discus

Wat drijft jou in je werk?

zondag 16 december 2018

Wat zijn drijvende motieven die maken dat je bepaalde keuzes maakt? Dat je je doorzettingsvermogen aanboort omdat je je zinnen ergens op hebt gezet of waarom juist iets maar niet lijkt te lukken? Dit heeft alles te maken met jouw drijfveren die de kans van slagen enorm beïnvloeden!

2 soorten drijfveren

Ons gedrag wordt aangestuurd door twee soorten drijfveren: de angstdrijfveer, die een negatieve consequentie wil voorkomen en de creatiedrijfveer die een positieve consequentie wil realiseren. Continue maken we de afweging en schatten we in wat dus de consequentie is. Dit heet consequentiedenken.

De angstdrijfveer

Als in een team een onveilige competitieve sfeer hangt en de leidinggevende vraagt in een overleg aan iedereen wat ze van de nieuwe koers of product vinden, wat denk je dat er gebeurt? Inderdaad, geen reactie. Iedereen wil liever 1-op-1 bij de leidinggevende scoren, maar gaat zijn ideeën niet openlijk delen, bang dat iemand met zijn voorstel aan de haal gaat. Iedereen stopt dus veel energie in negatieve consequenties voorkomen, uit angst. Angst om 'iets verkeerds te zeggen' of angst om 'ergens op afgerekend te worden'. Zou jij je kop nog boven het maaiveld uit willen steken? Dit gedrag kost bergen energie, is reactief en dus niet productief.
Toch willen we niet zonder deze angstdrijfveer, omdat het ook in bepaalde situaties best productief kan zijn. Hoezo hoor ik je denken? Wel, het houdt mensen enorm scherp en alert, want die competitieve houding levert ook drive op. Let wel, dit is op korte termijn prima. Is dit een chronisch verhaal, dan gaan prestaties en plezier in het werk er juist sterk onder lijden, neemt men geen initiatieven meer, vermijdt men samenwerking en mag de leidinggevende hard aan het werk om de boel bij elkaar te houden en te motiveren. 

De creatiedrijfveer

Het is krachtig als je de creatiedrijfveer leidend kan laten zijn boven de angstdrijfveer. Bij de creatiedrijfveer sta je namelijk zelf aan het roer en ben je proactief i.p.v. reactief.
Als je als leidinggevende een positieve samenwerkende sfeer in een team kunt neerzetten en je vraagt dan in een vergadering wat iedereen van de nieuwe koers vindt, dan gebeuren er hele andere dingen: men wil samen een vertaalslag maken van de ingeslagen koers, discussiëren over verbeterpunten en meningen naast elkaar leggen en zo stappen zetten. Met andere woorden: motivatie en actie komt vanuit de medewerkers zelf en zij voelen het als een gezamenlijke effort, doel en resultaat.
En wat denk je van de energie? De creatiedrijfveer geeft veel meer voldoening dan als je consequenties moet vermijden. Medewerkers waarvan het gedrag grotendeels bepaald wordt door de creatiedrijfveer leveren daardoor aantoonbaar betere prestaties.

Maar hoe kom je uit de angst en in de creatie?

Het vraagt dat intrinsieke motivatie wordt vergroten. Maar hoe doe je dat? Zie het maar als mensen die denken in 'het glas half leeg' of 'het glas half vol'. De sleutel ligt in het geven (of krijgen) van vertrouwen en dat je mening en input altijd serieus genomen wordt.
Het volgende filmpje kan je helpen out of the box te denken om van angst naar creatie te komen.

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 2 tot 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief!
Mariken van de Loo

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.