discus

Laat jij je zon stralen of je schaduw overheersen?

zondag 16 december 2018

Als het gaat om onze kwaliteiten, onze 'zonnige' kant, én kanten waar we minder trots op zijn, onze zogenoemde 'schaduwkanten' (waar het regent), gaan we daar ambivalent mee om.

De zon kant laten stralen?

Aan de ene kant zijn we geen volkje dat onszelf eens flink op de borst klopt over waar we allemaal zo ontzettend goed in zijn. 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg' is er met de paplepel ingegoten. Sommige mensen vinden het ronduit lastig überhaupt iets te zeggen over waar ze goed in zijn. Waar ze niet goed in zijn, is vaak een hele waslijst. Test met maar even uit bij jezelf.

Oefening

Schrijf maar eens 1 minuut lang op waar je allemaal goed in bent, en daarna 1 minuut waar je niet zo goed in bent…. En…. Het 2e lijstje zal aanzienlijk langer zijn bij het merendeel.

Talenten versus verbeterpunten

In functioneringsgesprekken gaat het gespreken 9 van de 10 keer langer over wat er nog niet zo goed gaat, als wat wel goed gaat. We zijn geprogrammeerd om vooral naar de 'regen/ schaduwkant' te kijken, lijkt het wel. Een gesprek over welke talenten je hebt en hoe die nog beter tot hun recht komen, is niet alledaags te noemen bij de meeste managers.

 

Dan maar ontwikkelen van de schaduwkant

Gaan we echter verder kijken naar de kanten waar de donderwolken hangen, een grote schaduw over valt en waar het 'regent', dan worden daar vaak 'basis' vaardigheden genoemd die we nog niet onder de knie hebben, zoals timemanagement, assertiviteit, beter luisteren of plannen & organiseren. Het standaard recept is dan om er een cursus of training tegen aan te 'gooien' en de vaardigheid is aangeleerd. Probleem opgelost, zo lijkt het.

We raken het topje van de ijsberg maar aan

Dit is echter maar het topje van de ijsberg, want het zijn vaardigheden, die we, al dan niet met tegenzin, kunnen aanleren. Dieper graven in de 'schaduwkanten' en je valkuilen, vinden we eigenlijk best eng, bang om een 'beerput' open te trekken of omdat we gewoonweg niet trots zijn om die kanten van onszelf. Wat als iedereen nu weet dat je lui van aard bent, of een doemdenker, of een verschrikkelijke perfectionist?

Daarom advies uit onverwachte hoek

'Luister' dan eens naar deze uitspraak van popster Lady GaGa, Zij zei onlangs in een interview: "Ik moedig mensen écht aan om in de duisternis te kijken (…) omdat dáár de diamanten verborgen liggen." Ze moedigt iedereen  aan om onze schaduwkanten te onderzoeken en omarmen in plaats van te ontkennen en verbergen. Want niemand is perfect en licht en schaduw gaan samen als één. Want wie geen schaduw heeft, staat ook niet in het licht.

 

Kortom; jij bent jezelf, met zowel je zonnige kanten en kwaliteiten als je schaduwkanten die, naast soms vervelende trekjes, ook veel goeds te bieden hebben. Jij bent 'the total package'. En aangezien jij het langste met jezelf moet dealen, kun je er maar beter vrienden worden, de schaduw achtervolgt je immers overal waar je naartoe gaat!

Conclusie

Terugkomend om onze ambivalentie rondom zon- en schaduwkanten, Het is fijn om gezien te worden voor onze kwaliteiten, maar onszelf op de schouder kloppen gaat toch te ver. En aan de andere kant willen we niet dat onze grootste schaduw in de spotlight komt waardoor we maar knutselen aan onze onderontwikkelde vaardigheden. De uiteindelijke vraag is: Waar wil je voor gezien worden? Voor je zonnige kant, voor je schaduwkant of voor het totaalplaatje?! Aan jou de keus. Authentieke mensen kiezen voor het laatste.

Wil jij jouw zon- en schaduwkant eens duidelijk onder ogen zien en gaan benutten? L'eau'Z helpt en prikkelt je daar graag bij!

en... Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3/4 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief en krijg een e-magazine cadeau!

Groet Mariken

 

Welke ambivalentie heb jij?

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.