discus

Uitblinken door zelfvertrouwen

zondag 16 december 2018

Zit jij dezer dagen ook aan de buis gekluisterd voor de Olympische Spelen? Ik kijk vooral naar NOS Studio Sportzomer ‘London Late Night’ omdat in dit programma schitterende portretten worden gemaakt van Nederlandse en buitenlandse topsporters. Het gaat altijd over het verhaal achter de grote overwinningen of teleurstellingen.

Is jou het volgende ook opgevallen?

Grote favorieten verliezen en onbekende gaan er met de ‘buit’ vandoor. Dat is dagelijkse realiteit op de Olympische Spelen. En hoe komt dat nu? Het heeft te maken met geloven in jezelf op het moment dat het er toe doet. Alle atleten op de Olympische Spelen geloven in zichzelf, anders zouden ze daar niet rondlopen. Maar waarom laat het ze op het ‘moment suprême’ in de steek of lijken ze het ineens op te kunnen eisen? Dat komt omdat geloven in jezelf ongrijpbaar is én fluctueert.

Ieder mens beweegt continu tussen een staat van ‘geloven in jezelf’ en ‘een totaal gebrek aan zelfvertrouwen’. Voor de een schommelt dat gedurende de dag, voor de ander kent het periodes. Voor de een helt de balans meestal door naar zelfgeloof hoewel bij de ander de meter vaak door slaat naar negatieve kant.

Waardoor zulke grote verschillen in zelfvertrouwen?

Hiervoor zijn vele factoren van invloed. Maar laat ik er ééntje uitpakken: Uitblinken in iets.

Succes ligt voor het oprapen

Uitblinken en succes in het leven, op welk vlak dan ook, ligt voor iedereen voor het oprapen in tegenstelling tot de gedachten die sommigen hebben dat het alleen voor sommige mensen is voorbestemd. Iedereen heeft unieke vaardigheden die je succesvol en groots kunnen maken. Het verschil tussen succes willen hebben en krijgen is het vertrouwen en de bewustwording dat het al lang in je zit en dat je het alleen de vrije loop moet laten.

Kijk daarom even naar deze ‘reclame’ van Nike

 

Hoe ontdek jij waar je in uitblinkt?

Zoals het filmpje al laat zien, hoef je niet de lat op Olympisch niveau te leggen! Maar voor ieder succes geldt wél één universele code:

  1. Vind: Pleeg een zorgvuldige zoektocht naar jezelf om bij jezelf te ontdekken wat je groots maakt.
  2. Implementeer: De uitkomst van deze ontdekking om zetten in daden en actieplannen en niet in dromen te blijven hangen
  3. Geef nooit op: Ongeacht mislukkingen gewoon doorgaan. Als je de handdoek in de ring gooit, kun je weer van vooraf aan beginnen.
  4. Evalueer: Kijk terug om wat goed of fout ging en waarom.
  5. Geniet: Geniet van de weg naar de ‘top’. Het is een ‘one’s in a lifetime experience’.

 

Terugkomend op de medaillewinnaars en verliezers; zij zijn allemaal mensen die geloven in zichzelf en ergens overduidelijk in uitblinken. Maar onder de druk van de Spelen zet het de mentale gesteldheid van vele sporters totaal op z’n kop. Hierdoor schittert de één en faalt de ander.  

Vraag: Een kans komt maar 1 keer voorbij. Grijp jij je kans om te laten zien waar jij in uitblinkt? Reageer via onderstaande reactiebox.

Wil jij een uitblinker worden, maar wil je begeleid worden in je zoektocht? L’eau’Z helpt en prikkelt je daar graag bij!

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je hiernaast in voor de nieuwsbrief en krijg het e-magazine EAU cadeau!

Groet Mariken

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.