discus

Kun je toeval een beetje sturen?

woensdag 2 oktober 2013

Geloof jij dat het toeval soms als een geschenk uit de hemel komt of ben jij aanhanger van de gedachte dat je alles zelf kunt beïnvloeden?

dobbelsteen toeval

De laatste tijd komen er ineens mensen op mijn pad, kom ik in situaties waarvan ik denk: Waarom nu? Precies het juiste moment. Heb ik daar voor gezorgd, of is iets of iemand van hoger hand die dat soort toevalsbommetjes dropt?

Toeval is iedere gebeurtenis die onbedoeld, ongericht of ongestructureerd het plaatsvinden van een andere gebeurtenis bepaalt; in feite een onvermijdelijke samenloop van omstandigheden. Toeval is hetgeen je overkomt zonder dat er een aanwijsbare verklaring voor is.

Sceptici zeggen dat toeval niet bestaat en dat alles vooraf vastligt. Ze geloven dat je de touwtjes zelf in handen hebben en kunt sturen.

Anderen daarentegen geloven juist in het toeval omdat dit je leven stuurt en in die richting voert die voor jou ‘bestemd’ is. Wat is waar?  

Aangezien ik geen bewijzen heb dat een van beide pertinent onwaar is, geloof ik in beide: kun je toeval niet gewoon een beetje sturen?  

Vooral in de filosofie en natuurkunde werden veel aanhangers gevonden voor de theorie dat toeval niet bestaat, dat alle gebeurtenissen van tevoren volledig bepaald en dus volledig voorspelbaar zijn.

In de theologie worstelen ze met het concept toeval omdat je aan de ene kant de stelling hebt dat God alles heeft voorbestemd en dus toeval niet bestaat en de stelling dat God de mens een vrije wil heeft gegeven om te kunnen kiezen tussen goed en kwaad.

In de meeste spirituele stromingen worden “toevallige gebeurtenissen” gezien als een les in persoonlijke ontwikkeling; Dingen gebeuren omdat het nodig is dat jij een  bepaalde les leert. Erg spiritueel, maar ik denk dat het niet het toeval is die daar voor zorgt. Een les wordt je meerdere keren aangeboden tot je deze geleerd hebt. Je bent je echter ‘bij toeval’ erg bewust dat iets op een bepaald moment gebeurt; Je staat open voor de juiste informatie, herkent het en kunt het daardoor gelijk gebruiken. Is dat toeval?

In de psychologie neemt toeval ook een grote plek in. Psycholoog Karl Jung viel het op dat er soms 'toevallige' reeksen gebeurtenissen voorvielen die toch een of andere verborgen relatie met elkaar leken te hebben. Hij noemde dit verschijnsel synchroniteit.

In deze gedachtegang kan ik me goed vinden, het lijkt een beetje de best of both worlds. De kracht zit immers in de gedachten en omdat gedachten een energie hebben, positieve dan wel negatieve, beïnvloed je daarmee gebeurtenissen. Energieën stralen uit en trekken elkaar aan. Energie wordt opgevangen en geretourneerd. Daardoor ontstaan er dingen, gebeurtenissen en ontmoetingen.

Je creëert daarmee je eigen toekomst. Vaak onbewust, maar door sommigen vaak ook bewust.

Hoe bewuster je het proces meemaakt, hoe meer invloed je hebt (lijkt te hebben) op situaties en hoe minder toeval er in het spel is.

Beleef je veel op het onbewuste niveau, dan komen er nog al eens gebeurtenissen, ontmoetingen, successen of mislukkingen op je pad, waarvan je je afvraagt waarom.  

En is het toeval dat ik me in bepaalde situaties bevind en bepaalde (nieuwe) mensen ontmoet? Nee, ik denk dat het geen toeval is.

Als je altijd hetzelfde doet, krijg je ook hetzelfde resultaat. Dan komt Mister Toeval ook niet langs. Juist als iets anders doet dan normaal, uit je comfortzone stapt, eens loslaat, eens niet direct een oordeel velt, dat er iets gebeurt dat je vaak hoopt maar niet verwacht of er juist iets gebeurd dat je niet in je verwachtingspatroon had gestopt.

Mijn devies: verandering van spijs, doet eten. Verander en probeer uit. Het kan je nieuwe inzichten, nieuwe contacten en nieuwe uitdagingen opleveren.

De laatste tijd laat ik me iets minder leiden door mijn interne twijfelaar en onderneem ik actie. Soms met dichtgeknepen billen, omdat ik het zo ontzettend spannend vind. De grap is, dat alle mogelijke beren in geen velden of wegen te bekennen waren maar wel mooie succesjes, en bijzondere ontmoetingen.

Welke toevallige situatie of ontmoeting heeft bij jou tot een succes of inzicht gebracht?


Ondernemende groet

Mariken handtekening

Vond je het een interessant artikel en moeten je collega’s en vrienden het ook absoluut lezen? Deel het dan via de sociale mediaknoppen!

N.B. Voor dit artikel is gebruik gemaakt van Wikipedia

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.