discus

Stilstand is achteruitgang toch? Waarom alleen hollen ook niet werkt

woensdag 31 juli 2013

Om te ontwikkelen en te vernieuwen, moet je vooruit, toch? Zeker, dat is een deel van de oplossing. Maar het andere deel is ook af en toe stilstaan.

stilstand vooruitgang

Hard werken moet iedereen, en is ook helemaal prima, je wordt er uiteindelijk goed voor betaald. Maar als de werkdruk op loopt, hebben de meeste, including me, de neiging om er dan nog maar eens een tandje bij te doen en nog harder te lopen om toch maar de deadline te halen.

Natuurlijk moet je soms de schouders er even onder zetten, waardoor je met extra spirit die deadline haalt. Zeker als je dat als hele (project)team doet, geeft dat een kick. Je voelt de drive in de lucht hangen. En als dan de deadline gehaald is, ben je trots. Alle extra effort is het waard geweest om nu na te genieten van het eindresultaat.

En lukt dat altijd? Soms wel, maar regelmatig ook niet. Werk is toch meer dan ‘even’ een avondje extra doorwerken. Zeker als de klus er even tussendoor is gekomen, of niet goed gepland of begroot is.

Het probleem is vaak dat het volgende traject, door enige uitloop van je vorige, ook ineens een strakkere planning vereist. Het ene tijdsgat wordt met het andere gedicht, waardoor je jezelf of je hele team in een ratrace houdt.

Dan is er inmiddels sprake van een niet gezonde situatie. Doorgaan op deze voet is op den duur vragen om een burn-out. Je laat immers externe factoren de regels bepalen en jij lijkt er totaal geen invloed meer op te hebben. Ook ben al lang niet meer productief al lijkt dat wel, omdat je maar door blijft gaan.

 

Effectief werken gaat in blokken van maximaal 45 minuten. Dan is de aandacht spanne echt weg. Ook al lijkt pauze houden tijdsverspilling, dat is het niet, mits je de pauze niet meer dan 5 minuten laat zijn en pas pauze houdt na 45 minuten werken. Iedere keer als je pauze houdt of ophoudt met je werkzaamheden, kost het weer tijd om in een goed werkritme te komen. Als je dus tussendoor continu wordt gestoord, haal je nooit je maximaal haalbare productiesnelheid. Het is iedere keer weer opstarten. Tijd valt dus te winnen in efficiëntie.

Maar niet alleen deze mini-pauzes zijn belangrijk. Ook echte time-outs. Met een time-out, op een dag, in de week of eens in de zoveel tijd waarbij je echt fysiek weg bent van de werkvloer, kun je jezelf de tijd gunnen om je werkzaamheden te overdenken, te ordenen, te prioriteren en meer visionair bezig te zijn. Maar in drukke tijden is dat toch zonde van je tijd? Dat lijkt zo, maar het is investeringstijd. En investeringen, die goed besteed zijn, verdienen zich altijd dubbel en dwars terug.  

Toch kunnen die time-outs als stilstaan voelen. En stilstand is achteruitgang toch. Ja zo luidt het spreekwoord. Maar juist stilstaan in tijden van hollen, kan je die helicopterview geven zodat je de juiste beslissingen neemt in de hectiek van het hollen, die je anders niet goed kunt inschatten.

Mijn advies: ga eens wat vaker stilstaan, dan ga je met sprongen vooruit!

Hoe zorg jij voor vooruitgang? Was het lezen van dit artikel een welbestede time-out?

Vriendelijke groet

Mariken handtekening

Is dit artikel interessant voor anderen? Deel dan dit artikel met je collega’s en vrienden door het via de sociale mediaknoppen te delen.

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.