discus

Speel jij de juiste rol in je team?

zondag 16 december 2018

Ben jij de gangmaker tijdens vergaderingen, of zorg jij dat de onderlinge verhoudingen goed blijven, of ben jij degene die aangeeft 'niet lullen, maar poetsen'? Iedereen heeft kwaliteiten die in het team waarin je werkt kunnen worden ingezet. De vraag is alleen, krijg je daarvoor ook de gelegenheid?

Te vaak zie ik teams met fantastische individuen, maar die als team niet functioneren. Waarom? Omdat ze vaak teveel dezelfde capaciteiten hebben die ze niet (kunnen) inzetten, omdat iemand anders die rol al op zich heeft genomen. Zonde! In een voetbalelftal zijn toch ook geen 11 spitsen? Nee, ook de verdediger en de doelman en een middenvelder zijn noodzakelijk. En niet alleen hun positie is belangrijk, ook de manier waarop ze functioneren: iemand die aanvoert, iemand die de boel bijeen houdt en iemand die met nieuwe strategieën komt.

 

Er zijn vele manieren om naar een team te kijken. Een daarvan is door de bril van Belbin. Belbin ging uit van de vier basisbehoeften van de mens: voelen, willen, denken en doen, de energieën van de 4 elementen water, vuur, aarde en lucht. Om deze basisbehoeften te bevredigen ontwikkelen mensen clusters van samenhangende gedragingen, overtuigingen en probleemoplossingsstrategieën. Deze 4 basisbehoeften zijn onze primaire manieren om met de wereld om te gaan, en waar we van nature goed in zijn.

  • Voelen = Water: persoonlijk contact
  • Willen = Vuur: presteren
  • Denken = Aarde: een goed georganiseerde aanpak
  • Doen = Lucht: Analyseren en verbinden

Voorkeursontwikkeling

Bij een jonge kind ontwikkelen ze zich in deze volgorde. Het verschilt echter van mens tot mens hoe we deze basisuitrusting gebruiken en onze voorkeuren daarbinnen ontwikkelen. Waarschijnlijk hebben aanleg, de eerste zes levensjaren en latere indringende ervaringen invloed op welke overlevingsstrategie men kiest. Hoe dan ook, het lijkt wel of steeds één van de vier modaliteiten in de volwassen persoonlijkheid domineert, de hoedanigheid die men het meest heeft leren vertrouwen en die het meest effectief bleek.
Naast het onderscheid tussen voelen, willen, denken en doen, heeft Belbin ook ontdekt dat er een onderscheid te maken is tussen 'primaire' en 'secundaire' producenten. De primaire teamrol produceert  wat er nog niet is, en handelt pro-actief, de secundaire is de teamrol die omgaat met wat de wereld toelevert. En is re-actief in zijn handelen. Zo ontstaan 8 rollen. Welke rol past bij jou en kun jij deze ook vervullen. Pas als kwaliteiten ook benut worden, heb je effectieve teamleden!

belbin

Welke rol speel jij in dit team? De bedenker, de uitvoerder, de binder?

 

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief!
Groet Mariken

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.