discus

Worden jouw talenten nog optimaal benut?

woensdag 22 mei 2013

De crisis duurt maar voort en als het lijkt tot een einde te komen, komt er weer een schep boven op. Het lijkt erop dat we ons niet meer hoeven te verheugen op betere tijden. Menig een is zijn baan kwijt en zit thuis driftig te solliciteren of is de moed daarin al behoorlijk verloren. Een berg aan talenten wordt totaal onbenut. De ander heeft nog wel werk, maar had een paar jaar geleden eigenlijk al een stap willen maken, maar is al lang blij dat hij werk heeft. Aan opleidingen wordt ook al jaren weinig meer gedaan vanwege bezuinigingsmaatregelen en aan nieuwe uitdagingen hoef je momenteel ook niet te veel te denken. Dus ook hier liggen kwaliteiten weg te kwijnen. Hoe moet dat verder?

Om het hoofd boven water te houden, moeten veel bedrijven snijden in hun personeel om zo aan kostenbesparing te doen. Zoveel personeel is vaak niet nodig, omdat de hoeveelheid opdrachten of productie drastisch is teruggelopen. Aan de andere kant moeten organisaties innoveren en excelleren om een stap voor te zijn op de concurrentie, onderscheidend te zijn en goede producten of diensten te bieden tegen concurrerende prijzen. Daarvoor zijn goed gekwalificeerde mensen nodig, met up-to-date kennis en kunde om op die vraag een antwoord te bieden.

Maar er zijn meerdere redenen waarom de kwaliteit van talenten afneemt. Omdat er én gesneden is in het personeel en minder mensen, vaak dezelfde hoeveelheid werk moet verzetten én er vanwege kostenreductie al jaren weinig tot geen geld wordt uitgegeven aan opleidingen, én medewerkers niet door kunnen doorgroeien omdat mensen niet spontaan weg gaan, holt de kwaliteit van medewerkers achteruit. Talent wordt niet benut of niet onderhouden.

Het effect is groeiende angst en ontevredenheid die broeit in organisaties. Omdat echter medewerkers als de dood zijn om dit hardop te zeggen, bang om in de volgende saneringsronde het ‘haasje’ te zijn, wordt dit signaal genegeerd. Veel organisaties zijn een verschraling van de glorie waarin hun organisatie enkele jaren verkeerde.

Naast de mensen die nog wel een baan hebben, groeit het aantal ontslagenen. Vaak goed gekwalificeerd personeel dat in goede tijden voor geen goud buiten zou worden gezet. Diegene die ontslagen zijn, staan al een tijd stil in hun persoonlijk ontwikkeling, want leren omgaan met teleurstellingen is in het begin nog wel leuk, maar als je nu al gedwongen 5 jaar thuiszit, zit ook op dat vlak geen groei meer. Door uitblijvend succes, is op een gegeven moment de energie en hoop wel op.

Ik maak me grote zorgen over de talentontwikkeling in Nederland, want dit lijkt me geen gezond ontwikkelingsklimaat. Nederland prijst zich straks in de heviger wordende concurrentiestrijd steeds verder uit de markt.

Aan de andere kant snap ik bedrijven ook. Als er geen geld binnenkomt, kan het ook niet uitgegeven worden. Maar ik vermoed dat lang niet alle bedrijven er zo slecht voor staan als ze denken en nu de crisis aanvoeren om ook eens het mes door de organisatie te halen.  Lean en mean is wel waar ik in geloof, maar opgebouwd talentenkapitaal zo vernietigen snap ik niet. Anticyclisch investeren lijkt een logischer zet, net als Duitsland doet.

Een andere tegenbeweging valt me ook op. Want ik zie ook goede dingen die de crisis met zich meebrengt. Zaken zijn niet meer vanzelf sprekend en je moet harder werken om iets gedaan te krijgen. Creativiteit is een talent dat ontzettend goed gedijt in dit klimaat. Ook ondernemerschap.

Zeker innovatieve start-ups doen het goed, al jaren. Ze komen met innovatie waar de markt op zit te wachten en ze hebben geen last van ballast. Wat kunnen we leren van dit soort organisaties? Ze weten welke talenten ze in huis hebben, handelen er naar en zien er ook de resultaten van. Durven in talent te investeren lijkt dus het antwoord. Wie volgt? Menig een staat te trappelen om te laten zien welke toegevoegde waarde ze kunnen bieden.

Welke talenten heb jij in huis die momenteel nog niet volledig tot zijn recht komen?

Vriendelijke groet

Mariken handtekening

Is dit artikel interessant voor anderen? Deel dan dit artikel met je collega’s en vrienden door het via de sociale mediaknoppen te delen.

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.