discus

Waarover zeur jij wel eens?

zondag 16 december 2018

Betrap jij jezelf ook (wel eens) dat je klaagt? Geen nood, iedereen klaagt wel eens, soms misschien terecht, maar vaak overbodig. Klagen over de het feit dat je deze ochtend weer in de file staat, klagen over de vervelende collega’s, klagen op je baas, noem maar op. Vaak heeft dit klagen geen zin, het veranderd niets aan de situatie, en het zorgt ook nog voor een negatieve stemming. Zeuren brengt namelijk negativiteit in je leven. Door minder te zeuren voel je je lichter en vrolijker. Bovendien vindt de omgeving je een prettiger mens!

“If you don’t like something, change it.

If you can’t change it, change your attitude.

Don’t complain.”

Maya Angelou

Wake-up call: Waarom zou je zeuren?

Ik kan bij tijd en wijlen wel eens een enorme mopperkont zijn. Maar gisteren kreeg ik even een wake-up call, van een jongen van 15 nota bene. Ik ontmoette hem omdat hij een allerliefste wens in vervulling mocht laten gaan, georganiseerd door MakeAWish Nederland. Deze jongen heeft een niertransplantatie ondergaan enkele weken geleden, heeft een blaaskatheter en leidt aan PDDNOS (soort autisme). Alle reden om te klagen en te balen in mijn ogen. Ik kon zo enkele redenen opnoemen; gezondheid, lichamelijke beperkingen, niet met alles mee kunnen met vrienden, limieten ervaren in leren en opleiding. Maar klagen? Hij vroeg zich letterlijk af waarom hij dat zou doen? Mijn mond viel open. Deze jongen van 15 had al meer controle over zijn bewustzijn en gedachten dan menig ander.

Maar waarom zeuren we dan toch zo?

Veel mensen zeuren uit gewoonte. Misschien doe jij dit ook wel. Je klaagt en zeurt iedere dag omdat je dit simpelweg altijd doet, en omdat het op de één of andere manier toch prettig voelt. Door te zeuren ontwikkel je een vals gevoel van controle. Wanneer je niets kunt veranderen aan een situatie die je niet aanstaat (of wanneer je geen zin hebt om er iets aan te veranderen) begin je te zeuren om een gevoel van controle te krijgen. Zeurende mensen zijn eigenlijk op zoek naar bevestiging van hun problemen. Ze willen laten zien hoe moeilijk ze het hebben en willen hier graag begrip voor. Het probleem hiervan is alleen dat zeurende mensen vervelend gezelschap zijn voor mensen die niet zoveel zeuren.

Onderneem iets of accepteer, meer smaken zijn er niet

Wanneer je zeurt bereik je niets, anders dan dat je je emotioneel misschien lichter voelt. Er zijn slechts twee effectieve manieren om met tegenvallende situaties om te gaan:

  1. Iets doen om de situatie zo te veranderen dat het je wel bevalt. Dat betekent actie ondernemen en stappen maken, met of zonder succes;
  2. Niets doen en accepteren dat de situatie is zoals hij is en dat je het niet wilt of kunt veranderen en de situatie zal blijven zoals deze is.

Dit is alles. Dit zijn de keuzes die je hebt. Dat lijkt overzichtelijk. Het vraagt echter een gedragsverandering die er niet van de een op de andere dag is.

Maak onderscheid in wat je kunt beïnvloeden

Als je eens op een rijtje zou zetten waarover je klaagt, kun je grofweg een onderscheid maken in beïnvloedbare zaken in niet beïnvloedbare zaken. Gek genoeg klagen we vooral over zaken waar we géén invloed op hebben. Hiervoor geldt dat accepteren de beste strategie is. Zaken die je echter wel kunt beïnvloeden kun  je naar je hand zetten door actie te ondernemen. Stephen Covey noemt dit de cirkel van invloed.

Zeuren is een keuze, kies eens wat anders

Zeuren is één manier om met vervelende situatie om te gaan. Andere opties worden mooi verwoordt door Annie M.G. Schmidt in het lied: Zeur niet!

Boekentip: Wil je meer lezen over dit onderwerp, dan beveel ik je het ANTI klaagboek aan!

VRAAG: Waar klaag jij wel eens over, en hoe doorbreek jij dit patroon? Ik hoor graag je tips! Reageer via onderstaande reactiebox.

Wil jij je klaaggedrag in kaart brengen en veranderen? L’eau’Z helpt en prikkelt je daar graag bij!

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je hiernaast in voor de nieuwsbrief en krijg het e-magazine EAU cadeau!

Groet Mariken

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.