discus

Patronen doorbreken? Vakantie is de uitgelezen aanleiding

zondag 16 december 2018

Tijdens de vakantie is het heerlijk om de boel de boel eens te laten en te zien wat de dag brengt. Het werktempo vaak wat lager, want klanten zijn immers ook op vakantie. Vergaderingen worden opgeschort, bij gebrek aan aanwezigen, je gaat later van huis weg, omdat er ineens geen files zijn, of je neemt onverwacht eens een vrije dag, want er is toch weinig te doen op kantoor. Kortom, gangbare routines en patronen, verwateren waar je bij staat in vakantietijd.

Maar nu deze periode aan z’n eind komt is het de vraag hoe je je ritme weer gaat herpakken. Pak je oude routines weer op of juist niet?

Mijn advies is: Alvorens oude patronen weer onnadenkend op te pakken is het raadzaam deze ingesleten patronen eens onder de loep te nemen. Waarom doe je wat je doet en waarom doe je het zo?

Sluipmoordenaars?

Patronen sluipen er in, vaak zonder je het door hebt. Dit betekent dat je zonder het te weten in een vaste stramien bent beland die je wellicht helemaal niet wilt. En …

Als je blijft kijken zoals je altijd hebt gekeken,

Blijf je zien wat je altijd zag

Als je blijft zien wat je altijd zag,

Blijf je denken wat je altijd dacht

Als je blijft denken zoals je altijd dacht

Blijf je geloven wat je altijd geloofd

Als je blijft geloven wat je altijd geloofd,

Blijf je doen wat je altijd hebt gedaan

Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan,

Blijft je overkomen wat je altijd overkwam

Als je blijft overkomen wat je altijd overkwam

Blijf ik altijd kijken zoals ik heb gekeken.

Ga anders kijken

Hierdoor ga je meer zien

Waardoor je anders gaat denken

Iets anders gaat kiezen

En je iets anders kunt doen

Waardoor je een resultaat creëert

Dat je altijd al wilde,

maar nooit heb gehad

Aanleren en afleren

Nu is het aanleren van iets nieuws erg lastig en het afleren ook. Pas als het roer vaak rigoureus omgaat, worden patronen doorbroken. Vakantie is zo’n magisch moment, waarin patronen eigenlijk zonder nadenken worden doorbroken. Het doorbreken van de cirkel is dus eenvoudiger dan we soms denken. Dit kan gelden voor niet effectieve patronen, maar soms ook voor routines die je juist veel brengen. Het goede nieuws is dus dat het doorbreken makkelijker gaat dan wellicht gedacht, maar het slechte nieuws is, dat het lastig is patronen weer te herpakken. Vaak moet je een patroon weer echt opbouwen.

Tijd voor evaluatie

Maar aan het einde van de vakantie ligt jouw kans daar! Aangezien oude goede en minder effectieve patronen als sneeuw voor de zon zijn verdwenen, waarom sommige niet ook voor altijd achterwege laten en er andere voor in de plaats zetten? En behouden wat goed is?

Voor mij geldt dat sporten weer terug moet op de agenda. Body & Mind varen er wel bij en daar is tijdens de vakantie niet voldoende aandacht aan besteed. Maar wat ik graag meeneem uit de vakantie, is dat ik werk soms eens te laten liggen. De beste ideeën komen op na er een tijd geen aandacht aan te hebben gegeven. Alsof er nieuwe lucht in is geblazen.

VRAAG: Welk patroon wil jij doorbreken na vakantie? Of welk nieuwe routine tijdens vakantie wil je graag vasthouden?

Reageer via onderstaande reactiebox.

Onderstaand filmpje is een knipoog naar vastgeroeste denkpatronen en hoeveel excuses we wel niet hebben om vast te houden aan wat we hebben.

 

Wil jij je eigen patronen kiezen? L’eau’Z helpt en prikkelt je daar graag bij!

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je hiernaast in voor de nieuwsbrief en krijg het e-magazine EAU cadeau!

Groet Mariken

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.