discus

Laat je angst je niet verslaan, maar versla de angst

zondag 16 december 2018

Nelson Mandela zei ooit: Moed is niet de afwezigheid van angst, maar de overwinning erop. Dapper is niet hij die niet bang is, maar hij die deze angst overwint. Waar ben jij angstig voor en weerhoudt je te doen of te zijn wat je wilt en hoe overwin je deze?

Iedereen heeft zijn eigen gebieden waarop hij of zij minder zeker is dan die wil zijn. Maar achter je angst zit een reden. Ik heb bijvoorbeeld de angst om fouten te maken. De drijfveer daarachter is, het goed willen doen en daarop gezien worden. Het weerhoudt me er echter vaak van om te experimenteren en fouten te maken. Kortom, ik blijf het liefst in mijn veilige comfortzone zitten, want het idee die te moeten verlaten is vaak erg spannend. Maar wie houdt je daarmee voor de gek? Juist, jezelf.

Toevluchtsoord

Je comfortzone is een toevluchtsoord. De naam zegt het al… het is een tijdelijke verblijfsplaats. Er zijn zo veel mooie plekken om te ontdekken, te leren, successen te boeken en daarop te reflecteren. Zonde als je alleen op bekend terrein blijft. Willem Shed verbeelde het mooi: een schip is veilig in de haven, maar dat is niet waar schepen voor zijn gemaakt. Met andere woorden, in je comfortzone blijven hangen is niet wat het leven te bieden en voor je in petto heeft. Je ontdekt echt geen nieuwe continenten, zonder de moed om de oude kust uit het oog te verliezen. Kortom: je moet het vertrouwde of bekende loslaten om nieuwe wegen in te slaan.

Groei

Angst hoort bij willen groeien op persoonlijk vlak. Je angst durven toegeven en hem recht in de ogen aankijken is al een enorme moedige stap. Het toont dat je de 1e stap wilt zetten. Geef toe dat je bang bent voor iets. Dan kun je ook zoeken naar wegen om die angst om te zetten naar succes, groei, geluk of wat het ook voor je mag zijn. Steeds vaker lukt het mij ook, om met kleine of grote stappen meer risico’s te nemen. En de grap is… het levert direct resultaat. Maar je moet schieten om te kunnen scoren zeg maar! En soms schiet je mis. Maar als je daar van wilt leren, in plaats van de conclusie trekken dat risico nemen en uit de veilige haven varen niets voor je is, dan wordt je wereld groter en de wereld meer van jou!

Visualiseer je overwinning

Wat is jouw grootste angst? Wat als die zou zijn overwonnen? Visualiseer het plaatje eens. Hoe ziet het leven, de setting er uit als je deze angst zou hebben overwonnen? Wat kan je dan meer, anders, beter, en wat voor gevolgen heeft het? Hoe concreter het plaatje, hoe duidelijker het wordt waar je heen wilt en hoe groter de drang om daar ook te komen.

Vier je successen

En als je dan die stap gezet hebt, geef jezelf een pluim en vier het succes dat je hebt behaald. Voel je ook echt een winnaar.  Iedereen heeft overwinningen te boeken. Daar gaat ook ten slotte dit mooie lied over, gemaakt voor de Johan Cruyff Foundation

Hoe overwin jij je angst?  

Wil je jouw angst verslaan? L’eau’Z helpt en prikkelt je daar graag bij!

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je hiernaast in voor de nieuwsbrief en krijg het e-magazine EAU cadeau!

Groet Mariken

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.