discus

Welke self-fulfilling prophecy heb jij?

vrijdag 14 december 2018

Iedereen heeft gedachten die ons sturen in ons handelen. Vaak helpen ze onze doelen te bereiken, maar soms ook juist niet! De kracht van de gedachte is ongekend sterk. Doordat deze zo sterk is, is het des te belangrijker zelf invloed uit te kunnen oefenen om deze bron. Hoe doe je dat?

 

Succesgedachtes vs angstgedachtes

Opgedane ervaringen zijn een bron voor onze gedachten. We beoordelen de ervaring als goed of niet goed is, prettig of onprettig. Hierdoor kun je nieuw te ervaren situaties van te voren al sturen met je gedachten in een positieve of negatieve koers; met de succes-gedachte of de angstgedachte. We zijn onze eigen voorspeller. Dat proces noemen we een self-fulfilling prophecy. En we weten allemaal dat je bij voorspellingen geloofd wat je wilt geloven. Dus als je je door een angst-gedachte laat leiden, zal de gedachte werkelijkheid worden. Geloof je me niet? Nou, denk dan even NIET aan een paarse krokodil. En? Hoogst waarschijnlijk hebben je gedachten een schitterend exemplaar in gedachten gecreëerd. Dit betekent dat als je sterk genoeg geloofd in je angst, deze ook uit gaat komen. Het goede nieuws is, dat het bij de succesgedachte ook zo werkt. Geloof je maar sterk genoeg in succes en het behalen van je doel, dan gaat je dat ook lukken.

Ingesleten patroon

Bij zowel de succesgedachte als de angstgedachte ben jij degene die bepaald welke gedachte leidend is en waar jij sturing aan geeft. Als je drijft op succesgedachten, dan geeft je dat een heerlijk gevoel. Regeert de angstgedachte over jou, dan voel je alsof je in een negatieve spiraal zit. Als deze gedachten lang genoeg aanhouden, ontstaat er een ingeslepen patroon, wat lastig te doorbreken is. De gedachte is zo vastgeroest, dat een andere overtuiging per definitie niet waar is. Op zo'n moment spreken we van een belemmerende overtuiging, omdat het je belemmert in je functioneren en het hebben van een open mind. Iedereen heeft van deze ingesleten patronen. Als je je er van bewust bent, kan je ze proberen om te buigen. Authentieke mensen hebben ook overtuigingen. Ze zijn echter wel in staat angstgedachten om te buigen naar succesgedachten.

Belemmerende gedachten ombuigen, hoe doe je dat?

Byron Katie heeft hiervoor een zeer eenvoudige methode ontwikkeld. Niet dat daarmee de belemmerende gedachte weg is, maar het biedt je inzicht dat er ook andere overtuigingen mogelijk zijn, die je ook na kunt leven. Start met de overtuigingdie je hebt over jezelf. Ik had bijvoorbeeld lang de overtuiging dat ik geen eigen bedrijf zou kunnen runnen. Dat dit alleen weggelegd was voor anderen. De eerst vraag:Is deze overtuiging waar? Ja, tuurlijk hoor ik je zeggen. Anders had je deze overtuiging niet! Echter de vervolgvraag: Kun je zeker weten dat deze waar is? Nee, het is immers mijn beeld op de werkelijkheid, waar ik van vind dat het waar is. Als je vervolgens onderzoekt hoe je je voelt en hoe je reageert als deze overtuiging nageleefd wordt, komen er vaak veel negatieve gedachte en gevoelens boven. Gevoelens van beklemmend, baalgevoel, beperking. Stel nu dat deze overtuiging er dan NIET was, hoe zou je leven er dan uit zien? In mijn geval zou ik het ondernemerschap positiever tegemoet zien. Maar ja, denk je direct weer, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want mijn overtuiging is er.

Goed, nu komt de grote stap: draai je belemmerende gedachte/ overtuiging eens om! Bijvoorbeeld 'ik kan een eigen bedrijf runnen' of 'iedereen kan een ondernemer zijn'. Zou dit ook waar kunnen zijn? Ja, waarom niet, en wellicht hoor je een stemmetje in je zeggen, "maar dat is wel heel makkelijk". Toch kun je bij jezelf afvragen hoe die overtuiging zou voelen. Meestal komen er dan antwoorden als bevrijdend, geeft nieuwe energie, dan zou ik wel kunnen gaan doen wat ik wil of zit ik niet meer zo te zeuren. Als dit de reacties zijn…. Welke overtuiging kies je dan? Voor mij was het duidelijk! Ik kan een ondernemer zijn en ik ben het! Niet dat daarmee het pad is geëffend, maar het zorgt ervoor dat ik andere keuzes kan maken, risico's neem en het diepe in ben gesprongen! Het ombuigen van een angstgedachte naar een succesgedachte: het kan!

Ter inspiratie dit filmpje dat gaat over 2 manieren van denken. Niet dat het één een belemmerende gedachte is en het andere een succesgedachte, maar het toont aan dat er altijd 2 kanten zijn aan een verhaal. Het is maar dat je je daar bewust van bent.

Wil je jouw gedachten meer de baas worden door te ontdekken hoe jouw gedachten werken? Je beter bewust zijn van jouw gedachten en denkpatronen? L'eau'Z helpt en prikkelt je daar graag bij!

Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? Iedere 3/4 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief!

Groet Mariken

Ik  ben benieuwd naar jouw reactie over deze blog. Welke belemmerende gedachten heb jij of heb je doorbroken? Ik ben benieuwd!

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.