discus

Persoonlijk Leiderschap = Lef hebben

vrijdag 14 december 2018

Er was eens een jongen die voor zijn eindexamen een opstel moest schrijven van maximaal 500 woorden. Hij koos uit de mogelijke onderwerpen LEF. Weet je wat hij schreef? Dit:

dit is lef

Nou, dat wil ik zeker wel lef noemen! Er zijn genoeg daden, ook in mijn eigen leven, waar ik lef voor nodig heb gehad. Neem allereerst maar een eigen onderneming starten in tijden van crisis vind ik persoonlijk ook wel lef hebben.

Lef is dat een kwaliteit, een talent of zelfs een vaardigheid?

Wat is LEF nu eigenlijk precies?

Lef, of synoniemen als moed  en durf, kennen verschillende lagen. Volgens de ontwikkelingspsychologe Linda van Leijenhorst die in 2010 promoveerde op LEF aan de Universiteit van Leiden, zijn er mensen die risico's opzoeken en mensen die risico's mijden. Risicogedrag en sensatiezoeken bestaat volgens haar uit drie ingrediënten: de hang naar avontuur (toch maar gaan ondernemen), het ontbreken van angst (als dit project mislukt, dan was het een mooi avontuur) en impulsiviteit (de markt gaat linksom, maar rechtsom ligt de toekomst maw tegen de stroom in te roeien).

Is lef aangeboren of aan te leren?

Er is ontdekt dat er een zekere genetische aanleg bestaat. LEF is voor 60% genetisch bepaald, blijkt uit tweelingonderzoek, de rest komt vooral door omgevingsinvloeden en een zekere hang naar een beloning in de vorm van dopamine in je hersenen. Deels dus aangeboren, maar zeker ook te ontwikkelen.

Lef en persoonlijk leiderschap dan?

Lef is niet alleen 'gevaarlijke dingen' doen als bungy jumpen. Lef in het kader van persoonlijk leiderschap nemen over je leven, zit in de moed om te staan voor wie je bent. Je omgeving kan veel impact op je hebben en druk uitoefenen, waardoor je lang niet in iedere situatie voelt jezelf te kunnen zijn. Het vraagt dan echt LEF om te zijn wie je wilt zijn, en dus tegen de stroom in te gaan, een andere mening te hebben of het avontuur aan te gaan, hoewel het crisis is.

Hoeveel lef heb jij? Waar sta jij voor en hoe zet jij dat neer? Ik ben benieuwd naar je reactie!
En nog inspiratie nodig, dat anders zijn LEF vraagt, maar wel veel brengt?!

Wil jij ook je LEF vergroten door beter persoonlijk leiderschap? L'eau'Z helpt je graag. Mail of bel me!

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 2 tot 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief!

Groet Mariken

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.