discus

Waar pak jij de draad weer op? 5 tips om op koers te blijven

zondag 16 december 2018

balk MP3Herken je dat?

Deze week zijn de meeste mensen weer aan het werk gegaan na hun wel verdiende vrije tijd. En herken je dan het volgende? Je had je voorgenomen dingen anders aan te pakken, bijvoorbeeld je mail maar 1 x per dag te openen, nee te zeggen tegen belangrijke zaken voor een ander, maar niet voor jou, of eerst te denken alvorens te doen of die ambitieuze doch haalbare plannen die met veel inspiratie voor het kerstreces zijn gemaakt, ook met verve samen te gaan implementeren. Kortom niet de draad op te pakken waar je was gebleven, maar echt een andere koers te gaan.

En wat blijkt…

Je klikt bij iedere bliep je mail al weer open en checkt via je mobiel ook regelmatig je mail, je bent al weer driftig aan het werk voor een spoedje van een collega, je bent al weer in routines verzeilt geraakt zonder je af te vragen of dit zinnig is en de ambitieuze plannen lijken al weer aan prioriteit te hebben verloren en worden opgeslokt door de dagelijkse beslommeringen… kortom, je hebt de draad weer opgepakt waar je was gebleven of erger nog, de draad kwijt geraakt.

Praktijk versus theorie

In de praktijk blijkt het lastiger om je vast te houden aan plannen dan gedacht of om dingen anders te doen. Het effect is dat gewenste resultaten niet zullen worden gehaald en je terug valt in oude situaties en gewoontes waar je eigenlijk mee had willen breken.

De illusie bij veranderen doorbreken

Goede voornemens en plannen slagen niet van vandaag op morgen. Het is een illusie te denken dat dit wel zo is. De waan van de dag, oude gewoontes en oude verwachtingspatronen liggen continu op de loer. Het lijkt een onmogelijke strijd. Maar ook dat is een illusie.

Dus hoe doorbreek je dit patroon? 5 tips om de draad op de juiste plek op te pakken.

  1. Geef de waan van de dag een plek. Hij is er en je kunt er niet om heen. Maar ga er niet tegen vechten, want dan verlies je altijd. Door deze hardnekkige tegenstander beter te begrijpen, kun je zelf de regie nemen. Als de waan van de dag de regie dan tijdelijk overneemt, weet je ook hoe je de rollen weer kunt omdraaien.
  2. Uitvoering van de plannen loopt altijd anders: hoe goed je ook je plannen hebt uitgewerkt zodat je ook de resultaten gaat behalen die je wilt, het loopt toch altijd anders. Door de teugels wat meer te laten vieren en wellicht zelfs los te laten, kunnen juist soms hele mooie dingen gebeuren, soms uit onverwachte hoek, die je in je plannen niet had kunnen voorzien.
  3. Analyseren is zinloos: Als dingen anders lopen dan gepland of je bent weer terug gevallen in oude gewoontes, ga dan niet analyseren hoe dat precies kwam of wat mogelijk de aanleiding was. Het feit dat je constateert dat je ‘off track’ bent, is voldoende om weer bij te kunnen sturen. Je zult merken dat je je steeds eerder bewust wordt als dit gebeurt, waardoor je ook steeds sneller kunt bijsturen. Het is puur een bewustwordingsproces.
  4. Geef geen anderen de schuld als zaken niet lopen zoals gepland. Ook al beïnvloeden externe omstandigheden of anderen het proces, als je zaken niet kunt beïnvloeden, blijf er dan niet van balen. Is het wel te beïnvloeden, baal dan ook niet, maar doe er direct wat aan. Houdt het heft in handen.
  5. Even stilstaan alvorens weer vooruit te hollen. Af en toe je voornemens of plannen erbij pakken en zien wat je al bereikt hebt en waar je heen wilt, is ten eerste motiverend, maar ten tweede geeft het weer focus om direct concrete acties uit te kunnen zetten. De motor komt dan direct weer in de versnelling.

Het kost tijd alvorens een verandering in gedrag en gewoonte zijn ingesleten en de plaats hebben ingenomen van oude patronen. Zo heb ik de gewoonte het liefst met veel verschillende projecten tegelijkertijd bezig te zijn en ik kan me uitermate goed laten afleiden door het envelopje van mijn mailbox dat op mijn scherm komt. Ik heb me echter voorgenomen projecten, voor zover in fases mogelijk, eerst af te ronden alvorens weer wat anders te doen. Ik blok dus bijvoorbeeld nu hele dagen in voor een project. Hierdoor blijft voor mijn gevoel heel veel liggen, maar ik heb ook mijn eerste project bijna afgerond! Het is dus een kwestie van discipline en zien dat je vooruitgang boekt.

Wacht niet op de perfecte gelegenheid om te beginnen.
Beginnen maakt de gelegenheid perfect.
Alan Cohen  

Ik ben erg benieuwd naar tips over hoe jij de draad steeds weer oppakt of wat er gebeurt als je ‘off track’ raakt. Deel het hieronder!

Wil jij leren op koers te blijven? L’eau’Z helpt je daar graag mee!

Groet

Mariken handtekening

L'eau'Z helpt leidinggevenden en medewerkers, die in HNW sturing missen, persoonlijk ondernemer te worden, waardoor een pro-actievere organisatie ontstaat.

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? Iedere 2 weken komen ze automatisch mee in het eZine Up2Date. Dus schrijf je hiernaast in voor de eZine en krijg het e-magazine EAU cadeau!

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.