discus

Valt er wat te vieren?

zondag 16 december 2018

balk MP3

Vier jij je succes genoeg? Eerlijk? Of wuif je het eigenlijk steeds weg met ‘ach, het is mijn werk’, of ‘zo bijzonder is het nu ook weer niet…’ Dom! Het zit in ons Calvinistische bloed dat we niet van de toren blazen als we iets hebben bereikt. En dat geldt niet alleen voor succes, het betreft ook mijlpalen en zelfs fouten. Het lijkt erop dat onze cultuur het niet toestaat dat je jezelf succes gunt zoals dat in Amerika wel gebeurt. We vinden ‘succes’ op een of andere manier toch nog een beetje een vies woord.


Waarom moeten we het tij keren?

Ik vind dat we trotser mogen zijn op de dingen die we doen. Hetzelfde geldt met talenten die je hebt. Hier in Nederland houden we ons aan een ongeschreven regel dat als je je kop boven het maaiveld steekt, die er het liefst afgehakt wordt. Waarom? Is het niet mooi dat iemand ergens in uitblinkt? Bij sporters waarderen we het, maar zodra het om zakelijk succes gaat of het goed kunnen van iets, moeten we ineens allemaal aan een bepaalde norm voldoen.

Waarom is vieren zo belangrijk?

Allereerst is het zo dat je dan stilstaat bij wat ‘is’. Of het nu een jubileum is, een klant die binnen is gehaald, een grens die je bent overgegaan. Door te beseffen dat je een mijlpaal hebt bereikt en daarmee groeit in je persoonlijke ontwikkeling, kun je dit soort momenten een plaats geven. Ankeren wordt het ook wel genoemd. Het gaat dan niet mee in de stroom van gebeurtenissen op een dag.

En het is niet alleen erbij stilstaan dat voldoende is, het vieren is ook een belangrijk onderdeel. Trots zijn op wat is bereikt zorgt ervoor dat je andere stofjes aanmaakt in je bloed die er voor zorgen dat je energielevel stijgt. Je krijgt er een goed gevoel van. Dit gevoel is fijn en wil je graag herhalen. De kans dat je jezelf opnieuw uitdaagt om dat gevoel wederom te ervaren is dan vele malen groter dan als je het feit zomaar voorbij laat gaan.

Klinkt dat niet erg Amerikaans?

Amerikanen hebben een traditie om alles werkelijk te vieren. Je bent in een organisatie al snel de medewerker van de dag, week, maand of jaar. Voor ons klinkt dat verschrikkelijk overdreven, maar het heeft wel een enorm stimulerende werking op de persoon zelf, maar ook op alle anderen. Die willen graag ook eens in het zonnetje gezet worden en gezien worden om hun kwaliteiten en bijdragen. Het is dus een sneeuwbaleffect dat je teweegbrengt.

Hoe gaan we het tij hier in Nederland keren?

We hoeven echt niet toe naar Amerikaanse toestanden, dat vind ik ook wel een beetje over de top, maar de gedachte mogen we best gebruiken. We, mezelf inclusief, richten ons veel te veel op de fouten die we gemaakt hebben en dat het altijd beter kan. Maar gaan we daardoor beter presteren? Nee, verre van. Door te focussen op wat je niet kan, wordt je juist slechter. Door te focussen op wat goed gaat en nog beter kan, ontwikkel je juist. En natuurlijk maak je dan ook fouten. Maar vier het feit dat je van jezelf fouten mag maken. Het is een hele oplichting, echt, en hier spreekt een perfectionist pure sang. Ik wil ook liever geen fouten maken, maar van alle fouten die ik de afgelopen maanden heb gemaakt, heb ik bijzonder veel geleerd.

Gun jij jezelf je succes te vieren?

Vier jij succes? Hoe en wat vier jij nog meer? Ik vier met dit blogartikel mijn 1-jarig blogger-bestaan. Met vallen en opstaan, met zoeken naar de juiste snaar. De ene keer met veel succes, de andere keer met minder inspiratie. Maar ik ben er van gaan genieten en ik merk dat ik steeds meer mensen weet te inspireren.

Dus raak jij geïnspireerd of heb je een specifiek onderwerp waar je wel eens een blog over wilt? Schijf dat dan hieronder in de discussie-box. En natuurlijk ben ik ook erg nieuwsgierig wat jouw manieren om succes te vieren zijn! Deel het, zodat anderen er van kunnen leren!

Vriendelijke groet

Mariken handtekening

L'eau'Z helpt leidinggevenden en medewerkers persoonlijk ondernemer te worden door hun toegevoegde waarde te laten verzilveren, waardoor een pro-actievere organisatie ontstaat.

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? Iedere 2 weken komen ze automatisch mee in het eZine ‘Kompas-sie’. Dus schrijf je hiernaast in voor de eZine en krijg het e-book ‘In 3 stappen je toegevoegde waarde verzilveren’ cadeau!

Denk je dat anderen dit artikel interessant kunnen vinden? Deel dan dit artikel met je collega’s en vrienden!

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.