discus

Lang leve Wi-Fi, we werken lekker door tijdens de vakantie

woensdag 17 juli 2013

Vakantietijd. Tijd om los te komen van je werk en alles eens van een afstandje te bekijken en nieuwe inspiratie en energie op te doen. Lukt het jou of werk je eigenlijk gewoon door met je laptop op het strand?

Summer -vacation -free -wifi -1600x 1200

Het loskomen zelf is soms al een hele klus. Zeker als je vlak voor de vakantie erg druk bent geweest, kost het vaak wat tijd om uit dat ritme te komen. Je stuitert bij wijze van spreken nog door op het ritme van alle dag.

Niet voor niets dat je met vakantie echt weg moet zijn van huis, omdat je anders niet uit dat ritme loskomt. Andere omgeving, andere mensen, ander eten en andere dagbesteding (wat tussen niets doen en super actief bezig zijn kan liggen) dragen allemaal bij om er echt ‘tussenuit’ te zijn.

Maar door het vervagen van woon- en werkplek, is werk stiekem de privé-tijd binnengeslopen. Onder de noemer van Het Nieuwe Werken is thuiswerken populairder dan ooit en zeker door alle technologische middelen gemakkelijker dan ooit. Het gevaar is dan wel dat er altijd een beroep op je gedaan wordt en jij het gevoel gaat krijgen dat dit ook altijd moet kunnen.

Je gaat niet op vakantie  naar een plek zonder goede Wi-Fi. Uit onderzoek (Telegraaf of Computable) is gebleken dat dit inmiddels het belangrijkste argument is om wel of niet voor een locatie te kiezen. En ik herken het wel, als ik het niet snel genoeg kon vinden op een site, ging ik het uitspitten of liet ik de bestemming voor wat het was.

Moet je nagaan: geen Wi-Fi, dan stress! Maar vakantie is dus om juist te ont-stressen? De vraag is of Wi-Fi vooral voor privé of vooral zakelijk van belang is. Zeker dat privé ook meespeelt, maar zakelijk vinden we onszelf vaak onmisbaar. Vooral ons ego wordt daardoor gestreeld. Het lijkt er op dat je geen vakantie hebt als je geen Wi-Fi tot je beschikking hebt en niet bereikbaar bent voor je werk.

De vraag is of de crisis hier ook een rol in speelt. Banen staan op de tocht en imagebuilding en personal branding zijn belangrijker dan ooit. Hoe wil jij te boek staan? Als iemand die de boel de boel laat op kantoor, of hard heeft voor de zaak en een middagje op het strand een rapport in elkaar draait, zodat je beoordeling beter uitvalt?

We vergoeilijken onze keuzes. Omdat even je mail checken, even een half uurtje een database aanpassen, even een conference-call doen moet kunnen, rekken we onze grenzen steeds verder op.

En wat is kostbaarder? Je tijd! Vakantie is om uit te rusten, te ontspannen, in te spannen, met vrienden en familie door te brengen. Het is een oplaadpunt om op het werk weer met volle energie te knallen en een frisse blik en inspiratie te hebben. Doordat grenzen steeds verder vervagen, vraag ik me af of het rust en creativiteit ten goede komt? Ik twijfel daar wel aan.

Ik ben benieuwd: Hoe ga jij om met werk op vakantie?

Vriendelijke groet

Mariken handtekening

Is dit artikel interessant voor anderen? Deel dan dit artikel met je collega’s en vrienden door het via de sociale mediaknoppen te delen.

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.