discus

Laat je de wet 'alles is energie' van Einstein vóór of tégen je werken?

zondag 16 december 2018

Alles is energie, maar bij mij in huis is de energie ver te zoeken. Na dat iedereen in huis de griep al had doorstaan, was er geen ontkomen meer aan. Ik merk aan alles in mijn lichaam dat het niet lukt er langer tegen te vechten en dat het een kwestie van uren is, voordat mijn lichaam echt zegt dat het klaar is. Als je ervaart dat je lichaam zijn energie richt op beter worden en niet meer op logisch nadenken en werkzaamheden verrichten, merk je pas hoezeer je eigenlijk vertrouwt op een bepaalde dosis energie in je lijf. Maar als alles energie is, waar blijft die dan?

Energie gaat niet weg, energie verplaatst zich. Dit klinkt al snel iets wat zweverig a la Jomanda, maar eigenlijk is het een heel wetenschappelijke discussie. Niet voor niets dat Einstein het al riep en er ook steeds meer bewijs uit de harde hoek van de wetenschap komt, dat alles inderdaad energie is.

Stephen Covey beschreef in zijn 7 habits boek eigenlijk deze wet ook. In verschillende delen van het boek komt het terug. Bijvoorbeeld in het creëren van ‘synergie’ waarbij gebundelde energie zorgt voor meer dan de som der delen. Maar ook in de eigenschap ‘de zaag scherp houden’. Hiermee bedoelt hij dat je over voldoende energie moet beschikken om de goede dingen te doen. Hij stelt dat je met een botte zaag niet kunt zagen, of er in ieder geval aanzienlijk langer over doet en het je veel meer energie kost. De batterij moet op gezette tijden opgeladen worden wat op verschillende manieren kan.

Wil je energie kunnen geven, dan moet je die energie ook op gezette tijden ook tot je nemen. Het is een soort Jing-Jang gedachte. Ik geloof er wel in dat alle energie die je ergens op richt of in stopt en ook wel weer uit komt. Soms alleen niet in het concreet gewenste resultaat, maar dingen zijn nooit voor niets. Heb je bijvoorbeeld een prachtige offerte gemaakt voor een klant, maar gaat deze toch niet door, dan lijkt dat in eerste instantie verloren energie, maar vaak komt je energie uit onverwachte hoek terug: Of de klant komt met een nieuwe opdracht, of je krijgt een vergelijkbare vraag van een andere klant. Als je er voor open staat, komt de energie terug.

Daarmee haal ik wel een belangrijk element aan, ‘er voor open staan’. Als je niet wilt zien dat de energie in andere vorm terug komt, lijkt jouw energie altijd in een bodemloze put te gaan. Als je bijvoorbeeld veel energie in de relatie met een medewerker of collega stopt, maar het lijkt geen effect te hebben op jullie onderlinge verstandhouding. Soms zie je wel dat deze collega naar andere prettiger wordt in de omgang, of dat andere collega’s naar jou meer open staan. Het is een kwestie van het willen zien dat energie altijd in balans wil zijn en dus terug wil stromen. Je moet het alleen wel toelaten. Dit is hard nodig om weer te kunnen opladen.

En als alles energie is, dan zijn ook gedachten energie. Dus hoe je denkt, bepaalt hoe de energie gaat stromen. Denk je in mogelijkheden dan dienen die zich ook aan, denk je echter in beperkingen dan zal dat ook gebeuren. Denk maar aan het zoeken van een parkeerplaatsje op zaterdagmiddag. Als je er heilig in geloofd dat jij een mooi plekje vindt, gebeurt het ook! Probeer het maar eens!

Energie trekt soortgelijke energie aan. Dit heet met een mooi woord resonantie. Positieve gedachten trekken positieve gebeurtenissen aan. Alles wat je energie en aandacht geeft groeit. Wat ik zojuist beschreef in een positieve variant, kan dus ook in negatieve zin gebeuren. Als je bijvoorbeeld bang bent dat de concurrent je voor is, dan heb je met die gedachte de kans vergroot dat dit ook zo is.

Een bijkomend negatief verschijnsel van verkeerd gerichte energie, is dat het in je lichaam allerlei blokkades gaat opwerpen door teleurstelling en stress. Als dit veelvuldig voorkomt kan dit zelfs tot pijnklachten gaan leiden. Je komt zo in een negatieve spiraal terecht van negatieve energie.

Energie vraagt er om gericht te worden op een duidelijk doel of missie. Door deze focus wordt de energie gebundeld en daarmee vele malen krachtiger. Denk maar aan het zoeken naar een nieuw teamlid. Als je je energie er op richt, komen er ineens van alle kanten sollicitanten of interessante kandidaten op je pad. Of als je concrete doelen stelt waar iedereen in het team achter staat, ga je die ook halen.

Als ik kijk naar de energie om mij heen, dan is die dezer dagen laag. Niet gek dat ik door te denken hier GEEN deelgenoot van te worden, mezelf in de ziekenboeg zoog, verkeerde focus dus! Had ik me maar gericht op de fruitschaal! Het voordeel zie ik maar even in het feit dat ik me even kan opladen de komende dagen. Laten we zeggen: ‘een filosofisch momentje met Einstein!’

Hoe manage jij jouw energie? geef je reactie en/of mening hieronder!

Vriendelijke groet

Mariken handtekening

L'eau'Z helpt leidinggevenden en medewerkers, die in HNW sturing missen, persoonlijk ondernemer te worden, waardoor een pro-actievere organisatie ontstaat.

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? Iedere 2 weken komen ze automatisch mee in het eZine ‘Kompas-sie’. Dus schrijf je hiernaast in voor de eZine en krijg het e-magazine EAU ‘sleutel tot effectiviteit’ cadeau!

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.