discus

Laat jij je leiden door jouw perceptie?

zondag 16 december 2018

ls je onderstaande filmpjes ziet, hoe snel had jij, de voorgeschiedenis of het gehele plaatje niet wetend, conclusies getrokken?

 


Was jij ook even op het verkeerde been gezet? Ook iets te snel je oordeel klaar? Dit proces speelt zich honderden keren per dag af: op basis van wat we waarnemen via al onze zintuigen, interpreteren we de feiten en koppelen daar razendsnel, vaak onbewust een conclusie aan vast. Maar heb je er dan grip op? Laten we bij het begin beginnen.

Wat is perceptie?

Perceptie is een subjectief beeld vormen van een objectieve werkelijkheid middels waarneming. Waarnemen doe je via je zintuigen: horen, zien, ruiken, voelen en proeven. Op die manier krijgen wij prikkels binnen die onze hersenen vertalen. Hoe dit fysiologisch werkt, laat ik nu maar even achterwegen. Als de prikkels vertaald zijn, worden ze geïnterpreteerd. Onze hersenen gaan op zoek naar eerdere ervaringen en indrukken en koppelen die aan de nieuw binnengekomen informatie. Deze processen gaan razendsnel en het gebeurt vaak onbewust. Aan nieuwe (subjectieve) feiten worden conclusies gehangen.

Perceptie = subjectief, en nu?
Ben je je echter niet bewust van het feit dat jouw waarneming altijd subjectief is, dan denk je al snel dat JOUW perceptie DE werkelijkheid is. Jouw perceptie wordt mede bepaald door milieu, opvoeding, leeftijd, geslacht, opleiding. Maar ook door eerdere ervaringen. Een ander aspect wat meespeelt is wens en verlangen. Als ik graag wil zien dat mijn leidinggevende aandacht aan mij geeft en complimenten maakt, zal ik alles door dat filter waarnemen om maar zoveel mogelijk te zien wat ik wil zien.

Perceptie = selectief, en nu?
Omdat we zoveel prikkels binnen krijgen op één dag, filteren we de gegevens. Ten eerste doen we dat om de overload aan gegevens te minimaliseren en ten tweede willen we alleen die gegevens binnen krijgen, die we nodig hebben. Heb je bijvoorbeeld een probleem op te lossen en zoek je daarvoor in je email en computermappen dan zal je alleen die gegevens scannen die relevant zijn voor je zoekopdracht. Alle andere leuke of belangrijke informatie zie je niet eens.
Hoe zorg je ervoor dat jij zelf bewust blijft van je subjectieve selectieve perceptie?

  • Tip 1: Ben je bewust dat je oordeelt en conclusies trekt en dat de hersenen nu eenmaal zo werken. Vraag jezelf af: door welke "bril" kijk ik naar mijn omgeving?
  • Tip 2: Een manier om dit te doen, is het BNE proces: Beelden Naast Elkaar zoals Bas Blekkingh het noemt. Als jij je bewust bent dat jouw perceptie selectief is, dan is de perceptie van een ander dat ook. Door deze twee naast elkaar te zetten, kun je samen onderzoeken wat de echte werkelijkheid is (denk maar aan het filmpje)
  • Tip 3: Om het bovenste te doen moet je wel open staan voor de visie van de ander. Stephen Covey noemt dit: Begrijp eerst de ander alvorens zelf begrepen te worden.


Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 2 tot 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief!
Mariken van de Loo

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.