discus

Wat staat er op jouw ultieme verlanglijstje? Belemmerende overtuigingen of doelen?

zondag 16 december 2018

balk MP3

Pakjesavond… de dag waarop je schoen hopelijk gevuld wordt met wat er op je verlanglijstje stond. Wat heb jij in je schoen gevraagd? Durfde je alles te vragen wat je hartje begeerde, of ben je realistisch geweest en binnen afgesproken budget? Waarschijnlijk het laatste. Alleen kinderen durven ongeveer de hele speelgoedwinkelfolder te vragen, ongegeneerd. Sinterklaas geeft toch alles is hun overtuiging? Maar wat heb jij gekregen? Je doelen of je overtuigingen?

Geweldig te zien hoe vol overtuiging ze geloven in Sinterklaas. Wat je geloofd, is waar en vanuit die mindset bekijk je de wereld. Kinderen die een zwaar geloof hebben in de goed heiligman weten dus niet anders. Wij, volwassenen, zijn ooit wakker geschud uit die droom en hebben sindsdien niet meer kunnen geloven dat alles mogelijk is. Waarom? Kan het in de fantasiewereld wel en in het echt niet?

3 manieren van ontstaan van overtuigingen

Het zijn onze overtuigingen die belemmeren te denken en vervolgens te kunnen waar toe we in staat zijn. Er zijn eigenlijk 3 manieren waarop onze overtuigingen ontstaan.

  1. Door wat anderen zeggen: In dit geval heeft iemand anders gezegd dat Sinterklaas niet bestaat en kan je dat effect hebben op andere dromen: wellicht zijn dat ook luchtbellen.
  2. Door ervaringen. Situaties zorgen ervoor dat je bepaalde conclusies trekt. Je wilde graag een bepaalde baan, maar je bent afgewezen.  
  3. Door gedrag van anderen: Stel je wilde graag CEO worden, maar op tv hoor je alleen maar dat de top van veel bedrijven zich aan het verrijken is ten koste van hun medewerkers. Dan kunnen twijfels ontstaan of dat CEO zijn nog wel zo’n leuke droom is.

Verlangens en doelen

Als je diep van binnen kijkt naar wat jouw grootste verlangens zijn om te doen, te behalen, te bereiken, te onderzoeken dan weten we dat ergens diep van binnen wel. We hebben echter om wat voor redenen dan ook geconcludeerd dat onze doelen niet te bereiken zijn. Welke overtuigingen heb jij dat het niet kan? Dat je te hebberig bent om het allemaal te krijgen, dat het niet voor jou is weggelegd, dat het een kwestie van geluk is? Dat het toch niet te bereiken is, te duur is of te veel moeite kost? Het zijn allemaal beschermingsmechanismen omdat we ooit teleurgesteld zijn. De pijn die deze ervaring had, wil je niet graag weer meemaken.

Je kunt krijgen wat je is gegunt

Zonde! Want dat betekent dat je jezelf niet gunt wat eigenlijk wel voor jou bedoelt is. Ik ben ook wel behoorlijk bescheiden aangelegd en cijfer me nogal eens weg, maar ik heb geconcludeerd dat ik daarmee niet alleen mezelf veel schade aandoe maar ook mijn omgeving. Omdat ik mezelf niet ten volle benut, kan ik mijn omgeving ook niet geven en bieden wat ik heb. Ik heb daarom de rollen dus drastisch omgegooid en ben meer gaan leven vanuit waar ik naar toe wil.

Moodboards visualiseren

Ik heb een aantal hele mooie dingen op mijn lijstje staan: doelen die ik wil bereiken, op veel verschillende vlakken van het leven: gezin, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, relationeel, reizen, zakelijk. De een is een stuk concreter dan de ander. Hoe ik dat gedaan heb? Ik heb, zo aan het eind van het jaar, weer een aantal moodboards gemaakt voor mezelf en mijn bedrijf om weer scherp te krijgen waar mijn stip op de horizon ligt en wat ik graag wil. Ongelofelijk wat de kracht van visualisatie is om in beeld te krijgen wat je gedachten zijn. Ter inspiratie een deel uit mijn recente moodboard.

moodboard 2013

Hoe maak jij je moodboard?

Wil jij ook weten wat jouw doel voor volgend jaar is of wat je over 10 jaar bereikt wilt hebben? Neem een van deze twee als uitgangspunt en doorloop de volgende stappen en gun jezelf een uurtje van je tijd:

  • Pak een stapel tijdschriften en schuur alles uit wat je aantrekt. Denk niet teveel na waarom dat aantrekkelijk is. Het kan het plaatje zijn, de tekst, de kleur of de vorm. Dit zal je ongeveer 15 minuten kosten.
  • Pas als je een stapel hebt, ga je ze rangschikken. In dat proces kom je er vanzelf achter waarom bepaalde beelden je aanstaan. Je zult merken dat ze te klusteren zijn. Sommige zullen gaan over bijvoorbeeld dat je graag bepaalde ervaringen op wilt doen of plekken die je wilt bezoeken ter inspiratie, anderen zullen te maken hebben met je werk. Misschien wil je wel een andere baan of wil je je anders opstellen in bepaalde situaties.
  • Plak alles intuïtief op zodat een mooie collage ontstaat.
  • Hang m op een plek op, waar jij er dagelijks aan herinnert wordt. Zo wordt je iedere dag weer geinspireerd met je ultieme verlanglijstje.
  • Het is nu nog een kwestie van doen. Om dit beeld om te zetten in acties, activiteiten, ervaringen ect. Dat dit moeilijker is dan je denkt, beschrijf ik de blog van volgende week.

Blijf dus niet hangen in overtuigingen maar leef je doelen!

Wat staat er op jouw verlanglijstje en welke overtuiging heb jij dat je deze droom niet kunt verwezenlijken? Of heb jij juist afgerekend met een overtuiging en heb jij net een doel bereikt? Laat het weten!

 

Wil jij er achter komen wat jouw ultieme dromen zijn of wil je afrekenen met je belemmerende overtuigingen? L’eau’Z helpt je om dromen om te zetten in doelen!

Groet

 Mariken handtekening

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 2 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je hiernaast in voor de nieuwsbrief en krijg het e-magazine EAU cadeau!

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.