jou dat doodsbang is voor onzekerheid. Door jezelf duidelijk te maken dat deze onzekerheid in de meeste gevallen niet rationeel is, kun je jezelf verder brengen.
  7. Luister niet naar de 'externe' kritiek uit je omgeving. Heb lak aan wat andere mensen denken, maar vaar je eigen koers.
  8. Accepteer teleurstellingen. Die horen er ook bij als je uit je comfortzone treed. Maar als je een andere baan wilt hebben bijvoorbeeld en je krijgt de functie niet, dan is er in wezen aan de huidige situatie niets veranderd: je hád m niet en hébt om óók niet. (Pas als je iets kwijt raakt is het wat anders.)
  9. Deel je plannen, zo kan je omgeving je stimuleren. Mensen vinden het heerlijk om een ander te helpen en je staat versteld wat voor mogelijkheden zich voordoen als je aangeeft wat je wilt bereiken.
  10. Als laatste een uitspraak uit de onderstaande Youtubefilm:You Have to be comfortable being uncomfortable:het is als een gewoonte: je moet het jezelf aanleren, zoals je dagelijks je tanden hebt leren poetsen.

Door je comfort zone te vergroten word je zekerder, zelfstandiger en meer onafhankelijk.

En als dit nog niet overtuigend genoeg is… dan graag nog even aandacht voor het volgende verhaal:

Iemand die ik recent zeer bewonderde in het overschrijden van comfortgrens, was een buurjongen die helaas zondag 8 juli op 10 jarige leeftijd de strijd verloor van kanker. Vanwege zijn ziekte was zijn been geamputeerd, maar toen er in januari ijs lag, wilde hij koste wat het kost schaatsen. Hoezo berusten in niet kunnen? Nee, kijken naar de mogelijkheden! Chapeau Daan, rest in peace. Ik draag deze blog daarom graag aan je op.

Ter inspiratie nog dit filmpje:

 

En over welke drempel van comfort wil jij? L'eau'Z helpt en prikkelt je daar graag bij!

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3/4 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief en krijg een e-magazine cadeau!

Groet Mariken

Vraag: Nu ben ik benieuwd naar jouw verhaal. Kom jij graag uit je comfortzone of blijf je liever veilig waar je bent? Wat zijn jouw laatste overwinningen?

Reageer via onderstaande reactiebox.

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.