discus

Zorg jij net zo goed voor jezelf als voor je auto?

zondag 16 december 2018

Een auto die te lang stil heeft gestaan, vertoont vaak gebreken, maar een auto die te intensief wordt gebruikt zonder onderhoud, houd het ook niet lang uit. Om te voorkomen dat de auto het vroegtijdig begeeft, pleeg je jaarlijks onderhoud en ondergaat hij ieder jaar een APK. Zorg jij ook zo goed voor jezelf als dat je voor je auto doet? Ververs jij je eigen 'olie', check je 'je banden', tank je de 'goede brandstof' en ga jij regelmatig door de 'wasstraat'?
Om iedere dag op top niveau te kunnen presteren en te kunnen zijn wie je wilt zijn, kan je niet altijd doorhollen. Af en toe stil staan is cruciaal om verder te komen, een persoonlijke APK!

 

Wil je authenticiteit uitstralen, krachtig in het leven staan en je doelen bereiken, dan is goede zorg voor lichaam en geest onontbeerlijk, zo stelt ook Stephen Covey, die dit in zijn boek '7 eigenschappen voor Effectief Leiderschap' De zaag scherp houden noemt. Herken je het volgende verhaal? Stel je voor dat je ergens in de bossen iemand koortsachtig een boom ziet omzagen. 'Wat bent u aan het doen?' vraag je. 'Ziet u dat dan niet?' antwoord hij. 'Ik ben ene boom aan het omzagen.' 'U ziet eruit alsof u al dagen niets anders doet! Hoe lang bent u al bezig?' 'Meer dan vijf uur,' zegt hij, 'en ik ben kapot!' Maar waarom stopt u niet even en maakt u de zaag weer scherp?' vraag je aan de man. 'Ik weet zeker dat het dan een stuk sneller gaat.' 'Ik heb geen tijd om de zaag te slijpen,' zegt de man resoluut. 'Ik moet nog zoveel zagen!' (Bron: naar Stephen Covey- 7 eigenschappen voor effectief leiderschap)

Het beste instrument dat je hebt: jezelf! Wil je je doelen bereiken, dan heb je daar de juiste middelen voor nodig. Dat vraagt dus onderhoud en aanscherping!

Vandaar 4 vragen voor je:

1. Hoeveel energie steek je in je lichamelijke conditie? Werk je aan je fysieke conditie? Eet je gezond? Heb je je stresslevel onder controle?

2. Hoeveel energie steek je in je geestelijke conditie? Hoeveel lees jij? Schrijf jij? Of hanteer je andere bronnen van inspiratie? Visualiseer je je plannen en doelen? Stel je je genoeg open om te leren?

3. Hoeveel energie steek je in je spirituele conditie? Weet jij wat je waarden zijn? Bezin je je op deze waarden middels religie, meditatie, afstand nemen? En koppel je ze aan je doelen in het leven?

4. Hoeveel energie steek je in je sociaal-emotionele conditie? Ben je er genoeg voor anderen? Besteed je voldoende tijd aan persoonlijke relaties? Stel je je empathisch op in de communicatie en samenwerking met anderen?

Met een botte zaag kun je niet zagen: Het kost energie i.p.v dat het je oplevert. Dus slijpen die handel!

 

Wil je authentieker zijn en is het nodig om daarvoor jouw zaag scherper te krijgen, maar weet je niet hoe? L'eau'Z helpt en prikkelt je daar graag bij!
Wil je automatisch de blog LeauZse Kreten ontvangen? iedere 3 weken komen ze automatisch mee in de nieuwsbrief. Dus schrijf je in hiernaast voor de nieuwsbrief!
Groet Mariken

Reageer en discussieer

Voor een betere beleving en volledige werking plaatst deze website cookies op uw computer. Meer weten? Bekijk onze cookiepolicy.