discus

Wat leer jij van Obama en Romney over omgaan met winst en verlies?

zondag 16 december 2018

Of het nu gaat om het wel of niet krijgen van je droombaan, het binnenslepen van een grote deal of offerte; je wint of je verliest. Zo ook bij de verkiezingen in Amerika tussen Obama en Romney. Hoe gaan zij om met winst dan wel verlies? En wat lukken we er van leren?


Ogen gericht op de winst

Wat voor beide heren te zeggen valt, is dat je ziet dat ze er beide tot het einde in bleven geloven. Dat is een eerste kracht van een echte winnaar: een winaarsmentaliteit. Als je immers zelf al twijfelt, hoe zou je een ander dan eventueel kunnen overtuigen? Wellicht is het soms tegen beter weten in, maar de kracht van winnen en de strijd aangaan, is geloven dat de winst pakt.

Omgaan met winst

Winst geeft vleugels, ten minste, als je durft te genieten van het moment. Als je kijkt naar Obama, dan zag je dat veel was geregisseerd, waarbij hij met alle beleefdheidsvormen tegen zijn ‘tegenstander’ hem dankt, maar het is vooral een moment waarin hij zijn pijlen zet op inspireren voor de toekomst.  

Omgaan met verliezen

Er zijn grote verschillen tussen mensen wat betreft hun veerkracht en zelfvertrouwen hoe ze omgaan met verliezen. De ene gelooft dat hij het wel gaat redden, terwijl de ander daarentegen niet meer in zichzelf gelooft. Een belangrijke factor hierbij lijkt de levensvisie van een persoon te zijn. Als je van mening bent dat het leven gewoonweg vele 'ups en downs' kent en dat een leven zonder deze dalen ondenkbaar is, zo iemand gaat met meer zelfvertrouwen de situaties tegemoet dan de persoon die vindt dat hij persoonlijk in zijn leven gefaald heeft en uit voorzichtigheid maar voor passiviteit en een zich terugtrekken kiest. Het is echter een kwestie van kiezen welke van de twee paden je wilt bewandelen: die van zelfmedelijden of die van punt zetten en opnieuw beginnen. Nu is Romney naar mijn idee niet iemand die zelfmedelijden heeft, maar hij zal wel behoorlijk balen.

Een verliezer kijkt terug, een winnaar vooruit

Een verliezer kijkt vaak terug op het proces om te zien waar het mis ging. Is het te begrijpen, is er een schuldige aan te wijzen of ligt de schuld bij jezelf? Het rationeel verklaren, om de pijn wellicht niet te voelen. En natuurlijk is het goed om terug te kijken, mits je objectief kijkt. Het maakt inzichtelijk wat de lessen zijn die je kunt trekken. Hierdoor kun je bij nieuwe pogingen sterker aan de strijd beginnen, met meer kans op succes.

Obama zei vier jaar geleden ‘Yes we can’ en was in zijn campagne al bij de winst en keek vooruit. Hij heeft redelijk bakzeil moeten halen en was nu minder expliciet, maar in zijn overwinningsspeech vandaag: “The best is yet to come” wil hij ook samen de schouders er onder zetten. Hij zal het wel moeilijk krijgen, want Romney is natuurlijk niet blij met deze uitslag en heeft al laten weten dat ze Obama dwars zullen zitten in het Huis van Afgevaardigden (vergelijkbaar met onze Tweede Kamer). Dit is een regelrechte vergelding

De draad weer oppakken

Hoe moeilijk het soms ook is, om de teleurstelling van verlies te verwerken, hoe pak je de draad weer op? Sommige lukt dat nooit. Eens op een bepaald vlak een teleurstelling is genoeg reden om het niet nogmaals te proberen. Sommige projecteren hun verlies van het ene ook op andere zaken, waardoor het verlies onnodig groot wordt gemaakt. Een verloren offerte, maakt je nog geen slechte verkoper. Romney had al aangekondigd, dat als hij zou verliezen, hij uit de politiek zou stappen. Een duidelijk voorbeeld van meer betrekken bij de situatie.

Balen mag

Ik zeg niet dat je niet mag balen, boos mag zijn, teleurstelling mag tonen. Integendeel. Het zijn emoties die erbij horen en die je helpen het ‘rouwproces’ te doorlopen zelfs. Als ik geen emoties zie, alleen maar rationele verhalen, dan is dat een schild om de pijn van het verlies te maskeren. Romney vond ik redelijk emotieloos in zijn nederlaagspeech. Ik vond hem formeel, emoties hadden hem gesierd.

Verlies omzetten in winst

Verlies in je leven kan voor een aantal mensen - na verloop van tijd - ook uiteindelijk winst opleveren. Als je de emoties maar wilt voelen, en de lessen eruit wilt leren. In politiek voorbeeld is El Gore natuurlijk wel een mooi voorbeeld. Na een vreemde nederlaag tegen Bush, kreeg hij daarna enorm groot platform voor de klimaatverandering.

Steve Jobs

Een ander schitterend voorbeeld is Steve Jobs die in zijn rede: How to life before you die verteld over deze ommezwaai in zijn leven.

 

Wat is jouw manier om met verlies maar ook met winst om te gaan?

 

Wil jij ook beter leren omgaan met winst en verlies? L’eau’Z helpt en prikkelt je daar graag bij!

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je hiernaast in voor de nieuwsbrief en krijg het e-magazine EAU cadeau!

Groet Mariken

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.