discus

Luister je wel eens naar jezelf?

zondag 16 december 2018

Heb je dat wel eens dat je merkt dat je tegen jezelf praat? Dat de 'perfectionistische kant' in je het helemaal goed wil doen, waardoor 'de ambitieuze' ongeduldig wordt omdat het niet snel genoeg vooruit gaat hierdoor? Of zorgt 'de zorgzame' in je erg goed voor alles en iedereen, maar heeft je eigen 'criticus' toch op- en aanmerkingen over vergeten verjaardagen en het mislukte dessert voor het familiediner?

 

Herkenbaar of klinkt het nog wat vaag? Kijk dan eens naar deze compilatieaflevering van Lotte. Haar 'stemmetjes' in het hoofd zijn heel druk met elkaar in gesprek: 'de professionele' die tot de orde roept en doet alsof er niets aan de hand is, 'de criticus' die Lotte op haar kop geeft en 'de verliefde' die krampachtig wordt weggestopt.

Communiceren met je 'ikken'

Deze theorie is afkomstig uit de Voice Dialogue die zegt dat iedereen meerdere kanten in zichzelf heeft, die we een stem hebben gegeven en waar we letterlijk mee 'communiceren'. Iedere 'ik', zoals we die noemen, is een beschermmechanisme die je helpt in situaties. Niet alle 'ikken' zijn even prominent aanwezig. Zie het maar als een bus: sommige zitten voorin en zijn niet te missen, anderen zitten achterin en treden zelden of nooit op de voorgrond. De verzameling in de bus maken tot wie je bent. Iedere 'ik' heeft gedachten, een wil, gevoelens, behoeften, z'n positieve kanten en een schaduwzijde en bepaalt daarmee in grote mate het gedrag dat je vertoont of niet vertoont.

Regisseur

Van die verzameling 'ikken', ben je zelf de regisseur. In normale omstandigheden ben jij dus degene die aan de knoppen draait en regie voert. Kom je echter in meer stressvolle situaties, dan kunnen deze 'ikken' zich gaan manifesteren, gaan protesteren, gaan overdrijven, en kun je er als regisseur last van krijgen. Ze kunnen zelfs zó gaan muiten, dan ze de regie overnemen, omdat ze geen andere oplossing zien om de situatie te redden.

Een voorbeeld

Ik zal dit toelichten met een voorbeeld: Heb jij 'de ambitieuze' in je, dan zal deze je helpen als je doelen wilt realiseren. Als 'de flierefluiter' in je huist, dan zal deze in het weekend tegen je zeggen niet te veel te plannen, zodat er spontane acties kunnen ontstaan. Maar heb je een groot project waarin de planning, op z'n zachts gezegd, niet op rolletjes loopt, dan kan bijvoorbeeld 'de organisator' in jou zeker willen helpen. Dreigt het in de ogen van 'de organisator' helemaal uit de hand te lopen, dan kan deze de regie over willen nemen. Wellicht samen met 'de perfectionist' als je die hebt. Het project moet immers een succes worden. 'De organisator' en 'de perfectionist' helpen je successen te behalen, maar als ze de regie overnemen,  kan je alleen nog maar kijken door de 'bril' van 'de organisator' en 'perfectionist'. 'De flierefluiter' speelt in deze situatie geen rol, hoewel die bijvoorbeeld van grote waarde kan zijn om eens even los te laten en dingen te laten gebeuren.

Zelf aan de knoppen draaien, maakt je authentiek

Het is dus noodzakelijk zelf regie te houden en te kunnen zien en ervaren hoe je aan de knoppen kunt draaien wanneer een situatie daar om vraagt. Authentieke mensen weten welke 'ikken' zij in hun 'bus' hebben zitten, welke functie ze hebben, hoe ze reageren, welke behoeften ze hebben en wat ze prettig en onprettig vinden. Door naar ze te 'luisteren' en 'aandacht' te geven, werken de 'ikken' vóór je, in plaats van 'tegen' je.

Wil jij ontdekken en in kaart brengen welke ikken jou helpen successen te behalen, maar die je soms ook erg kunnen belemmeren? L'eau'Z helpt en prikkelt je daar graag bij!

 

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3/4 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief!

Groet Mariken

Ik ben benieuwd naar jouw ikken? Vertel! Welke 'ikken' heb jij, hoeveel invloed hebben ze en hoe houd jij regie?

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.