discus

Wanneer is de comfortzone een oplaadstation en wanneer een energieslurper?

zondag 16 december 2018

Is het nu zo slecht die comfortzone? Of zijn er toch ook goede dingen aan te ontdekken? Het lijkt er immers op alsof je daar niet mag vertoeven en dat je minder waard bent als je dat doet. De voor en de nadelen maar eens op een rijtje.

Zonder veilige haven, kun je niet functioneren. Dat merkte ik maar weer al te goed afgelopen week. Toen moest mijn dochter geopereerd worden aan haar keel- en neusamandelen. Na een week was het nog steeds een hoopje ellende die het zonder pijnmedicatie niet redde. Normaliter is ze een ondernemende tante die altijd verschillende wegen zoekt om haar doel te bereiken. Maar nu niets van dat alles. Ze hangt op de bank met haar konijn en speen en kijkt alleen filmpjes van Dora en Diego. Even niets spannends, en juist alles oud en vertrouwd.

De comfortzone is dan ook een prima plek om te zijn. Ieder mens heeft er behoefte aan. Als bij het voorbeeld van mijn dochter, zie je direct wat een comfortabel terrein doet voor de mens: het geeft vertrouwen, geborgenheid en weten waar je aan toe bent. Geen verrassingen en onverwachte zaken.

Het is ook een plek waarin je je kwaliteiten kunt laten gelden en je absoluut in je kracht kunt zijn. Je kwaliteiten komen immers pas tot hun recht als de omgeving daar veilig genoeg voor is. Continu buiten je comfortzone zitten, kan namelijk veel onzekerheid opleveren en het niet inzetten van wat je gewoonlijk goed kunt. Als je in je kracht bent, geeft dat een flow, waarin je kunt handelen. Er is niet voor niets een golf gaande om talenten meer te benutten, want als iemand zich daardoor beter gaat voelen, levert dat betere medewerkers op. Vanuit je kracht functioneren geeft ook zelfvertrouwen.

Er zit echter wel één groot gevaar aan die comfortabele plek. Het gaat zitten als een maatpak en wel zo lekker, dat je ‘m niet meer uit wilt doen. Je gewoontes stem je er op af, waardoor nieuwe doelen en uitdagingen ineens ver weg lijken. Als je te lang blijft leunen op je kwaliteiten en deze niet onderhoud, worden je kwaliteiten minder krachtig, stoffig, gaat de oplettende scherpte er van af en draai je op routine. Wat dus eerst een positieve kant had in de comfortzone, draait uiteindelijk uit op een nadeel.

Te weinig nieuwe prikkels stompt namelijk af. Het is net als op vakantie. Als je er net bent, wil je niets anders meer. Je geniet met volle teugen van waar je bent. Het is het oplaadpunt voor de interne batterij. Even niet op je tenen lopen en continu prikkels krijgen. Maar heb jij niet ook na verloop van tijd, dat het weer begint te jeuken en kriebelen? Dat niets doen is leuk voor even, maar het laat je ook wel weer verlangen naar iets anders. Een all-inclusive is voor een paar dagen makkelijk en relaxed, maar na een paar dagen heb je dat enorme toetjesbuffet wel gezien en sla je het over.

Uitdagingen kunnen overal liggen, want voor sommige werkt het vakantievoorbeeld net andersom: in hun dagelijkse werkzaamheden zitten ze in de comfortzone en draaien ze op hun automatische piloot, maar zodra ze ‘vrij’ zijn, zoeken ze allerlei uitdagingen in sport of avontuurlijke vakanties.

Zonder comfort geen uitdaging, maar ook zonder uitdaging geen comfort. Beide voorbeelden bewijzen dat je de comfortzone nodig hebt als uitvalsbasis, maar dat een mens niet zonder variatie en uitdaging kan. Op beide plekken kan je interne batterij opgeladen worden zodat je kwaliteiten triggers krijgt om weer in hun kracht te komen. Want als je je kwaliteiten niet onderhoud, aanscherpt en prikkelt, verstoffen ze, raken het ingeslepen patronen, waar geen kracht meer in zit. Alle energie is eruit.

Welke rol speelt de comfrotzone voor jou en Hoe laad jij op? In de comfortzone of daarbuiten?

Vriendelijke groet

Mariken handtekening

L'eau'Z helpt leidinggevenden en medewerkers persoonlijk ondernemer te worden door hun toegevoegde waarde te laten verzilveren, waardoor een pro-actievere organisatie ontstaat.

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? Iedere 2 weken komen ze automatisch mee in het eZine ‘Kompas-sie’. Dus schrijf je hiernaast in voor de eZine en krijg het e-book ‘In 3 stappen je toegevoegde waarde verzilveren’ cadeau!

Is dit artikel interessant voor anderen? Deel dan dit artikel met je collega’s en vrienden!

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.