discus

Wat is het geheim achter de goede samenwerking Rutte en Samsom?

vrijdag 14 december 2018

Wat je inhoudelijk ook mag vinden van het deze week gepresenteerde Regeerakkoord, ze hebben het historisch snel in elkaar geknutseld. Wat is het geheim van de samenwerking tussen Rutte en Samsom?

Veroordeeld

De heren waren op basis van de verkiezingsuitslag in september tot elkaar veroordeeld. Vanuit hun politieke kleur had iedereen grote twijfels of dat ze er uit zouden komen, omdat de standpunten ver uit elkaar lagen. Tot elkaar veroordeeld zijn kan een startpunt zijn van strijd, weinig gunnen, en een ‘maar we moeten’-houding. Het tot elkaar veroordeeld zijn, kan echter ook een ander startpunt betekenen: het feit dat we veroordeeld zijn, betekent geen weg terug maar wel vooruit, en onverwachte combi’s zijn wel vaker een succesnummer geweest. Het tweede scenario werd een feit.

Grondhouding en mindset

In de grondhouding van beide heren was een vastberadenheid om samen deze klus te gaan klaren. Visie en lange termijn, durven de zaken op tafel te leggen en elkaar zaken gunnen. Niet alles half-half, maar echt keuzes maken. Klinkt fantastisch, maar dat mag je toch ook verwachten van professionals in hun vak en dus moet samenwerking ook mogelijk zijn. Maar voor de bevlogenheid waarmee ze zich presenteren, is meer nodig dan alleen een professionele instelling. Zo hebben Rutte en Samsom de tijd genomen elkaar beter te leren kennen. Natuurlijk waren ze geen vreemden voor elkaar, maar in een mogelijk nieuwe setting als bondgenoten in een kabinet is een hernieuwde kennismaking om met een open vizier iemand te kunnen zien heel prettig. En wat ontdekte ze? Grote overeenkomsten.

De overeenkomsten

Zo zijn de heren van dezelfde generatie en bezitten ze een flinke, bovengemiddelde hersencapaciteit die ze weten te verzilveren. Beide zijn van jongs af aan al ondernemend en sociaal betrokken geweest. Ieder op zijn eigen manier, maar toch. Ze stappen in dezelfde fase in het politieke landschap en zien hoe dat de afgelopen jaren toch erg turbulent is geworden en hoe partijen zoeken naar een duidelijke visie, waar populistische partijen van profiteerden. Dat het hem gelukt is dat tij te keren, is een gedeelde drive. En de gezamenlijke drive houdt daar niet op. Ze hebben een wil om iets moois neer te leggen waar het land beter van wordt en wat ook gaat slagen. Ja, het blijven mannetjes met enige mate van statusgevoeligheid. Ze doen niet graag voor elkaar onder.

Heilige huisjes omver

Doordat ze elkaar zo goed gevonden hebben, durven ze ‘meters te maken’. Er wordt afgerekend met een aantal heilige huisjes in politiek gedrag. Daar waar politiek altijd gekenmerkt wordt door omslachtige aanvliegroutes in een poging te krijgen wat je wilt, wordt door deze heren in duidelijke taal gesproken. Geen omtrekkende bewegingen en als startpositie twee verkiezingsprogramma’s, maar een schone lei. Ook geen continue afstemming met de achterban of het wel goed is wat je doet, waardoor een onderhandelingstraject onnodig wordt vertraagd. Dit is natuurlijk wel spannend, want aan de onderhandeltafel kunnen deze oude principes van tafel worden geveegd, de achterban doet er vaak wat langer over om met deze veranderingen mee te gaan.

Ministerieloos anno nu

Ook de vormgeving van de ministers is anno 2012. Niet nieuw, maar er zijn weer een aantal zogenoemde programmaministers. Stef Blok, Minister Wonen en Rijksdienst bijvoorbeeld is zo’n ministerieloze minister. Is hij een mindere minister daardoor? Nee, het heet als overheid meegaan in je tijd. In het bedrijfsleven heb je steeds meer organisaties die een kleine kern hebben met daaromheen een flexibele schil. Zo moet je dit ook zien. Stef Blok krijgt een kernteam van ambtenaren om zich heen, en voor concretisering, uitvoer of onderzoek trekt hij ambtenaren aan uit de benodigde ministeries. Geen overbodige ambtenarij van mensen die dezelfde taken naast elkaar uitvoeren.

Gedurfd beleid

Rutte en Samson geloven zo in elkaar dat ze tot een gezamenlijke aanpak van een aantal in de politiek tot taboe verklaarde problemen weten te komen. De hypotheekrenteaftrek, de huursector, WW en ontslagrecht, AOW en pensioenen en de zorg, geen enkele hervorming wordt in de politieke ijskast gestopt, aldus Trouw. Ze gaan echt bestuurlijke knopen doorhakken, stevig bezuinigen en nivelleren. Ferme taal, waar lang niet iedereen in praktische zin blij mee is, maar ze durven wel stelling te nemen. Ze slaan bruggen op plaatsen die onverwacht zijn. Daar heb je ballen voor nodig.

‘Building a bridge to your heart’ is echt oud jeugdsentiment, maar het verwoordt eigenlijk stiekem wel deels het proces van Rutte en Samsom.

Wil jij ook bruggen slaan naar anderen? L’eau’Z helpt en prikkelt je daar graag bij!

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je hiernaast in voor de nieuwsbrief en krijg het e-magazine EAU cadeau!

Groet Mariken

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.